Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

“Υπάρχει πίεση, αλλά θα κερδίσουμε”

Ο επί χρόνια βοηθός του Ότο Ρεχάγκελ στην Εθνική Ομάδα, Γιάννης Τοπαλίδης, φιλοξενήθηκε στον “ΑRENA FM 89.4″ και μίλησε, ανάμεσα σε άλλα, για το σημερινό παιχνίδι της “γαλανόλευκης” με τη Λιθουανία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για νικηφόρο αποτέλεσμα, ξεκαθάρισε πως ο εφικτός στόχος για την Εθνική είναι η δεύτερη θέση, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πρόσληψης προπονητή από τον ΠΑΟΚ. Πιο συγκεκριμένα, όσα δήλωσε είναι τα παρακάτω:
Για το “έπος” της Πορτογαλίας το 2004: “Ναι, κάναμε το αυτονόητο στην Πορτογαλία (γέλια). Παίζοντας στα προκριματικά, είχαμε πολύ καλή παρουσία, πιστεύαμε πως θα πάμε εκεί και δε θα ξεφτιλιστούμε. Όλοι μας έλεγαν πως θα ξεφτιλιστούμε όπως στην Αμερική, αλλά εγώ όταν συνομιλούσα με τον Ότο, πιστεύαμε στην ομάδα και λέγαμε πως θα περάσουμε. Στα πλάνα μας ήταν η πρόκριση στον επόμενο γύρο, αλλά με διαφορετικά αποτελέσματα. Λέγαμε πως θα κάνουμε ισοπαλία με Πορτογαλία, Ισπανία και νίκη με Ρωσία! Δεν ήρθαν ακριβώς  έτσι τα πράγματα, αλλά προκριθήκαμε”!
Για το αν υπάρχουν ακόμη και σήμερα εκδηλώσεις αγάπης: “Όντως, ο κόσμος μας ευγνωμονεί στον δρόμο και ακόμη μας ευχαριστεί. Κάναμε πολύ σοβαρή δουλειά και παραμείναμε πάντα σοβαροί”.
Για το σημερινό παιχνίδι με τη Λιθουανία και τη δικιά του εκτίμηση: “Έχουμε το χάντικαπ πως παίζουμε κάτω από συνθήκες πίεσης, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλά κι αν πάρουμε το χειρότερο σενάριο, δηλαδή την ισοπαλία, πάλι η πρόκριση είναι στο χέρι μας. Ο ρεαλιστικός στόχος πρέπει να είναι η δεύτερη θέση, διότι η πρώτη δεν εξαρτάται από εμάς και είναι πιο εφικτό να βγούμε δεύτεροι.
Περιμένω να κερδίσουμε. Η Λιθουανία πήρε αποτέλεσμα στη Σλοβακία, αλλά η Σλοβάκοι έπρεπε να είχαν κερδίσει με 4-1, 5-1. Βάσει της παρουσίας και των δύο ομάδων, νομίζω θα κερδίσουμε. Αλλά υπάρχει πίεση στην ομάδα και δεν ξέρεις πως θα βγει το παιχνίδι, πως θα αντιδράσεις αν δεν μπαίνει γκολ”.
Για το γεγονός πως πιθανώς έχει χαθεί η μάχη της πρωτιάς: “Για μένα το παιχνίδι- κλειδί ήταν στην έδρα μας με τη Βοσνία. Αν είχαμε κερδίσει, θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Εγώ περίμενα και τη Σλοβακία να πηγαίνει για την πρωτιά. Πάντως, η Βοσνία έχει δύο παιχνίδια με τη Σλοβακία και πιστεύω θα στραβοπατήσει. Δε νομίζω να πάρει και τα δύο παιχνίδια. Εμείς, όμως, πρέπει να κοιτάμε τι κάνουμε εμείς και όχι οι άλλοι”.
Για τον Ότο Ρεχάγκελ και με τί ασχολείται τη δεδομένη στιγμή: “Ασχολείται με θέματα της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Δεν ήθελε να εμπλακεί με την πολιτική, ούτε με την Μέρκελ, απλώς πίστευε πως μπορούσε να βοηθήσει στις σχέσεις των δύο χωρών”.
Για την μεγάλη δυναμική που επέδειξαν οι γερμανικές ομάδες τη φετινή σεζόν στην Ευρώπη: “Έχουν πολλά χρήματα,είπατε τη μαγική λέξη. Οι Γερμανοί πάντα είχαν άφθονο χρήμα, μπορούν να αγοράσουν οποιονδήποτε παίκτη. Οι διοικούντες της Μπάγερν λένε πως εντός Γερμανίας θα έχει αντίπαλο την Ντόρτμουντ και στην Ευρώπη την Μπαρτσελόνα. Βεβαίως, αν της πάρει και το Λεβαντόφσκι, εκτός από τον Γκέτσε, θα την αποδυναμώσει τελείως. Είναι μια στρατηγική και αυτή, να αποδυναμώνεις τον αντίπαλο σου. Το κάνουν αυτό”.
Αν παίζουν ρόλο μόνο τα χρήματα για να κάνεις μια ομάδα: “Όχι, δεν παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη των ομάδων μόνο τα χρήματα. Μετά την αποτυχία του EURO 2004, έβαλαν σε εφαρμογή ένα πλάνο και τώρα απολαμβάνουν τους καρπούς. Μιλούσα με έναν μάνατζερ στο Μπάγερν-Μπαρτσελόνα και μου έλεγε για τον Γιαννιώτα. Κάνουν scouting οι άνθρωποι, επενδύουν κι εκεί πολλά λεφτά”.
Για τον ΠΑΟΚ και το ζήτημα του νέου προπονητή: “Επειδή παρακολουθώ από μικρό παιδί στενά τον ΠΑΟΚ, πιστεύω πως έχει τρομερή δυναμική και πιστεύω θα πάρει έναν καλό προπονητή. Απλώς, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να φροντίζει να αρπάζει κάθε ταλέντο που υπάρχει στη Βόρειο αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Στέφενς, εάν ερχόταν ή έρθει, θα οργάνωνε τις ακαδημίες, αλλά πρέπει εσύ να το συνεχίσεις.Κι ένας ξένος προπονητής, πάντως, αν έρθει μην περιμένετε να κάνει από τη μία μέρα στην άλλη, θεαματικές αλλαγές. Εδώ είναι διαφορετική η κουλτούρα, αντιμετωπίζουν διαφορετικά το ποδόσφαιρο.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Η Ντόρτμουντ ισοφάρισε και συνέχισε να παίζει επιθετικά. Εμείς, κι εγώ ο ίδιος, θα κοιτούσα να παίξω αμυντικά. Αυτοί όμως εξακολούθησαν να παίζουν επιθετικά, διότι εάν έχανε παίζοντας αμυντικά, θα πίεζε ο Τύπος γιατί δεν έπαιξε επιθετικά”!
Για τη διαφορά επιπέδου ανάμεσα στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με άλλα: “Επειδή ήμουν 10 χρόνια στην Εθνική, υπάρχουν πολλά ταλέντα στην Ελλάδα. Αλλά είναι διαφορετικό το επίπεδο, όπως κι αν το κάνουμε. Η Φενέρμπαχτσε έφτασε φέτος στα ημιτελικά του Europa League. Μακάρι να πάρουμε κάποια στιγμή έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Μακροπρόθεσμα βεβαίως, γιατί τώρα είναι δύσκολο”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: