Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Χρειάζεται μηχανή που κόβει χρήμα!!

Tον κόσμο της ΑΕΚ οι διοικητικοί της κύκλοι τον βομβαρδίζουν καιρό τώρα με γενικότητες. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Χρειάζεται μηχανή που κόβει χρήμα
Πότε ο Δημητρέλος και πότε ο Αδαμίδης παλιότερα, του μιλάνε γενικά για χρέη της τάξης των 32 εκατομμυρίων ευρώ ή για υποχρεώσεις που κάθε μήνα τρέχουν. Ποια είναι σήμερα η πραγματικότητα; Η ΑΕΚ πρέπει να δίνει 750 χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα στην Εφορία για να τυπώνει εισιτήρια και να υπάρχει ως επιχείρηση.

Παλεύει να μπει στο άρθρο 15 και να ρίξει τη συγκεκριμένη δόση χαμηλότερα, επιμηκύνοντας όμως το διάστημα της αποπληρωμής του συγκεκριμένου χρέους: αν στην ΠΑΕ θα είναι δύσκολο να βρίσκει 750 χιλιάδες για 40 μήνες δεν νομίζω ότι θα 'ναι πολύ πιο εύκολο να βρει 600 για 60: σαν παράταση μαρτυρίου μου ακούγεται. Η «Ενωση» έχει σήμερα διακανονίσει τα χρέη της με 20 τουλάχιστον πρώην παίκτες, προπονητές, τεχνικούς διευθυντές κ.λπ. Σε αυτούς σύντομα θα προστεθούν οι διακανονισμοί που έγιναν με όσους έφυγαν φέτος, δηλαδή με τον Καφέ, τον Γεωργέα, τον Σιαλμά κ.ά.: κανείς δεν έφυγε πληρωμένος. Πόσα χρήματα απαιτούνται για αυτούς τους διακανονισμούς; Τώρα πάνω από 800 χιλιάδες ευρώ και συντόμως πάνω από 1 εκατομμύριο 100 χιλιάδες. Υπάρχουν επίσης χρέη σε ομάδες που δύσκολα θα δείξουν πολλή κατανόηση -τέτοια μπορεί να δείξει το ΟΑΚΑ π.χ. ή ο Νοτιάς για τα ενοίκια του προπονητικού.

Ρόστερ

Ο Δημητρέλος και ο Αδαμίδης λένε πως ο Βιντιάδης θα χρειαστεί να βάλει περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ για να βγει η χρονιά: πιθανότατα ο υπολογισμός τους να είναι σωστός - εγώ λέω ότι θα χρειαστούν περισσότερα, αλλά δεν έχει σημασία. Το κακό είναι ότι με αυτά η ΑΕΚ απλά βγάζει τη χρονιά και θα χρειαστεί άλλα τόσα και του χρόνου: μην ξεχνάτε ότι τα χρήματα για την Εφορία θα τα πληρώνει για τους υπόλοιπους 40 ή 60 μήνες! Το ακόμα χειρότερο είναι ότι μπορεί και η εφετινή σεζόν να δημιουργήσει νέα χρέη –όσο κι αν ακούγεται απίθανο. Ο Βασίλης Τσιάρτας ειλικρινέστατα δήλωσε ότι το ρόστερ της ομάδας κοστίζει 3 εκατομμύρια ευρώ περίπου: το φουσκώνουν τα χρήματα των συμβολαίων του Γκερέιρο, του Κωνσταντόπουλου, του Λαγού και του Αραμπατζή -οι τέσσερίς τους κοστίζουν πάνω από 1,300 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε τα λειτουργικά έξοδα, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για μεταγραφές (!), τα πρόστιμα από τα οποία κανείς δεν γλιτώνει και κάτι ψιλά που κοστίζει η ομάδα Νέων π.χ. αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά έξοδα της ΑΕΚ φέτος μπορεί να ξεπεράσουν τα 4-5 εκατ. ευρώ -αφήνοντας εκτός λογαριασμού την εξυπηρέτηση των χρεών. Με το τηλεοπτικό συμβόλαιο υποθηκευμένο από τα δάνεια του Τούρκι, τα χορηγικά έσοδα μειωμένα λόγω της κρίσης και με δεδομένες τις χαμηλές τιμές των διαρκείας εισιτηρίων, θα 'ναι θαύμα αν αυτή η ομάδα της ΑΕΚ με τα πολλά παιδάκια καταφέρει και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.      

Κίνητρο

Ακούω ότι το κίνητρο θα 'ναι, λέει, η κατασκευή του γηπέδου: μακάρι, αλλά η λογική λέει άλλα. Ας πούμε ότι η Ερασιτεχνική εκχωρεί το δικαίωμα κατασκευής του γηπέδου σε κάποιον επιχειρηματία που μπαίνει στην ΠΑΕ. Πώς θα το φτιάξει κάποιος το γήπεδο, αν όχι με δάνεια; Ακόμα κι αν αυτός τα δάνεια τα βρει, που εύκολο δεν είναι, η ΑΕΚ θα πρέπει στο κόστος των χρεών της να προσθέσει και το κόστος ενός μελλοντικού της δανεισμού για την κατασκευή του γηπέδου: μπορεί αυτό να μην το χρεωθεί η ΠΑΕ και να το χρεωθεί μια άλλη εταιρεία (όπως π.χ. έχει χρεωθεί η Καραϊσκάκης Α.Ε. το κόστος της εξυπηρέτησης των δανείων για το Καραϊσκάκη), αλλά πάλι μιλάμε για βάρος που θα σηκώσει ο ίδιος άνθρωπος! Θα έχει βέβαια ένα γήπεδο η ΑΕΚ που θα δημιουργεί έσοδα, αλλά αποκλείεται αυτά να είναι τόσα ώστε να επιτρέπουν και την αποπληρωμή των χρεών και την εξυπηρέτηση των δανείων και τη χρηματοδότηση της ομάδας! Το «Εμιρεϊτς» να φτιάξουν στη Φιλαδέλφεια και να είναι τίγκα κάθε αγωνιστική, τόσα χρήματα δεν βγαίνουν!

Ευεργέτη

Ας ελπίσουμε να μπει ο Βιντιάδης. Αλλά ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η ΑΕΚ δεν ψάχνει χρηματοδότη, ψάχνει ένα είδος εθνικού ευεργέτη. Εναν τρελό ή ένα λαμόγιο, για να θυμηθούμε και τον Μελισσανίδη…

Κόπωση

Σκεφτόμουν ότι οι Ισπανοί δυσκολεύτηκαν να κάμψουν την αντίσταση των Γεωργιανών του Κετσπάγια πιο πολύ από το να κερδίσουν το Euro: όχι μόνο σκόραραν στο τέλος, αλλά στις καθυστερήσεις οι γηπεδούχοι παραλίγο να ισοφαρίσουν! Οι Ιταλοί κέρδισαν τη Μάλτα ασθμαίνοντας.

Ακόμα και οι Γερμανοί κουράστηκαν να περάσουν από την Αυστρία, ενώ οι Πορτογάλοι στα πρώτα τους δυο εύκολα ματς στα προκριματικά (με Λουξεμβούργο και Καζακστάν) ίδρωσαν. Οι τέσσερις των ημιτελικών του Euro είχαν προβλήματα γιατί οι παίκτες τους έρχονται από ένα κοπιαστικό καλοκαίρι: δεν είναι βιονικοί οι ποδοσφαιριστές ώστε να τρέχουν ασταμάτητα. Δείτε και τους δικούς μας: οι πιο πολλοί από όσους έπαιξαν στο Euro (ο Κατσουράνης, ο Τοροσίδης, ο Μανιάτης, ο Γκέκας, ο Χολέμπας), ακόμα δεν είναι σε φόρμα, ενώ άλλοι (ο Σαλπιγγίδης, ο Σαμαράς, ο Μάκος, ο Τζαβέλλας) ταλαιπωρούνται από μυϊκούς τραυματισμούς. Εκτός από τους πιτσιρίκους που έχουν ενέργεια χάρη στο νεαρό της ηλικίας τους, διακρίθηκαν ο Τζιόλης κι ο Σπυρόπουλος, που έχουν κίνητρο να ξανακερδίσουν μια θέση στην Εθνική.

Όσοι δεν ήταν στα τελικά του Euro ξεκίνησαν τα προκριματικά φουριόζικα. Οι Σέρβοι πετούσαν με την Ουαλία, οι Βέλγοι μοιάζουν να ξαναβρίσκουν την παλιά τους αίγλη, οι Ρουμάνοι αλλά και οι Βούλγαροι δείχνουν ξανά αξιόμαχοι, ενώ και οι Ρώσοι που από το Euro του 2012 έφυγαν νωρίς, κάνουν ένα εντυπωσιακό reload με προπονητή τον Καπέλο, τη στιγμή που οι Ολλανδοί διατηρούν τη γνωστή τους σταθερότητα. Ολα αυτά ισχύουν για τις δυο πρώτες αγωνιστικές των προκριματικών: νομίζω με τον καιρό οι καλοί θα γίνουν καλύτεροι και τα φαβορί θα περάσουν, όσο κι αν σε κάποιους ομίλους θα γίνουν μάχες με πιο συναρπαστική σίγουρα την κούρσα της Ισπανίας με τη Γαλλία για την πρωτιά.

Μόνο σταθερό συμπέρασμα ότι οι Άγγλοι είναι για δέσιμο. Μην το ξεχνάτε…
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: