Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Δίκαια… αδικημένοι!!

Η πρώτη νίκη της «Junta de Primera» είναι ότι η LFP υπέκυψε στις πιέσεις, κάλεσε γενική συνέλευση, όμως ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης φοβάται ότι η απεργία δύσκολα θα αποφευχθεί.
Δίκαια… αδικημένοι
Τα δεδομένα είναι τα εξής. Για ακόμη μία φορά η Σεβίλλη ξεκίνησε αγώνα κατά της κατάστασης που επικρατεί στην Ισπανία σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Όχι μόνο για τα χρήματα που μοιράζονται στις ομάδες, καθώς δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση, αλλά και τον ορισμό των αγώνων, τα χρωστούμενα και τις προσφυγές της Mediapro κατά ομάδων για το «σπάσιμο» των συμβολαίων τους. Τις προηγούμενες φορές που οι Σεβιγιάνοι προσπάθησαν για την… ανταρσία, πάντα ο αγώνας τους έμενε ανεκπλήρωτος, καθώς ελάχιστοι ήταν αυτοί που ακολουθούσαν στη σύγκρουση με την LFP, την λίγκα στην οποία υπάγονται οι ομάδες της Πριμέρα και της Σεγούντα Ντιβισιόν, και τους μεγάλους, την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα.
Μαζί, οι Μαδριλένοι και οι Καταλανοί παίρνουν περίπου τα μισά από όσα βγάζουν συνολικά οι 20 ομάδες της Πριμέρα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα! Από 135 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ επόμενη θέση στη λίστα είναι η Βαλένθια με 48, με την ψαλίδα ανάμεσα στους υπόλοιπους να είναι τεράστια. Πέρυσι η Πριμέρα ξεκίνησε με μία εβδομάδα καθυστέρηση μετά την απεργία των ποδοσφαιριστών, που διεκδικούσαν την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. Η 1η αγωνιστική διεξήχθη το… 2012 και φαίνεται ότι και φέτος παρόμοιο σενάριο θα επαναληφθεί. Αυτή τη φορά δεν είναι οι παίκτες που διαμαρτύρονται, αλλά οι ομάδες. Για την ακρίβεια 15 από τις 20.

«Η λίγκα δίνει όλο και λιγότερες απαντήσεις σχετικά με το ενδιαφέρον για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και όλο και περισσότερα στην Μπαρτσελόνα και στην Ρεάλ. Αυτό είναι για το οποίο αντιδρούν οι σύλλογοι. Είναι αδύνατο να εμπιστευθούμε την λίγκα στην υπάρχουσα μορφή της. Η αλλαγή είναι αναγκαία. Πρέπει να απαλλαγούμε από την επιρροή που έχουν οι δύο μεγάλες ομάδες στην Πριμέρα Ντιβισιόν και ο Χαβιέρ Τεμπάς (αντιπρόεδρος της λίγκας) στις ομάδες της Σεγούντα Ντιβισιόν.

Ελπίζουμε ότι το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε θα είναι χωρίς επιστροφή. Θέλουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πιο λειτουργικό μοντέλο με την Mediapro και το Canal+, που θα είναι πιο λογικό. Ένα ορθώς κατανεμημένο σύστημα για τα επόμενα χρόνια, που θα διέπεται από διαφάνεια, συγκατάθεση και θα έχει μία ισορροπία σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των αγώνων και της ώρας έναρξής τους. Ένα μοντέλο που θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είναι το πιο ευνοϊκό», ήταν μέρος των δηλώσεων του Χοσέ Μαρία Κρουθ, αντιπροέδρου της Σεβίλλης.

Η… αμαρτωλή ιστορία με τα τηλεοπτικά δικαιώματα κρατάει εδώ και πολύ καιρό, χωρίς να φαίνεται λύση στον ορίζοντα. Τον Απρίλιο του 2010 η Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ισπανίας έκρινε όλα τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων, που είχαν διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών, άκυρα. Έτσι, πολλοί σύλλογοι αποφάσισαν να αφήσουν την Mediapro και να υπογράψουν συμφωνίες με το Canal+, κάτι που προκάλεσε όχι μόνο τη διαμάχη ανάμεσα στις δύο εταιρείες, με αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι ο ορισμός της 1ης αγωνιστικής να γίνεται την τελευταία στιγμή (κάτι που συμβαίνει και φέτος), αλλά και προσφυγές της πρώτης κατά των Εσπανιόλ και Θέλτα…

Τον περασμένο Φεβρουάριο η LFP είχε απειλήσει την Κυβέρνηση με αναβολή της αγωνιστικής στις αρχές Μαρτίου, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι ένα ματς κάθε αγωνιστικής είχε τηλεοπτική κάλυψη χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. Κανόνας που είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 1997, όταν κρίθηκε ότι το κόστος της συνδρομής για τους οπαδούς ήταν μεγάλο. Απεργία δεν έγινε τελικά, όμως ούτε οριστική λύση δόθηκε.
O  «άτυπος» συνασπισμός των ομάδων ονομάστηκε «Junta de Primera» και 13 ομάδες έδωσαν το παρών στη συνάντηση πριν από λίγες ημέρες, με τις Μάλαγα και Βαλένθια να είναι δικαιολογημένα απούσες, αλλά να εκφράζουν την στήριξή τους. Μετά το τέλος της συνάντησης, διατυπώθηκαν 4 αιτήματα προς την LFP, ενώ ζητήθηκε γενική συνέλευση της λίγκας στις 14 Αυγούστου, υπό την απειλή της απεργίας.

«1. Απαιτούμε την καταβολή όλων των οφειλομένων των διαχειριστών των τηλεοπτικών δικαιωμάτων προς τις ομάδες.
2. Απαιτούμε την απόσυρση όλων των καταγγελιών εναντίον των συλλόγων της Πριμέρα Ντιβισιόν σχετικά με τις υπογραφές συμβολαίων για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους.
3. Ζητούμε την δημιουργία ενός διαφανούς και καλύτερα ρυθμισμένου πλάνου για τον καθορισμό των ημερομηνιών και των ωρών μετάδοσης των αγώνων.
4. Ζητούμε από τους διαχειριστές των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τον καθορισμό ενός σταθερού πλαισίου για την διασφάλιση της δικαιότερης κατανομής των εσόδων», είναι τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση.

«Θέλουμε ένα πρωτάθλημα που θα είναι φερέγγυο και ανταγωνιστικό. Για να το πετύχουμε αυτό, είναι θεμελιώδες να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στα μπάτζετ των ομάδων. Τα έσοδα θα πρέπει να εξισωθούν και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε ένα πιο δίκαιο, πιο ανταγωνιστικό και πιο ελκυστικό πρωτάθλημα. Η Ατλέτικο, όπως και οι υπόλοιποι σύλλογοι, θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Το μέλλον του ποδοσφαίρου μας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση», ήταν η επιστολή του Μιγκέλ Άνχελ Χιλ, εκτελεστικού διευθυντή των «ροχιμπλάνκος» στο επίσημο site της ομάδας πριν από λίγες ημέρες.

Η LFP δεν είχε άλλη επιλογή από το να καλέσει γενική συνέλευση για τις 14 Αυγούστου, όπου το παρών θα δώσουν όλες οι ομάδες της Πριμέρα και της Σεγούντα Ντιβισιόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έγινε «επειδή το πρόβλημα με τα αιτήματα της junta είναι ότι πρόκειται για μία ατζέντα πέραν των αρμοδιοτήτων της σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία».

Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, όμως είναι δεδομένη η δυσκολία του να αλλάξουν τα πάντα στο… άψε σβήσε. Το πιθανότερο σενάριο μοιάζει η αναβολή της πρεμιέρας, όμως το πρώτο βήμα έγινε. Ο μόνος τρόπος να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, το οποίο είναι δύο ταχυτήτων, είναι οι μικροί να αυξήσουν τα άμεσα έσοδά τους. Η πρώτη νίκη των συλλόγων, που αισθάνονται δίκαια… αδικημένοι είναι γεγονός. Ακόμη και αν ένα από τα τέσσερα αιτήματά τους ικανοποιηθεί, καθώς πλεόν δείχνουν ότι δεν αστειεύονται.


πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: