Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

«Παραμύθι οι ακαδημίες»

ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÂÉÂËÉÏÕ ÔÏÕ ×ÑÇÓÔÏÕ ÓÙÔÇÑÁÊÏÐÏÕËÏÕ
Ο  Άκης Ζήκος που είναι ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μονακό φιλοξενήθηκε στο ραδιόφωνο του Arena 89,4 και μίλησε για την Εθνική ομάδα και τις ακαδημίες.
Αρχικά είπε για το γεγονός ότι είχε την τύχη να παίξει σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ:
«Είμαι από τους τυχερούς. Έζησα αυτή την στιγμή. Δυστυχώς τα χρόνια έχουν περάσει αλλά έμειναν οι αναμνήσεις».
Για το πέρασμα του από το εξωτερικό:
«Καταρχήν μου έδωσε την κανονική διάσταση του πως πρέπει να είναι το ποδόσφαιρο. Στενοχωριέμαι γιατί η Ελλάδα έχει ταλέντο αλλά χρειάζεται σωστή διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση. Σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν και άλλα πράγματα. Δυστυχώς το αντιμετωπίζουμε κερδοσκοπικά δηλαδή μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε παρά να στηρίζουμε τους Έλληνες αθλητές» για να προσθέσε:
«Δυστυχώς και σε επίπεδο οργάνωσης και σε επίπεδο στο να δώσουμε ευκαιρίες σε νέα παιδιά δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί ούτε στο ελάχιστο. Πιστεύω  ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον χώρο το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τι αποτέλεσμα θα έχουμε την Κυριακή. Δεν ασχολείται κανείς για να βάλει τις βάσεις στις ακαδημίες με την την σωστή στελέχωση,  την υποστήριξη, και την σωστή συνεργασία με την επαγγελματική ομάδα. Και τώρα το παραμύθι που ακούω ότι στηριζόμαστε σε Έλληνες είναι για να κοροϊδευόμαστε. Η κρίση είναι αυτή που τους ανάγκασε και όχι η βούληση τους. Δεν υπάρχει συνέχεια σε αυτό που κάνουμε. Δεν γίνεται να απολύονται συνέχεια προπονητές να αλλάζουν πρόεδροι. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρώτα είναι η οργάνωση και μετά η συνέχεια. Για να μπορείς να δεις έργο. Δεν μπορεί να δεις έργο ούτε σε ένα μήνα ούτε σε έναν χρόνο».
Για τον αγώνα με τον Λιχτενστάιν:
«Καταρχήν ότι συνέχεια διεκδικούμε την πρόκριση σε τελικές φάσεις είναι επιτυχία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι και να επιλέξουμε τι θέλουμε να υποστηρίξουμε. Σίγουρα θα θέλαμε να βλέπουμε την εθνική να βάζει τρία και τέσσερα γκολ .Δε μπορούμε να τα έχουμε όλα. Η εθνική στηρίζεται σε παιδιά που παίζουν στο εξωτερικό και δυστυχώς έχουμε φτάσει να είμαστε με τους ίδιους βαθμούς με τον πρώτο, αλλά η τύχη να μην είναι με το μέρος μας. Θέλει  σοβαρότητα οργάνωση και πειθαρχία για να έρθει το αποτέλεσμα που όλοι θέλουμε» για να συνεχίσει σχετικά με τα όσα ακούγονται για πριμ στους παίκτες τις Λιθουανίας από την ΕΠΟ:
«Οποιοσδήποτε αγωνίζεται με το εθνόσημο πρέπει να δίνει το 100%. Αγωνίζεται για την πατρίδα ούτε για συμφέρον ούτε για λεφτά. Οι ποδοσφαιριστές της Λιθουανίας θα παίξουν για την πατρίδα και για την νίκη. Από την άλλη έχουμε την Βοσνία που έχει μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα και στην καλή της μέρα μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε αντίπαλο. Νομίζω ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να ελπίζουμε γιατί απλά συμβαίνουν και εκπλήξεις στο ποδόσφαιρο. Τώρα το αποτέλεσμα δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Για εμάς θα ήταν καλό να μην νικήσει η Βοσνία και να περάσουμε εμείς εφόσον νικήσουμε».
Ενώ μετά επισήμανε σχετικά με τον τρόπο που παίζει η Εθνική:
«Θα μπορούσε να είναι βαρετό το θέαμα και να μην έχουμε και αποτέλεσμα. Πρέπει να υποστηρίζουμε την Εθνική και σιγά-σιγά όταν απελευθερωθούν ίσως μπουν κάποια νέα πρόσωπα στην εντεκάδα. Τότε αν δώσουμε έμφαση θα έρθει και το θέαμα».
Για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές:
«Δυσκολευόμαστε τα τελευταία χρόνια να βρούμε έναν Έλληνα που να είναι μεγάλος σκόρερ. Μιλάω για τα τελευταία χρόνια. Ούτε για τον Σαλπιγγίδη ούτε για τον Σαμαρά. Έχουμε να βγάλουμε χρόνια ένα σκόρερ που θα δώσει λύσεις. Οπότε είναι πρόβλημα γενικότερα του ελληνικού ποδοσφαίρου  το ότι δεν έχουμε τέτοιους παίκτες. Μοιραία στηριζόμαστε στο σύνολο και η συνολική προσπάθεια είναι που φέρνει τα αποτελέσματα. Δεν έχουμε επιθετικογενείς χαφ που θα πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους και θα κάνουν διαφορά στο ένας με έναν, ή που θα δώσουν ποιότητα στην ομάδα. Το λυπηρό είναι ότι δεν βλέπουμε φως. Δεν υπάρχουν κάποια παιδιά που να περιμένουμε να εξελιχθούν σε τέτοιο επίπεδο».
Για το προφίλ της Εθνικής ομάδας:
«Καταρχήν νομίζω ότι η Εθνική είναι δύσκολο να δεχθεί γκολ .Έχουμε πληθώρα αμυντικών. Έχουμε παίκτες που μπορούν εύκολα να αποκρούσουν τους αντίπαλους επιθετικούς. Και από εκεί πέρα είναι δύσκολο να διασπαστεί η άμυνα. Η Εθνική έχει δείξει ότι χρειάζεται λίγες ευκαιρίες για να πετύχει ένα γκολ . Όταν θέλεις να κερδίζεις είναι πολύ σημαντικό και την μισή ευκαιρία που θα κάνεις να την βάλεις γκολ».
Για τον Σάντος:
«Τον Σάντος τον εκτιμώ σαν άνθρωπο και σαν προπονητή. Είναι πειθαρχημένος ξέρει ποδόσφαιρο και ξέρει να μεταδώσει τις γνώσεις του. Έχει καλές σχέσεις με τους παίκτες και δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή την στιγμή κάποιον καλύτερο για την θέση του».
Για το ελληνικό πρωτάθλημα:
«Η μόνη αλλαγή που βλέπω είναι η δυνάμωση του ΠΑΟΚ σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι κα η είσοδος του στην διεκδίκηση του τίτλου. Από εκεί και περά καμία βελτίωση. Προβλήματα οικονομικά αλλαγές προπονητών. Εγώ δεν έχω δει κάποια μεγάλη βελτίωση.  Έχει πέσει το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου γιατί δεν βγαίνουν Έλληνες ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα που να μπορούν να σταθούν και μέσα και έξω από το γήπεδο. Όταν λείπουν αυτοί που είναι οι πρωταγωνιστές είναι μοιραίο να πέφτει το επίπεδο. Νομίζω ότι κανένας δεν έδινε βάσεις. Όλοι μιλούσαν για ακαδημίες. Δύσκολα να έβρισκες ακαδημίες που να δίνουν χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα. Καμία εμπιστοσύνη. Κοιτάζουμε το αποτέλεσμα την Κυριακή, κοιτάζουμε να σωθούμε να έχουμε καθαρό το μυαλό και τίποτα περισσότερο.  Ειδικά το κομμάτι των ακαδημιών είναι βαρέλι χωρίς πάτο. Πρέπει να οργανωθείς να δουλεύεις να στελεχωθείς από σωστά άτομα και να υπάρχει μία συνέχεια όπου μελλοντικά να μπορείς να πεις ότι θα αρχίσω να παίρνω κάτι».
Για τον ΠΑΟΚ ειδικότερα είπε:
«Ο ΠΑΟΚ αν βελτιώσει την εικόνα ώστε να αρχίσει να παίρνει αποτελέσματα και εκτός θα μπορέσει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Όσο χάνει βαθμούς μακριά από την Τούμπα θα δυσκολεύει η κατάσταση. Έχει χάσει ήδη πέντε βαθμούς έκτος έδρας και αν συνεχίσει να χάνει βαθμούς δεν θα μπορεί. Γιατί ο Ολυμπιακός εύκολα ή δύσκολα τα παίρνει τα μικρά παιχνίδια. Η δύναμη της Τούμπας είναι τετοια που δεν θα έχει πρόβλημα αλλά θα πρέπει να λύσει το θέμα με τα εκτός. Αυτό που μπορώ να πω για το ροστερ είναι ότι ο Ολυμπιακός είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με την πληρότητα αλλά ο ΠΑΟΚ δείχνει μία ομοιογένεια σαν ομάδα. Ίσως φταίει ότι ο Ολυμπιακός έκανε πολλές μεταγραφές. Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ έχει περιθώρια βελτίωσης».
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: