Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

«Έτσι έριξαν τον Ηρακλή» (Audio)

sfiris1
Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε το μέλος του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, Γιώργος Σφυρής. Ο έμπειρος νομικός αναφέρθηκε στον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν από την Σούπερ Λίγκα και θα προβιβαστούν από την Φούτμπολ Λίγκ και τόνισε πως η ιστορία αλλά και η λογική υποδεικνύουν πως θα πρέπει να είναι τρείς ομάδες. Παράλληλα, αποκάλυψε πως είχε παραιτηθεί παλαιότερα από το Διαιτητικό Δικαστήριο εξαιτίας της υπόθεσης του Ηρακλή και υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως στην συγκεκριμένη απόφαση μια ορθή απόφαση “καπελώθηκε” από πολιτική βούληση.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Σφύρης:
Για το γεγονός πως προσπάθησε να εξηγήσει στην Ένωση της Φούτμπολ Λιγκ πως το Διαιτητικό Δικαστήριο είναι αξιόπιστο:“Την προηγούμενη Τρίτη είχε λάβει χώρο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Β εθνικής κατηγορία, όπου δεν είχα παραβρεθεί και δεν είχα δικαίωμα και είχε γίνει η υπερψήφιση μιας απόφασης ενάντια στα θεσμικά όργανα της ΕΠΟ και απέναντι στο τακτικό διαιτητικό δικαστήριο που φαινόταν τότε πως η ΕΠΟ θα παραπέμψει την διαφορά ανάμεσα στις δύο προκηρύξεις των δύο Λιγκών.
Προκειμένου να σωθεί το κύρος της Ένωσης η ΕΠΟ με έχει ορίσει μέλος του διαιτητικού δικαστηρίου στην επταμελή πλέον σύνθεση της και είχα την υποχρέωση να παραβρεθώ μετά από πρόσκληση του προέδρου και να εξηγήσω στα μέλη τις συνέπειες μια τέτοιας απαξιωτικής στάσης αλλά και τα οφέλη μιας παράστασης στο τακτικό διαιτητικό δικαστήριο. Έδωσε ο κ. Καλογιάννης ένα βιογραφικό για τα μέλη που δεν με ξέρουν. Εγώ ανέφερα πως μέχρι το 2011  ήμουν παλαιό μέλος του διαιτητικού δικαστηρίου  εξαιτίας όμως μιας αποφάσεως του δικαστηρίου που δεν διευθετήθηκε από τα υπόλοιπα όργανα της ΕΠΟ αναγκάστηκα να παραιτηθώ”.
Για τους λόγους που παραιτήθηκε:” Παραιτήθηκα επειδή οι πολιτικές τότε αποφάσεις της ΕΠΟ ήταν αντίθετες με την κρίση ενός  ταχτικού οργάνου, του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου. Αναφέρομαι στην περίπτωση Ηρακλή εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκα”.
Για το τι συνέβη στην περίπτωση του Ηρακλή:“Εμείς ως τακτικό διαιτητικό δικαστήριο κρίναμε το κατά πόσο μια  απόφαση της Δευτεροβάθμιας επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ ήταν σύννομη και αντίστοιχη με όσα προβλέπονταν στις διατάξεις του ΚΑΠ. Κρίναμε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν προέβλεπαν τέτοιες ποινές υποβιβασμού επειδή ο θεσμικός κανονισμός ήταν συγκεκριμένος. Δεν ευσταθούσε τότε η ποινή αυτή και για αυτό τον λόγο εμείς “αφαιρέσαμε ” την απόφαση της Δευτεροβάθμιας επιτροπής.
Δεν προβλεπόταν από τον πειθαρχικό κώδικα η ποινή του υποβιβασμού. Αργότερα βέβαια τροποποιήθηκε. Θεωρήθηκε πως προσπαθούσαμε να δικαιώσουμε τον Ηρακλή όμως εμείς τηρούσαμε τον κανόνα. Η απόφαση αυτή παραπέμφθηκε στην Δευτεροβάθμια για περεταίρω χρήση και η απόφαση που λήφθηκε περεταίρω από το πειθαρχικό μας έβγαλε αναρμόδιους. Εγώ τότε είπα ότι εφόσον μια ορθή κρίση “καπελώνεται” από μια πολιτική βούληση που φάνηκε να υπάρχει εκείνη την εποχή από την ΕΠΟ δεν είχα λόγο να συμμετέχω σε ένα τακτικό δικαστήριο όπου οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται. Δεν μίλησα για πολιτική παρέμβαση, αυτή δεν υπήρξε, αλλά για πολιτική βούληση μια άποψη που την διατύπωσα προχθές με την από την εμπειρία κάποιων ετών και όπως αυτά τα γεγονότα μετά από καιρό έχουν αποκρυσταλλωθεί σε εμένα”.




Για το αν τον Ηρακλή τον έριξε το κράτος:Δεν ξέρω τον Ηρακλή αν τον έριξε το κράτος γνωρίζω όμως ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΠΟ θα μπορούσαν να εφαρμόσουν μια δίκαια απόφαση που είχε βγάλει το τακτικό διαιτητικό δικαστήριο.. Αυτό το παράδειγμα το εξέθεσα προχθές όχι για να κάνω διαφήμιση του εαυτού μου αλλά για να πείσω τα μέλη της  Ένωσης της Β-Γ και να τους δείξω πως υπάρχει αντικειμενικότητα στο διαιτητικό δικαστήριο και δεν υπάρχουν περιστατικά που δείχνουν το αντίθετο. Έπεισα λοιπόν τα μέλη ότι το δικό μου παράδειγμα αλλά και η νέα σύσταση του Διαιτητικού Δικαστηρίου έχει τα εχέγγυα δίκαιης κρίσης. Από την άλλη πλευρά μια απαξιωτική στάση της Ένωσης δεν θα είχε σοβαρά αποτελέσματα αλλά το αντίθετο”.
Για το αν πιστεύει ότι η ΕΠΟ ακολουθούσε άνωθεν εντολές:“Πιστεύω ότι κινήθηκε με αστρονομική ταχύτητα η ανατροπή της απόφασης που εκδώσαμε ως ανεξάρτητο Τακτικό Δικαστήριο. Αυτό το δικαστήριο στο οποίο η ΕΠΟ τώρα παραπέμπει μια σοβαρή διαφορά ανάμεσα στις δύο λίγκες για να δικάσει. Για αυτό θεωρώ ότι υπήρχε πολιτική βούληση των οργάνων της ΕΠΟ. Το πώς τα όργανα της ΕΠΟ έφτασαν σε μια τέτοια κρίση δεν με ενδιαφέρει εφόσον εγώ γνωρίζω πως έκανα το καθήκον μου”.
Για το αν είναι άδικο που υποβιβάστηκε με τέτοιον τρόπο μια ολόκληρη ομάδα:“Μακάρι του Ηρακλή να είναι το τελευταίο άδικο. Αυτό έχει να κάνει με άλλα θέματα που σηκώνουν πολύ συζήτηση. Στην συνέχεια θυμάμαι πως είχαν γίνει επεισόδια στην ΔΕΘ και με στεναχώρησε πολύ γιατί είχα συνδέσει τον εαυτό μου με αυτά τα επεισόδια και δεν γνώριζα τι θα μπορούσα να είχα κάνει ώστε να αποφθεχθούν. Χάλασαν περιουσίες από μια δικαστική απόφαση στην οποία συμμετείχα. Ήταν μια υπόθεση ορόσημο για εμένα και αυτό που με παρηγορεί είναι πως εγώ έκανα το καθήκον μου”.
Για τον λόγο που συμμετείχε στην συνέλευση:“Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως ο λόγος που συμμετείχα ήταν να διαφημίσω το τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο ως ανεξάρτητο όργανο στο οποίο δεν θα πρέπει να φοβούνται για να υποστηρίξουν την υπόθεση τους. Όχι το αντίθετο”.
Για το αν η ΕΠΟ μπορεί να παρεμβάλει στην απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου:“Από την στιγμή όπου η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ παραπέμπει στο τακτικό δικαστήριο θα πρέπει εμείς να πάρουμε την απόφαση η αν δεν την πάρουμε δεν θα αφήσουμε αδίκαστη την απόφαση αλλά θα αφήσουμε το αρμόδιο όργανο να αποφασίσει σε περίπτωση που θα κριθεί πως δεν υπάρχει δικαιοδοσία. Αν υπάρχει δικαιοδοσία φυσικά θα λύσουμε το θέμα”.
Για το πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν και θα προβιβαστούν:“Δεν μπορώ να πάρω θέση στο θέμα αυτό καθώς είμαι μέλος του τακτικού δικαστηρίου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πάντως  ότι η Σούπερ Λιγκ έκανε μια εναλλακτική πρόταση να υπάρξει και τρίτος με τους όρους η οποία θέλει.  Από το 2006 που διασπάστηκε η διοργανώτρια αρχή προβιβάζονταν πάντα τρεις από την Φούτμπολ Λιγκ. Σήμερα που είναι 28 ομάδες δεν υπάρχει καμιά λογική να προβιβαστούν δύο ομάδες. Υπάρχει μια ιστορικότητα και πρέπει να εκτιμηθεί”.
Για την πρόταση να υποβιβαστούν δύο ομάδες και η τρίτη θέση να κριθεί σε αγώνες μπαράζ:“Η πρόταση αυτή παραβιάζει τον ΚΑΠ, αφού  αναφέρεται  σε αγώνες κατάταξης από μια διοργανώτρια αρχή. Δεν αναφέρει ότι μπορούν να γίνουν αγώνες κατάταξης κατηγοριών. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως παραβιάζεται το fair play. Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα με τα στάνταρ της Σούπερ Λιγκ να δίνει αγώνα κατάταξης για παραμονή με μια ομάδα τρίτη της Φούτμπολ Λιγκ εφόσον το αγωνιστικό κομμάτι έχει τελειώσει στην Σούπερ Λιγκ. Υπάρχουν θέματα τεχνικά και αξιοκρατικά”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: