Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Όταν η Μπάρτσα υποτάχθηκε στους Έλληνες (ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ποια ελληνική ομάδα κατάφερε να ταπεινώσει τη μεγάλη Μπαρτσελόνα του Κρόιφ. Ποιός παίκτης «σκότωσε» τους Καταλανούς.
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1975 ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Τούμπα την Μπαρτσελόνα για το πρώτο παιχνίδι του α΄ γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι Καταλανοί ήταν και τότε μεγάλη δύναμη της εποχής, καθώς διέθεταν στο ρόστερ τους 11 διεθνείς παίκτες. Ανάμεσά τους ο σπουδαίος Γιόχαν Κρόιφ και ο συμπατριώτης τους Γιόχαν Νεέσκενς.
Επίσης τον Μάριο Μαρίνιο, βασικό αμυντικό της εθνικής Βραζιλίας στο Μουντιάλ 1974. Ενώ στον πάγκο καθόταν ο Γερμανός Χένες Βαϊσβάιλερ.
Ο αείμνηστος Γκιούλα Λόραντ είχε διαβάσει καλά τον αντίπαλο και είχε στήσει τον «Δικέφαλο του Βορρά» με άριστο τρόπο στον αγωνιστικό χώρο. Οι μεγάλες βεντέτες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τα βρήκαν σκούρα κόντρα στους Θεσσαλονικείς. Ο Κούδας με ένα ξερό σουτ στο 72΄νίκησε τον Μόρα και η κατάμεστη Τούμπα πήρε… φωτιά.
Μάλιστα στην έδρα του ΠΑΟΚ έγινε ρεκόρ εισιτηρίων. Λίγο πριν το γκολ του «Μεγαλέξανδρου» ο Ασλανίδης εκτέλεσε φάουλ και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, όμως το τέρμα ακυρώθηκε καθώς ο διαιτητής είχε σφυρίξει έμμεσο.
Το 1-0 έμεινε μέχρι το τέλος με το εκρηκτικό κλίμα στις εξέδρες να εντυπωσιάζει μέχρι τον Κρόιφ που είπε: «Τι κόσμος…» . Η ρεβάνς θα παιζόταν σε δύο εβδομάδες στη Βαρκελώνη, όμως τον πρώτο λόγο δεν θα είχε το ποδόσφαιρο, αλλά η πολιτική.
Η Ελλάδα τότε διένυε το πρώτο χρόνο της Δημοκρατίας μετά την πτώση της Χούντας, ωστόσο στην Ισπανία ο δικτάτορας Φράνκο βρισκόταν ακόμα στην εξουσία. Εκείνες τις ημέρες είχε προαναγγείλει την εκτέλεση πέντε Βάσκων αγωνιστών, γεγονός που είχε ξεσηκώσει διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη.
Η διοίκηση του ΠΑΟΚ δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις ώστε να μην αγωνιστεί στη ρεβάνς, από Έλληνες πολιτικούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες. Η ομάδα της Καταλονίας, που αντιμαχόταν τον αιμοσταγή δικτάτορα, δέχθηκε το ενδεχόμενο να μην γίνει ο αγώνας, αρκεί ο ΠΑΟΚ να την πλήρωνε για τις εισπράξεις που θα έχανε. Τελικά η διοίκηση του «Δικεφάλου του Βορρά» αποφάσισε να γίνει το ταξίδι στην Ισπανία.
Ωστόσο η Μπαρτσελόνα έδειξε για τα καλά τη δύναμή της, καθώς επικράτησε με 6-1. Παρά της εκτός έδρας συντριβή η νίκη της Τούμπας έμεινε στη ιστορία.
Η Μπαρτσελόνα μετά τον ΠΑΟΚ απέκλεισε διαδοχικά τη Λάτσιο, τη Βάσας Βουδαπέστης και τη Λέφσκι Σόφιας , και αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τη Λίβερπουλ, η οποία κατέκτησε στη συνέχεια το τρόπαιο της χρονιάς εκείνης.

16 Σεπτεμβρίου 1975
ΠΑΟΚ-Μπαρτσελόνα 1-0
Σκόρερ: Κούδας 72
ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Γκουερίνο, Πέλιος, Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Αναστασιάδης, Κούδας, Σαράφης, Κερμανίδης, Ασλανίδης, Παρίδης.
Μπαρτσελόνα: Μόρα, Ντε λα Κρουζ, Μιγκουέλι, Κορομίνας, Μαρθιάλ, Μαρίνιο, Ρεσάκ (46’ Χερέδια), Νέεσκενς (67’ Ριφέ), Κρόιφ, Σότιλ, Ασένσι
Πηγή: sday.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: