Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Σίρλε, Ντε Μπρούιν ή…!!

Ο ball boy Λευτέρης Ντανοβασίλης εξηγεί γιατί η Τσέλσι θα πρέπει να κρατήσει τον Κέβιν Ντε Μπρούιν παρά την μεταγραφή του Αντρέ Σίρλε.
«Πρώτα απ’ όλα θέλω να συναντηθώ με τον Λουκάκου και τον Ντε Μπρούιν. Νομίζω ότι το σωστό είναι να μάθουν πρώτοι για το μέλλον τους. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι η Τσέλσι έχει επενδύσει πολλά σε αυτούς και είναι δουλειά μου να προσπαθήσω να πάρω το καλύτερο από αυτή την επένδυση. Είναι έτοιμοι να γίνουν μέλη της Τσέλσι», ήταν οι δηλώσεις του Ζοσέ Μουρίνιο πριν από λίγες ημέρες, όταν ρωτήθηκε για το μέλλον των δύο Βέλγων.
Ναι μεν απέχουν πολύ από το «θα είναι σίγουρα μαζί μας», όμως οι προθέσεις του Πορτογάλου φάνηκαν. Όλα αυτά μέχρι την ανακοίνωση της συμφωνίας της Τσέλσι με την Λεβερκούζεν για τον Αντρέ Σίρλε. Αυτό, διότι σχεδόν όλοι συνδέουν την απόκτηση του Γερμανού για περίπου 20 εκατ. ευρώ από την Μπάγερ με τον Ντε Μπρούιν, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι πολύ δύσκολα ο δεύτερος θα βρει χρόνο συμμετοχής. Βλέπετε, ασχέτως με το αν οι ανάγκες της κάκιστης Βέρντερ – φέτος - τον έφεραν στο μεγαλύτερο μέρος (σχεδόν όλο) της σεζόν στον άξονα, η φυσική του θέση είναι στα άκρα.
Η μεταγραφή του Σίρλε είχε δρομολογηθεί πολύ πριν την επιστροφή του Μουρίνιο στην Τσέλσι, με τον Πορτογάλο να δίνει το ΟΚ για την ολοκλήρωσή της. Ο Ντε Μπρούιν δεν ήταν στη συμφωνία με τις «ασπιρίνες» για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θέλει να δοθεί δανεικός για ακόμη σεζόν. Θέλει ή να παίζει στους Λονδρέζους ή να πάρει μεταγραφή.
Εδώ και πολλές ημέρες όλες οι αξιόπιστες πηγές από την Γερμανία τον θέλουν να έχει συμφωνήσει με την Ντόρτμουντ για 5ετές συμβόλαιο. Ο Βάτσκε ουσιαστικά το επιβεβαίωσε, αποκαλύπτοντας ότι αυτές τις ημέρες θα αρχίσουν και οι συζητήσεις με την Τσέλσι για την μεταγραφή. Οι Βεστφαλοί φέρονται διατεθειμένοι να προσφέρουν 15 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι ο Βέλγος είναι πιο κοντά στο να φορέσει τα κιτρινόμαυρα παρά τα μπλε.
«Ο Κέβιν θέλει να παίζει. Παίζοντας, έγινε καλύτερος ποδοσφαιριστής. Τα πήγε πολύ καλά τόσο στην Γκενκ όσο και στην Βέρντερ. Τώρα, είναι στο χέρι του να κάνει το ίδιο και στην Τσέλσι. Δεν έχουμε λάβει ακόμα διαβεβαιώσεις για τον χρόνο συμμετοχής, όμως αυτό είναι κάτι φυσιολογικό για ομάδες όπως η Τσέλσι», ήταν οι δηλώσεις του μάνατζέρ του, Πάτρικ Ντε Κόστερ σήμερα (21/06). Η ερμηνεία των δηλώσεων είναι… διφορούμενη. Από τη μία θέλει να παίξει στην Τσέλσι, από την άλλη δεν έχει λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις και θέλει χρόνο συμμετοχής. Ποια είναι, λοιπόν, η σωστή επιλογή και το καλύτερο για την Τσέλσι;
Τα κάνει όλα
Η αλήθεια είναι ότι λίγοι περίμεναν μέσα σε έναν χρόνο ο Ντε Μπρούιν να έχει τέτοια εξέλιξη. Πρώτα από όλα οι άνθρωποι της Τσέλσι, που μοιάζουν ξαφνιασμένοι. Ο Βέλγος ήταν… όαση στην Βέρντερ, έδειξε ότι μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις στο κέντρο και έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις παίζοντας στον άξονα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μπλε δεν περίμεναν ότι θα έχουν να κάνουν με έναν έτοιμο - για το κορυφαίο επίπεδο – παίκτη από φέτος και δεν υπήρχε… πρόβλεψη να βρεθεί στα πλάνα τους. Έτσι, από πέρυσι προσπαθούσαν να κλείσουν τον Σίρλε για τα άκρα. Τώρα, όμως, ο Ντε Μπρούιν έδειξε πόσο πολυδιάστατος είναι.
Ο Βέλγος τελείωσε τη σεζόν έχοντας 10 γκολ και 9 ασίστ στην Μπουντεσλίγκα. Έπαιξε 23 φορές στον άξονα, 3 φορές στα δεξιά, 3 φορές στα αριστερά και 4 φορές σε ρόλο κρυφού επιθετικού και… αρίστευσε σε όλες. Οι βοήθειες που έδινε στην άμυνα ήταν πάρα πολλές, κινούνταν σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου και τα στατιστικά του το αποδεικνύουν και με το παραπάνω.


*Στο πρώτο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Ντε Μπρούιν στην ισοπαλία 1-1 με την Γκλάντμπαχ και στο δεύτερο στην ήττα 3-2 από τη Νυρεμβέργη. (πηγή squawka)
Το βήμα παραπάνω
Σε πολλά από τα σχόλια στο gazzetta μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του Σίρλε είναι ξεκάθαρη η άποψη ότι πολλοί από εσάς τον θεωρούν «περιττό», όμως θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Ο Γερμανός έφτασε στο σημείο που μπορούσε στην Λεβερκούζεν και το επόμενο βήμα είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξή του. Έκανε την πιο μεστή του σεζόν στην Μπουντεσλίγκα με την Λεβερκούζεν (το 2010-11 είχε 15 γκολ με την Μάιντς που του έδωσαν το «διαβατήριο» για την μεταγραφή του στην Μπάγερν για 9 εκατ. ευρώ) και τελείωσε με 11 γκολ και 7 ασίστ.
Όλες οι εμφανίσεις του (34) ήταν στο αριστερό άκρο, ανοίγοντας τις άμυνες και έχοντας εκπληκτική συνεργασία με τον Κίσλινγκ. Το μακρινό του σουτ είναι κίνδυνος-θάνατος, ενώ τα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν απόλυτα στην Πρέμιερ Λιγκ. Γρήγορος, με εξαιρετική τεχνική, δυνατός, με καλή κάθετη πάσα, που δε φοβάται να επιτεθεί κατά μέτωπο. Με τον Αζάρ από τη μία και τον Σίρλε από την άλλη (Οσκάρ και Μάτα θα… αποδεσμευτούν για τον άξονα) οι Λονδρέζοι έχουν κάνει εξαιρετικές επιλογές.

*Στο παραπάνω γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Σίρλε στη νίκη 5-0 επί της Χόφενχαϊμ (πηγή squawka)
Δύο παίκτες στο ίδιο πρωτάθλημα, αλλά σε ομάδες με μεγάλη διαφορά ποιότητας. Από τη μία ο Σίρλε στην σταθερή Λεβερκούζεν, που κατέκτησε την 3η θέση, και από την άλλη ο Ντε Μπρούιν στην κάκιστη Βέρντερ, που πάλεψε μέχρι το τέλος για την παραμονή. Τα νούμερα μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, όμως στην προκειμένη περίπτωση απεικονίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που είδαμε την περασμένη σεζόν.
Τα γκολ και οι ασίστ είναι πάνω-κάτω ίδιες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά, όμως, σε κατηγορίες όπως η δημιουργία ευκαιριών και οι πάσες-κλειδιά (που οδήγησαν σε ευκαιρίες). Έτσι, ο Ντε Μπρούιν έχει αντίστοιχα 85 και 2,6 σε αντίθεση με τον Σίρλε που έχει 40 και 1,2. Επίσης, ο Βέλγος πέτυχε 10 γκολ σε 92 προσπάθειες, ενώ ο Γερμανός 11 σε 126, ενώ και η συμμετοχή στο παιχνίδι φαίνεται από το γεγονός ότι ο πρώτος έκανε 46,7 πάσες ανά παιχνίδι (76,8% επιτυχία), ενώ ο δεύτερος μόλις 27,1 (78,7% επιτυχία)…
  Κέβιν Ντε Μπρούιν Αντρέ Σίρλε
Παιχνίδια 33 34
Γκολ 10 11
Προσπάθειες για γκολ 92 126
Σουτ ανά παιχνίδι 2,7 3,6
Ευστοχία 46% 57%
Ασίστ 9 7
Πάσες ανά παιχνίδι 46,7 27,1
Ποσοστό επιτυχίας 76,8% 78,7%
Πάσες-κλειδιά 2,6 1,2
Δημιουργία ευκαιριών 85 40
Ντρίμπλες ανά παιχνίδι 3 3,2
Λάθη 2,2 1,9
Man of the Match 7 3
Η καλύτερη λύση
Από την στιγμή που ο Ντι Ματέο πήρε την απόφαση να πουλήσει τον Μεϊρέλες στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν για πολλούς και διάφορους λόγους το κενό στον άξονα αποδείχθηκε δυσβάσταχτο. Ο Ρομέου τραυματίστηκε, ο Εσιέν έφυγε για την Ρεάλ – και επέστρεψε φέτος -  τα χρόνια πέρασαν για τον Λάμπαρντ, ενώ ο Ραμίρες έχει αποδειχθεί πιο ουσιαστικός στα άκρα.
Ναι, ο Σίρλε είναι σαφώς πιο πλήρης του Μόζες και… έτη φωτός μπροστά από τον Μαρίν και καλώς έκαναν οι Λονδρέζοι και τον απέκτησαν. Ο Ντε Μπρούιν, όμως, δεν είναι ο ίδιος παίκτης με εκείνον που απέκτησε η Τσέλσι από την Γκενκ (τον Ιανουάριο του 2010) και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το δόγμα «ή ο ένας ή ο άλλος». Ίσα-ίσα που η παρουσία και των δύο ίσως αποδειχθεί το σημαντικότερο κομμάτι του παζλ του αύριο.
Ο Ντε Μπρούιν είναι λογικό να θέλει η κατάσταση να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατό, όμως είναι δεδομένο ότι και θέση έχει και πρέπει να έχει στο ρόστερ της Τσέλσι. Στο χέρι των Λονδρέζων και του Μουρίνιο είναι να τελειώσει αυτή η περίοδος αβεβαιότητας, ώστε ο 21χρονος να είναι ήρεμος, να πάρει χρόνο συμμετοχής, να συνεχίσει να εξελίσσεται και να δώσει αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή από τον άξονα. Ταχύτητα, καλύτερο transition και περισσότερες λύσεις. Αμφότεροι μπορούν να δώσουν άλλη διάσταση στο παιχνίδι των μπλε...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: