Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

«ΑΕΚ ανεξάρτητη και πρωταγωνίστρια παντού»

Το σχέδιο αναγέννησης της ΑΕΚ ανέλυσε ο Κωνσταντίνος Κοτσάτος. Ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής χαρακτήρισε μεγάλο στόχο τη μετατροπή της «Ένωσης» σε ένα σύλλογο ανεξάρτητο και πρωταγωνιστή παντού.

«ΑΕΚ ανεξάρτητη και πρωταγωνίστρια παντού»
Το όραμα του ίδιου -ως επικεφαλής της Ερασιτεχνικής- αλλά και του Δημήτρη Μελισσανίδη για την ΑΕΚ ανέλυσε ο Κωνσταντίνος Κοτσάτος.

Μιλώντας στην «ΟΠΑΠ TV», ο πρόεδρος του συλλόγου χαρακτήρισε μεγάλη ευθύνη για όλους το ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κόσμου για αναγέννηση.

Αφού αποκάλυψε, δε, ότι διακαής πόθος για να στεγαστούν όλα τα υπόλοιπα τμήματα (εκτός του ποδοσφαίρου) είναι το κλειστό του Γαλατσίου, στάθηκε στο μεγάλο στόχο που έχει τεθεί:

Να μετατραπεί η ΑΕΚ σε έναν σύλλογο αυτοχρηματοδοτούμενο, με γήπεδα για κάθε τμήμα του και πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα αθλήματα.


Αναλυτικά όσα είπε ο Κοτσάτος

Για την προεδρία της ερασιτεχνικής: «Είναι πολύ βαρύς ο χαρακτηρισμός και η ερώτηση για αν αισθάνομαι πατέρας για την μάνα ΑΕΚ, την ερασιτεχνική δηλαδή. Πολύ μεγάλη η ευθύνη στους ώμους τόσο τους δικούς μου και των συνεργατών μου όσο και του κυρίου Μελισσανίδη να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του κόσμου για αναγέννηση σε όλα τα αθλήματα».

Για τον βασικό στόχο του: «Οι στόχοι είναι πρωτίστως να υπάρξει εξυγίανση σε όλα τα επίπεδα κάτι που θέλει αρκετό χρόνο. Εμείς σε μικρό χρόνο καλούμαστε να καλύψουμε προβλήματα και υποχρεώσεις αρκετών ετών, και πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία ετών ώστε να λειτουργεί σε άλλα πρότυπα πιο τεχνοκρατικά η ΑΕΚ. Σίγουρα το συναίσθημα είναι σημαντικό για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της ΑΕΚ αλλά θέλει σχέδιο, όραμα και ανθρώπους για να πετύχει αυτό».

Για τα γηπεδικά προβλήματα: «Δεν είναι καθόλου εύκολο και το πρώτο βήμα είναι να βλέπουμε τα προβλήματα κάθε τμήματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στην έλλειψη εγκαταστάσεων και προπονητηρίων, γι αυτό και φτάσαμε σε αυτό το σημείο καταστροφής. Είμαστε σε κάθε άθλημα δυστυχώς σαν περιφερόμενοι τσιγγάνοι από πόλη σε πόλη και από δήμο σε δήμο. Προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε τα τμήματά μας».

Για το κλειστό του Γαλατσίου: «Σε πρώτη φάση επιδίωξη είναι να βρούμε ένα ενιαίο γήπεδο για να καλύπτει τα ομαδικά σπορ της ερασιτεχνικής ώστε του χρόνου να παίξουν εκεί. Το ανδρικό μπάσκετ, το γυναικείο μπάσκετ αν έχουμε του χρόνου, ανδρικό και γυναικείο βόλεϊ, ποδόσφαιρο σάλας και το χάντμπολ. Αυτό θα βοηθήσει την ομάδα, τους φιλάθλους και τους χορηγούς.

Είμαστε σε αναζήτηση και θα τολμήσω να πω ότι διακαής μου πόθος είναι το κλειστό του Γαλατσίου εκεί όπου έπαιζε παλιά η ΑΕΚ στο μπάσκετ. Μάθαμε πρόσφατα ότι ένας διαγωνισμός που διενήργησε το δημόσιο για το συγκεκριμένο κλειστό με σκοπό να γίνει εμπορικό κέντρο δεν ευοδώθηκε. Έχουμε ξεκινήσει διαδικασία για να δούμε αν είναι εφικτό να πάρουμε το συγκεκριμένο γήπεδο.

Φοβούμαι ότι δεν θα γνωρίζουμε γρήγορα τι θα γίνει. Υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και άλλα ζητήματα προκειμένου να επιστρέψει στην προηγούμενή του κατάσταση και να λειτουργήσει ως γυμναστήριο. Ελπίζουμε ότι στο τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου θα έχουμε ευχάριστα νέα»
.

Για την ανάμειξή του με την ΑΕΚ: «Η ανάμειξή μου προήλθε μέσω του στενού μου συνεργάτη και κουμπάρου Αλέξη Αλεξίου ο οποίος επί σειρά ετών και αφιλοκερδώς προσέφερε τις υπηρεσίες του στην ερασιτεχνική ΑΕΚ. Φτάσαμε σε ένα σημείο να βοηθούμε συγκεκριμένα τμήματα, όπως στο μπάσκετ, με χορηγίες. Κάποια στιγμή ήρθε το πλήρωμα του χρόνου με την ομάδα μπάσκετ να φτάνει σε οριακές καταστάσεις και αν δεν κάναμε κάποιες κινήσεις, τώρα ο σύλλογος μπορεί να έπαιζε στο τοπικό».

Για τον στόχο της μπασκετικής ΑΕΚ: «Φέτος ο στόχος είναι μονόδρομος. Πρέπει με οποιοδήποτε κόστος και τρόπο να ανέβει η ΑΕΚ στην Α1. Εν συνεχεία να πρωταγωνιστήσει, να κάνει πρωταθλητισμό σε Ελλάδα και να διακριθεί στην Ευρώπη. Ελπίζω κατά την διάρκεια της θητείας μου και άλλα τμήματα να φέρουν τίτλους.

Υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές και όταν πιέζεται κάποιος άνθρωπος πλησιάζει στην αναθεώρηση κάποιων επιλογών. Έστω και μέσω μπαράζ που αδίκως παίξαμε διότι είχαμε παίξει πολύ καλό μπάσκετ όλη την χρονιά, ανεβήκαμε. Όταν έρχεται αυτή η χαρά, ξεχνάς τις δυσκολίες και τις λύπες. Στο τέλος μένει μόνο το θετικό, η χαρά.

Δεν έχει νόημα να πέσει η ΑΕΚ στο μπάσκετ δύο κατηγορίες με τα χρέη να παραμένουν. Έχει ξεκινήσει διαδικασία εκκαθάρισης της ΚΑΕ, όπως στην ΠΑΕ, και πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος της αγωνιστικής χρονιάς.
Στον πρώτο και τον τελευταίο αγώνα του μπάσκετ στην Πάτρα, συγκινήθηκα πολύ που είδα τους οπαδούς μας να πανηγυρίζουν όπως και στο τέλος στα Τρίκαλα όταν πήραμε την άνοδο»
.

Για το τμήμα βόλεϊ: «Το βόλεϊ των ανδρών είχε την ίδια ιστορία όπως το μπάσκετ πριν από δύο χρόνια. Δεν μπορούσε να παίξει ούτε στην α τοπική. Είχε φτάσει να έχει ένα εκατομμύριο χρέη συσσωρευμένα από προηγούμενα χρόνια. Κληθήκαμε να αποφασίσουμε αν η ομάδα θα διαλυθεί ή αν θα σηκώσουμε τα μανίκια, θα βουτήξουμε στον ωκεανό και θα δημιουργήσουμε ένα ρόστερ ικανό. Έγινε με μεγάλες θυσίες κι ελπίζουμε ότι θα μας δώσει μεγάλες χαρές.

Στις τελευταίες 15 ημέρες κερδίσαμε δύο φορές τον Ολυμπιακό, η πρώτη μας νίκη επί του Ολυμπιακού στην ιστορία μας στο βόλεϊ και δυστυχώς δεν προβλήθηκε αυτή η επιτυχία αρκετά. Το βόλεϊ θεωρούμε ότι αξίζει ο κόσμος να το αγαπήσει, να έρθει κοντά μας. Έχουμε τα εισιτήρια διαρκείας σε διάθεση με ένα συμβολικό ποσό 20 ευρώ κοινό εισιτήριο για μπάσκετ και βόλεϊ. Θέλουμε ο κόσμος να έρθει κοντά. Ότι και να κάνουμε εμείς, αν δεν υπάρχουν οι φίλαθλοι, δεν γίνεται τίποτα»
.

Για το χάντμπολ: «Στο χάντμπολ έχουμε και τον κύριο Λαζόπουλο ο οποίος τρέχει οικονομικά το τμήμα, έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη και θέλει να πάρουμε ευρωπαϊκό τίτλο . Αυτός είναι ο στόχος για το εγγύς μέλλον. Νομίζω ότι ο κόσμος οφείλει να αγκαλιάσει το χάντμπολ. Δυστυχώς έχουμε το πρόβλημα του γηπέδου όπου παίζουμε στα Άνω Λιόσια κλειστό στο οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση. Ο κόσμος θέλουμε να στηρίξει τους παίκτες διότι το αξίζουν».

Για τους συνεργάτες του και το χρέος της Ερασιτεχνικής: «Όλοι οι άνθρωποι είναι προσωπικές μου επιλογές και συνδράμουν όσο μπορούν. Με προσωπικές θυσίες, με έξοδα από την τσέπη τους, προσπαθούν να προσφέρουν παντού. Η οικονομική εξυγίανση είναι πάρα πολύ σημαντική. Αθορύβως αναλάβαμε την ερασιτεχνική με ένα χρέος 7,5 εκατομμύρια ευρώ και το μειώσαμε στα πέντε εκατομμύρια. Ελπίζω ότι μέσα στο τέλος της χρονιάς θα κατέβουμε πιο κάτω από τα τέσσερα εκατομμύρια».

Για τη σημασία της θέσης του προέδρου: «Εγώ απλώς βάζω το όραμα και τους στόχους και αυτό που πιστεύω ότι θα έκανε ο καθένας στην θέση μου. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι δεν είναι μία απλή θέση προέδρου. Είναι μία θέση ευθύνης μεγάλης οπότε οι αποφάσεις που λαμβάνουμε καθορίζουν το μέλλον του συλλόγου.

Οφείλει ο καθένας να καταλάβει το βάρος της ευθύνης που έχει. Δεν είναι κάτι δικό μας, το σπίτι μας, η επιχείρησή μας, είναι κάτι που απευθύνεται σε εκατομμύρια οπαδούς κι επηρεάζει τις ζωές τους, την καθημερινότητά τους. Οφείλουμε να αντιληφθούμε αυτή την ευθύνη.

Όταν ήμουν μικρό παιδί, οπαδός, από την εκάστοτε διοίκηση και τις αποφάσεις της επηρεαζόμουν. Έπαιρνα μία εφημερίδα ή έβλεπα έναν αγώνα και χαιρόμουν ή στεναχωριόμουν. Έφτιαχνε ή χαλούσε η ημέρα μου»
.

Για το ποδοσφαιρικό γήπεδο και το κλειστό της ΑΕΚ: «Καταρχήν θέλω να πω ότι ναι μεν εξετάζουμε την λύση του Γαλατσίου αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εγκαταλείπουμε την προσπάθεια να κτιστεί το δικό μας κλειστό γήπεδο σε όμορο οικόπεδο με το ποδοσφαιρικό στάδιο.

Το θέμα του ποδοσφαιρικού γηπέδου είναι πολύ σημαντικό κι έχουμε ακόμα πολύ χρόνο με πολλά διαδικαστικά και γραφειοκρατικά ζητήματα τα οποία θέλω να πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν. Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι όλα θα γίνουν εύκολα και να εφησυχάζουμε. Όλοι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, εμείς ως διοίκηση, ο κάθε φίλαθλος, για να μπορέσει αυτό το σχέδιο που συντάξαμε με τον κύριο Μελισσανίδη να γίνει πράξη».


Για τα υπόλοιπα τμήματα και τις ακαδημίες: «Μου κάνει εντύπωση ότι στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσο καλές σχέσεις ανάμεσα στις διοικήσεις της ερασιτεχνικής και της ΠΑΕ. Η ΑΕΚ είναι μία ενιαία και αδιαίρετη ομάδα. Βεβαίως το ποδόσφαιρο έχει την μερίδα του λέοντος αλλά υπάρχουν φίλαθλοι για το σκάκι, την ποδηλασία, την ξιφασκία.

Έχουμε υποχρέωση να αναγεννήσουμε όλα τα τμήματα και συν τω χρόνω και με την οικονομική εξυγίανση να δημιουργήσουμε και άλλα. Πρέπει να ξαναφέρουμε παιδιά από όλες τις οικογένειες σε όλα μας τα αθλήματα. Να έχει την πολυτέλεια ο γονιός να επιλέξει όποιο άθλημα θέλει. Πιστεύω ότι ομάδα που δεν έχει ακαδημίες κι εγκαταστάσεις, όσα χρήματα κι αν μπουν, στο μέλλον θα πεθάνει. Αυτό είναι το σκεπτικό μας»
.

Για το πώς θα τιμηθεί η μνήμη του Γιώργου Αμερικάνου: «Ήταν λίγο αυτό που είπα για τον Αμερικάνο. Δυστυχώς δεν τον έχω δει να παίζει, θεωρώ όμως ότι ο Γιώργος Αμερικάνος ήταν ο πιο σημαντικός άνθρωπος στην ιστορία του μπάσκετ. Ο Γκάλης ήταν ο νεώτερος αναγεννητής, αλλά ο Αμερικανός έκανε τον κόσμο να αγαπήσει το μπάσκετ, να έρθει στην ΑΕΚ και βεβαίως έφερε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην χώρα μας.

Έχουμε σκοπό του χρόνου κιόλας να διοργανώσουμε τουρνουά στην μνήμη του και θα ήθελα να ονομάσουμε το νέο μας κλειστό Γιώργος Αμερικάνος. Δεν είναι δική μου η απόφαση αποκλειστικά, ελπίζω πως όταν θα έρθει η ώρα, θα προχωρήσουμε».


Για το όραμα της νέας ΑΕΚ: «Στόχος της διοίκησής μας είναι να κάνει πράξεις όχι λόγια που έρχονται και παρέρχονται. Θέλουμε η ΑΕΚ να φτάσει σε όλα τα επίπεδα όσο πιο ψηλά γίνεται, να δημιουργηθεί μία σταθερότητα. Ο στόχος μας με τον κύριο Μελισσανίδη, κάποια στιγμή που θα φύγουμε από την ομάδα είναι η ΑΕΚ να πορεύεται μόνη της, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική συνδρομή επιφανών παραγόντων οι οποίοι θα την βγάζουν προσωρινά από το αδιέξοδο αλλά όταν θα φεύγουν θα έρχονται «μαύρες» ημέρες.

Σκοπός μας είναι να αποκτήσει το σπίτι της, τις έδρες της, τα έσοδά της και να γίνει αυτοχρηματοδοτούμενη. Θα είναι μία μοναδική επιτυχία για τα ελληνικά δεδομένα, όχι τα ευρωπαϊκά βεβαίως. Εναρμονιζόμαστε με τις απαιτήσεις που θέτει ο Μισέλ Πλατινί για τους συλλόγους, ώστε ανάλογα με τα έσοδά τους να καταρτίζουν τους προϋπολογισμούς τους»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: