Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Πάλι επενδυτές έρχονται να σώσουν την ΑΕΚ;

Έλληνες οικονομικοί παράγοντες προσπαθούν, λέει, να συγκροτήσουν μετοχική ομάδα, μέσω σύμπραξης με ξένο επενδυτή, για να μπουν στην AEK. Άμεσα αναμένονται οι εξελίξεις.
Πάλι επενδυτές έρχονται να σώσουν την ΑΕΚ;
Φως στο τούνελ που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η ΑΕΚ, είναι πιθανό να φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τρεις Έλληνες εφοπλιστές έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και επιχειρούν να συγκροτήσουν μια μετοχική σύνθεση που θα μπορεί να σηκώσει τις υποχρεώσεις της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ.
Καθοριστικές για την προσπάθειά τους είναι οι προχωρημένες συζητήσεις τους με ξένο επενδυτή, καθώς από την κατάληξη αυτών των επαφών αναμένεται να καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Έλληνας εφοπλιστής δέχεται εδώ και καιρό προτροπές από ανθρώπους που κινούνται (πλέον) στο ευρύτερο περιβάλλον της ΑΕΚ, προκειμένου να βγει μπροστά και να δώσει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο της ΠΑΕ. Ο συγκεκριμένος οικονομικός παράγοντας φέρεται να έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα μια προσπάθεια να βρει «συμπαίκτες», ώστε να συγκροτήσει μια μετοχική σύνθεση που θα έχει πραγματικά τη δυνατότητα να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχει βρει συμμάχους άλλους δύο Έλληνες εφοπλιστές, που έχουν συνταχθεί στο πλευρό του.
Οι τρεις αυτοί οικονομικοί παράγοντες φέρονται να έχουν συγκεντρώσει σε πρώτη φάση ένα αρχικό κεφάλαια που φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που είναι ικανό να δώσει... κάποιους μήνες ζωής στην ΠΑΕ ΑΕΚ, ωστόσο δεν είναι αρκετό για να προσφέρει μια τελική λύση στα προβλήματά της. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησαν επαφές προκειμένου να ολοκληρώσουν τη... σύνθεση της ομάδας τους με την προσθήκη ενός ξένου επενδυτή, με στόχο να αντλήσουν κεφάλαια που θα φτάνουν τα 7,5 εκατ. ευρώ, ώστε το συνολικό τους αρχικό κεφάλαιο να φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που θα επιτρέψει στην ΑΕΚ να αντιμετωπίσει όλα τα άμεσα προβλήματά της και να βγάλει τη σεζόν χωρίς προβλήματα.
Άλλωστε, όσοι γνωρίζουν καλά τα οικονομικά της ΠΑΕ, ξέρουν ότι η φετινή σεζόν είναι η πιο δύσκολη, καθώς στον προϋπολογισμό της έχουν προστεθεί τα συσσωρευμένα χρέη από προηγούμενες χρήσεις. Και αν βρεθεί ένας τρόπος για να μπουν φέτος τα χρήματα που απαιτούνται για να βγει η σεζόν, από το επόμενο καλοκαίρι η ΑΕΚ θα μπορεί να... ανασαίνει με πολύ μεγαλύτερη ευκολία. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, εκτός από τα 10 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να μπουν στην ΠΑΕ, αναγκαία προϋπόθεση είναι και η νέα ρύθμιση των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων της ομάδας προς το Δημόσιο, κάτι που προβλέπεται -και μάλιστα ως σημαντική παράμετρος- και στο πλάνο που έχει καταρτιστεί από τους υποψήφιους επενδυτές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις των τριών εφοπλιστών με τον επενδυτή από το εξωτερικό βρίσκονται σε πάρα πολύ προχωρημένο στάδιο και εντός των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν θα συμπράξει μαζί τους ή όχι. Και κατά συνέπεια το αν θα υπάρξει άμεση εμπλοκή τους με την ΠΑΕ ΑΕΚ και ενεργοποίηση του σχεδίου τους για την σωτηρία της «κιτρινόμαυρης» εταιρείας.
Όσον αφορά την ταυτότητα των υποψήφιων επενδυτών, δεν έχουν διαρρεύσει πολλά μέχρι στιγμής. Κατά κάποιες πηγές, πίσω από την αρχή αυτής της προσπάθειας βρίσκεται ένας παλιός γνώριμος. Ο εφοπλιστής Βασίλης Βιντιάδης, ο οποίος τον Απρίλιο του 2011 είχε κάνει αρκετές συζητήσεις με τον Πέτρο Παππά και τον Σταύρο Αδαμίδη για να εμπλακεί στην ΠΑΕ, αλλά τότε δεν είχε προχωρήσει επειδή δεν είχε καταφέρει να βρει συμπαίκτες. Όμως, είχε την ευκαιρία από τότε να εξετάσει με λεπτομέρειες τα οικονομικά της ΑΕΚ.
Ωστόσο, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, δεν είναι ο ίδιος ο Βασίλης Βιντιάδης που έχει εμπλακεί σε αυτή την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, αλλά ο γιός του. Μάλιστα, φημολογείται λόγω της σχέσεις της οικογένειας Βιντιάδη με το επιχειρηματικό λόμπι του Λονδίνου (είναι ιδιοκτήτες της Global Oceanic Carriers, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2005) ότι και ο στρατηγικός επενδυτής με τον οποίο γίνονται οι συζητήσεις έχει την έδρα των επιχειρήσεων του στη βρετανική πρωτεύουσα.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σύντομα, καθώς οι άνθρωποι που είναι ενήμεροι για τις κινήσεις που γίνονται -μέχρι σήμερα- στο παρασκήνιο, αναφέρουν ότι αυτή η υπόθεση αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες... 
πηγή: aek365.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: