Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Η θετική ενέργεια του ΣΕΦ...!!

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για την εύκολη επικράτηση του Ολυμπιακού επί της Μάλαγα, το δυναμικό «παρών» του κόσμου στο ΣΕΦ και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ που περνάει από τους εκτός έδρας αγώνες.
Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να νιώθει ούτε σίγουρος, ούτε εξασφαλισμένος με το 3-2 στην Ευρωλίγκα, όμως ένα είναι σίγουρο. Βρίσκεται για τα καλά σε θέση ισχύος και γνωρίζει καλά πως κρατά την τύχη στα χέρια του.
Κάτι για παράδειγμα που δεν μπορεί να ισχυριστεί η Φενέρ, που στο πιο δύσκολο από τα γκρουπ του Top 16 βρίσκεται στο 1-4... Έχει χάσει σε Μάλαγα και Μιλάνο, έχει ηττηθεί στην έδρα της από Μπαρτσελόνα, κουβαλάει και το -13 από το ΣΕΦ. Εκεί που ήταν υποψήφια για να πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις - που δίνουν και αβαντάζ έδρας - θα είναι απόλυτα ικανοποιημένη αν και εφόσον μπει στα πλέι οφ.
Γιατί ασχολούμαστε με την Φενέρ; Γιατί η νέα ήττα της, αυτή τη φορά στο Μιλάνο, είναι το γεγονός της ημέρας και όχι η νίκη του Ολυμπιακού επί της Μάλαγα. Αν το ματς με την ομάδα της Ανδαλουσίας γινόταν ακριβώς μία εβδομάδα πριν, θα ήταν κάτι σαν τελικό. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί οι Ισπανοί προέρχονταν από μεγάλο αποτέλεσμα και οι ερυθρόλευκοι κουβαλούσαν μπόλικες ήττες στις πλάτες τους. Από τη στιγμή όμως που ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη δύναμης στη Βιτόρια, το νερό μπήκε στο αυλάκι. Αν είχε χάσει από την Λαμποράλ, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα. Την Πέμπτη το βράδυ στο ΣΕΦ οι πρωταθλητές Ευρώπης μπήκαν και πάλι με σιγουριά και αυτοπεποίθηση στο παρκέ. Γι αυτό άλλωστε κέρδισαν. Δεν έπαιξαν καν μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Δεν χρειάστηκαν καν να φορτσάρει ο Βασίλης Σπανούλης...
Το 3-0 επί της Μάλαγα έγινε δια περιπάτου. Πιο εύκολα ήρθε, απ' ό,τι οι δύο νίκες στην κανονική περίοδο. Όχι ότι οι Ισπανοί δεν είναι ικανοί. Μια εβδομάδα πριν κοίταξαν στα μάτια την Μπαρτσελόνα στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Όμως ο Ολυμπιακός ξύπνησε και πάλι, δεν μπορεί να πιαστεί στον ύπνο. Ούτε είναι χαλαρός πλέον. Φάνηκε από τον τρόπο που έπαιξε άμυνα. Πήγε στις επαφές, έπαιξε ξύλο, κυνήγησε το επιθετικό ριμπάουντ. Εκεί κρίθηκε το παιχνίδι, όχι στην ευστοχία - αστοχία. Το 23% στα τρίποντα υπερκαλύφθηκε από τα 21 επιθετικά ριμπάουντ. Ο Πρίντεζης ήταν ο κορυφαίος, ο Ντάνστον, ο Μπέγκιτς, ο Σίμονς επικράτησαν στις μάχες της αεροπορίας. Οι περιφερειακοί ήταν κομπάρσοι τούτη τη φορά. Σπανούλης και Σλούκας είχαν από 2 πόντους, ο Μάντζαρης και ο Κατσίβελης από 3! Κι όμως, ο Ολυμπιακός νίκησε με 18 πόντους διαφορά.
Οι ερυθρόλευκοι, λοιπόν, βρίσκονται πλέον στο 3-2, αφού βλέπουν κάθε ματς ξεχωριστά και δεν χαλαρώνουν. Έχουν άλλωστε και τον κόσμο, που τους κρατούν όλους σε εγρήγορση. Τούτη τη φορά δεν διατέθηκαν όλα τα εισιτήρια, αλλά στο ΣΕΦ βρέθηκαν πάνω από 10.000 άτομα... Πέρυσι και πρόπερσι, θα ήταν είδηση να μαζευτούν τόσοι πολλοί στις εξέδρες ακόμα και στο Top 16, τώρα έχει γίνει κανόνας η μεγάλη παρουσία του κόσμου. Και στηρίζει την προσπάθεια παρά τις δυσκολίες, τους τραυματισμούς, τα κακά αποτελέσματα.
Αυτό είναι το πιο μεγάλο κέρδος του φετινού Ολυμπιακού, αυτός είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος για τη συνέχεια. Γιατί πλέον ο κόσμος στο ΣΕΦ δεν αγχώνει, δεν πιέζει, στηρίζει και υποστηρίζει, δίνει θετική ενέργεια, ανεξάρτητα από συνθήκες και αποτελέσματα. Γι' αυτό και ο μεγάλος στόχος δεν πρέπει να είναι απλά η πρόκριση, αλλά το αβαντάζ έδρας στα πλέι οφ. Αν και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, η μία από τις δύο θέσεις που θα δώσει πλεονέκτημα δεν περνάει από το ΣΕΦ, αλλά από τους εκτός έδρας αγώνες... Στο ΟΑΚΑ, στην Πόλη, στην Βαρκελώνη.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: