Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Με μηχανική υποστήριξη...!!

Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, στο οποίο δεν ξέρει καν αν θα συμμετάσχει, η ΑΕΚ παραμένει διασωληνωμένη. Γράφει ο Γιάννης Ξενάκης.
Με μηχανική υποστήριξη...
Όπως έκλεισε τη σεζόν, το ίδιο και χειρότερα πάει να ξεκινήσει στην καινούρια. Αναπνέει με τεχνητή υποστήριξη κι αν της αφαιρέσεις τα καλώδια, φεύγει από τη ζωή και κατρακυλά σε επικίνδυνα και απρόβλεπτα μονοπάτια.
Όλα έγιναν με τη σειρά από τότε που παρέδωσε ο Αδαμίδης στον Δημητρέλο. Πρώτα η ποινή αποκλεισμού από την UEFA με αναστολή ενός χρόνου. Κατόπιν η ξεφτίλα με την αδυναμία της ΠΑΕ να σφραγίσει εισιτήρια στο ματς με τον ΟΦΗ. Το οριστικό σουτάρισμα από την Ευρώπη. Οι απαγορευτικοί όροι στις μεταγραφές που έγιναν ακολούθως πιο ελαστικοί, με την ανοχή και βοήθεια του ...Ολυμπιακού, στον οποίο, επειδή αισθανόταν υποχρεωμένη, έδωσε την ψήφο της για την προεδρία της Λίγκας η ΑΕΚ.
Ο ερχομός του Θωμά Μαύρου, που δυστυχώς για την ΑΕΚ δεν μπόρεσε να κινητοποιήσει τον κόσμο, να συσπειρώσει τα πλήθη προς όφελος της ομάδας. Γιατί ο κόσμος πολύ απλά δεν έχει άλλα για την ΑΕΚ και γιατί ο κόσμος αισθάνεται εξαπατημένος από μετόχους και διαχειριστές της “κιτρινόμαυρης” εξουσίας. Παράλληλα μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο δραματικής συρρίκνωσης του ρόστερ. Με την πώληση τριών ποδοσφαιριστών και το φευγιό των μισών παικτών της περσινής χρονιάς. Έτσι φτάσαμε στο σημείο η ΑΕΚ να κινείται πλέον με μπάτζετ ΠΑΣ Γιάννινα και Πανιωνίου. Γιατί μέχρι εκεί αντέχει. Αν το αντέχει κι αυτό.
Μέσα σ' αυτό το σκηνικό απελπισίας και απόγνωσης, το χειρότερο απ' όλα είναι ότι δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ. Ο Μαύρος ρίσκαρε να μπει μπροστά, πιθανόν να υπερεκτίμησε δυνατότητες και την προσωπική επιρροή που θα μπορούσε να ασκήσει. Δεν είχε σχέδιο εξόδου από την κρίση και βασίστηκε μόνο στο συναίσθημα. Σ' ένα ρομαντισμό που δεν υπάρχει στις σκληρές μέρες τις οποίες βιώνουν οι πολίτες της χώρας.
Ακόμα κι αν 20.000 ΑΕΚτζίδες αποφάσιζαν να πίνουν ένα καφέ λιγότερο, να στερηθούν μια μπύρα, να καπνίσουν λιγότερο και πάλι θα ετίθετο το ερώτημα: “Γιατί να πληρώσουμε εμείς τα φέσια που άφησαν μέτοχοι και διορισμένοι διαχειριστές. έμμισθοι και άμισθοι;” Και η αλήθεια είναι ότι αν δεν περισσεύουν μια φορά, άλλα χρήματα από Νοτιά και Παππά, τότε δεν περισσεύουν εκατό φορές άλλα λεφτά από κόσμο που τα τελευταία 8 χρόνια έχει δώσει από την τσέπη του τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Θωμάς από την πρώτη στιγμή, με όπλο το τεράστιο (και άφθαρτο) όνομα του, αγνόησε τούτη τη βασική παράμετρο και αφού πέρασαν σχεδόν δυο μήνες κατάλαβε ότι αυτή η ΑΕΚ των μυρίων προβλημάτων, είναι πρακτικά και αντικειμενικά αδύνατον να σωθεί από τον κόσμο της. Το 2012. Με ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, με μισθούς και συντάξεις πείνας, με το ένα μαγαζί πίσω από το άλλο να κλείνει, με τη δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου χιλιάδων οικογενειών. Πριν την έλευση Μαύρου, η ΠΑΕ είχε διαθέσει δυο χιλιάδες διαρκείας. Με το ζόρι θα έπιανε τρεις χιλιάδες κομμάτια χωρίς την παρουσία Μαύρου. Αλλά και με τα 8.500 στα οποία έφτασε το τελευταίο δίμηνο δεν πάει πουθενά.
Κι ας υποθέσουμε ότι η ΑΕΚ ξεπερνά τον πρώτο σκόπελο και την άλλη εβδομάδα παίρνει την αδειοδότηση από την ΕΕΑ. Χαριστικά και κατά παράβαση κανονισμών και νόμων, γιατί καλό είναι όλα να τα λέμε. Έτσι κι αλλιώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα αγνοήσουν νόμους και διατάξεις. Επίσης η ΑΕΚ έχει τις τεράστιες ευθύνες της για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, αλλά σ' ένα υγιές ποδοσφαιρικό περιβάλλον στο οποίο τα προηγούμενα 15 χρόνια δεν θα βασίλευε ο νόμος του ενός και μοναδικού ισχυρού, δεν θα είχε δημιουργηθεί στα σκληρά χρόνια της “παράγκας” ποδοσφαιρική μονοκρατορία (ή αλλιώς κατεστημένο), τα πράγματα θα είχαν πάρει διαφορετικό δρόμο για όλες τις ομάδες. Γιατί θα υπήρχε συναγωνισμός και ο συναγωνισμός σε κρατά σε υψηλά επίπεδα, σου δίνει κίνητρο, σε υποχρεώνει να βελτιώνεσαι χρονιά με χρονιά.
Ας υποθέσουμε επίσης ότι και η ΕΠΟ θα κάνει τα στραβά μάτια και θα εκδώσει προσωρινά δελτία στους νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές, χωρίς να έχει φορολογική ενημερότητα η ΠΑΕ. (Να θυμηθούμε μόνο ότι πέρσι ο Ηρακλής υποβιβάστηκε επειδή δεν είχε φορολογική ενημερότητα. Μια πλαστή είχαν βγάλει...).
Το τρίτο και καυτό ζήτημα πως θα το ξεπεράσει η ΑΕΚ; Να εκδώσει, δηλαδή, εισιτήρια για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Κοντεύει να βγει ο Αύγουστος και η ΠΑΕ ακόμα χρωστά από πέρσι τη δόση του “44” και όπου να' ναι έρχεται και η καινούρια. Άλλα 1,25 εκατομμύρια. Ο έφορος δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει κάποια υποχώρηση ή διευκόλυνση και αν δεν γίνει κανένα ...θαύμα η ΑΕΚ θα πέσει κι άλλο χαμηλά – γιατί ως γνωστόν αυτό το βαρέλι δείχνει να μην έχει πάτο. Πρεμιέρα πρωταθλήματος χωρίς εισιτήρια, χωρίς κόσμο στις εξέδρες, είναι το έσχατο σημείο εξευτελισμού. Ποδόσφαιρο παίζεις πρωτίστως για τον κόσμο που πάει στο γήπεδο. Και είναι τουλάχιστον ασέβεια προς τους οπαδούς της ομάδας, από την μια να κάνεις έκκληση να αγοράσουν διαρκείας κι από την άλλη να μην τους ανοίγεις τις πόρτες για το πρώτο επίσημο παιχνίδι.
Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι πυκνώνουν στην ΑΕΚ οι φωνές και οι κραυγές, να τραβήξουν τα ...καλώδια υποστήριξης με τα οποία αναπνέει η ομάδα και να την στείλουν τρεις κατηγορίες παρακάτω. Για να ησυχάσουν όλοι για να γίνει το “νέο ξεκίνημα” με ¨”λευκή σελίδα”, όπως έχουν κατά νου ο Νοτιάς, ο Παππάς, ο Μελισσανίδης. Δεν υποστήριξα ποτέ τούτη τη λύση, διότι αν η ΑΕΚ χρεοκοπήσει, θα διαγραφούν μεν όλα τα χρέη της (παίζοντας με ΑΦΜ της ερασιτεχνικής ΑΕΚ στη Δ' Εθνική, καμία FIFA δεν μπορεί να υποχρεώσει την ερασιτεχνική ΑΕΚ να πληρώσει ο΄,τι οφείλεται προς ποδοσφαιριστές και προπονητές), αλλά θα χάσει πιο πολλά πέφτοντας τόσο χαμηλά. Στην ποδοσφαιρική εξορία δεν υπάρχει ζωή, ο κόσμος πιθανόν να ξενερώσει κι άλλο, το μέλλον θα είναι αβέβαιο και ανέκδοτα τύπου “σε τρεις χρονιές θα επιστρέψουμε δυνατοί και χωρίς χρέη” τα ακούω βερεσέ.
Το ζήτημα όμως είναι ότι όλοι όσοι εναντιωνόμαστε στη λύση της ποδοσφαιρικής ...ευθανασίας της ΑΕΚ δεν έχουμε αντιπρόταση. Μια λύση, ένα αποκούμπι, μια σανίδα σωτηρίας Ο κόσμος έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να σηκώσει τα βάρη. Οι μέτοχοι απέχουν επίσης και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ξαναβάλουν έστω ένα ευρώ. Ο Νικολαΐδης το έψαξε πολύ αλλά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ούτε καν υποτυπώδη χρηματοδότηση. Ο Μαύρος και οι συνεργάτες του επίσης δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις αμαρτίες των προκατόχων – αλήθεια, έχουν βάλει πολλοί σύμβουλοι, χωρίς να είναι μέτοχοι, χρήματα στην ΑΕΚ και δεν το θυμάμαι;
Έσοδα την χρονιά που ξεκινά η ΑΕΚ δεν προσδοκά σχεδόν από πουθενά. Χωρίς Ευρώπη, με κατασχετήρια στα έσοδα του ΟΠΑΠ, με τα περισσότερα χρήματα του τηλεοπτικού συμβολαίου να έχουν έχουν εκταμιευθεί ή να οφείλονται στον δανειστή, φίλο του Νικολαΐδη. Άρα ο,τι βγάλει από εισιτήρια στο ΟΑΚΑ, τα οποία προς το παρόν δεν είναι καν σε θέση να κυκλοφορήσει!
Μ' αυτά και μ' αυτά από που στον κόρακα θα βρει τα λεφτά να βγάλει τη σεζόν; Ποιος ή ποιοι θα βάλουν 7 εκατομμύρια για να κυλήσει χωρίς προβλήματα η περίοδος; Το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος μπορεί να έπεσε σε επίπεδα ...δεκαετίας '80 (για να μην πάω και πιο πίσω), αλλά ας μην ξεχνάμε ότι από τον Σεπτέμβριο ξεκινούν και οι δόσεις προς τους ποδοσφαιριστές που έχουν αποχωρήσει. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν έχει να πληρώσει, θα ελλοχεύει ο κίνδυνος προσφυγής στη ΦΙΦΑ, η οποία ως γνωστόν δεν αστειεύεται. Αρχίζει και στέλνει καμπάνες αφαίρεσης βαθμών. Μέχρι να σε αποτελειώσει και να σε ρίξει κατηγορία.
Τι μένει λοιπόν; Να βρεθεί ένας άγιος άνθρωπος που για τους δικούς του λόγους θα δεχτεί να επενδύσει σ' αυτό το (χωρίς πάτο) βαρέλι. Επειδή δεν βλέπω να κυκλοφορούν τέτοιοι άνθρωποι στις μέρες μας, φοβάμαι ότι η μοίρα της ΑΕΚ είναι προδιαγεγραμμένη. Και πορεύεται, όχι προς το άγνωστο, αλλά ντουγρού προς τα βράχια με βάρκα την ελπίδα. Ελπίδα όμως από πού;
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: