Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ο αδικημένος Σαβιόλα...!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Αργεντινό που ενώ τα... σπάει, οι περισσότεροι τον θεωρούν μία μάλλον μέτρια μεταγραφή.  
Η αλήθεια είναι ότι όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του, το περασμένο καλοκαίρι, η μεταγραφή του ήταν αυτή που σημείωσε το μεγαλύτερο γκελ από όλες. Προσωπικά δεν την θεωρούσα την σπουδαιότερη προσθήκη και σε τούτη εδώ τη γωνιά είχα, ότι είναι πολύ καλή προσθήκη και για την ομάδα και για τον κόσμο που την ήθελε μία τέτοια μεταγραφή, ακόμη και για το ίδιο το πρωτάθλημα, αλλά παίκτες όπως ο Κάμπελ ή ο Βάις θα αποδειχτούν πολυτιμότερες μεταγραφές για τον Ολυμπιακό.

Σήμερα στα μισά του δρόμου της πρώτης χρονιάς του Χαβιέ Σαβιόλα στον Ολυμπιακό, η αλήθεια είναι ότι ο Αργεντινός είναι ο πλέον αδικημένος παίκτης των “ερυθρόλευκων” στη συνείδηση των οπαδών τους. Με βεβαιότητα θα έλεγα ότι αν ρωτούσες τους φίλους του Ολυμπιακού πόσο ικανοποιημένη είναι από την μεταγραφή του Σαβιόλα, οι εννιά στους 10 αποκλείεται να σου απαντούσαν “πολύ ευχαριστημένος”. Για να μην πω ότι οι περισσότεροι την θεωρούν μία λάθος μεταγραφή.

Κατά την άποψη μου ο Σαβιόλα είναι φοβερά αδικημένος και από τα media για την χρονιά που κάνει ως τώρα. Οκ. Έχει πέσει πάνω στον... εξωπραγματικό Μήτρογλου και δεν γίνεται πολύ κουβέντα για αυτόν, αλλά η σεζόν που κάνει είναι εξαιρετική. Ο Σαβιόλα είναι δεύτερος σκόρερ του Ολυμπιακού με 13 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (11 στο πρωτάθλημα). Μάλιστα οι επιδόσεις του αυτές δεν είναι σε πάρα πολλά ματς, αφού σε αρκετά έχει μείνει στον πάγκο και έχει παίξει ως αλλαγή. Για παράδειγμα στο πρωτάθλημα τα 11 γκολ τα έχει πετύχει σε 17 ματς έχοντας συνολικά λεπτά συμμετοχής σχεδόν 1200 λεπτά. Ο Χαβιέ σκοράρει περίπου ανά δύο ώρες ένα γκολ, και μάλιστα με λίγες σχετικά προσπάθειες αφού δεν κάνει κατάχρηση. Συνολικά στο πρωτάθλημα έχει 35 τελικές, εκ των οποίων οι 28 είναι εντός εστίας. Και από αυτές τις 28 οι 11 έγιναν γκολ. Συνολικά πετυχαίνει ένα γκολ ανά τρεις τελικές προσπάθειες, ποσοστό που θα το έλεγες καλό ακόμη και για μπασκετμπολίστα σε τρίποντα...

Δεν είναι όμως μόνοι οι αριθμοί που δείχνουν πόσο καλή σεζόν κάνει ο Σαβιόλα. Είναι το... όλο πακέτο. Ο Αργεντινός την ώρα που έλειψε ο Μήτρογλου, βγήκε μπροστά και “καθάρισε” το ματς με την Αντερλεχτ στο Καραϊσκάκη για το Τσάμπιονς Λιγκ, πετυχαίνοντας δύο γκολ. Στο ίδιο διάστημα στο ελληνικό πρωτάθλημα σκόραρε δύο φορές στη Ριζούπολη στο ματς με τον Απόλλωνα κι' άλλη μία στο τελευταίο παιχνίδι με την Καλλονή. Η συμμετοχή του στο παιχνίδι είναι μεγάλη τόσο στην εκτέλεση, όσο και στη δημιουργία και το κυριότερο, είναι ο απόλυτος επαγγελματίας. Αν και πρόκειται για το μεγαλύτερο όνομα της ομάδας, δεν έχει γκρινιάξει ούτε μία φορά από τις πολλές που έμεινε στον πάγκο, ακόμη και στα κρίσιμα, τα μεγάλα ματς, όποτε μπήκε ως αλλαγή, το έκανε με κέφι και με όλη την διάθεση να βοηθήσει, ενώ όσες φορές κι' αν έγινε αλλαγή, γιατί ο Μίτσελ ήθελε να αλλάξει την τακτική του, ούτε μία φορά δεν στράβωσε.

Ο Σαβιόλα προσφέρει στον Ολυμπιακό αυτά για τα οποία τον πλήρωσε στο μέγιστο βαθμό. Κάνει μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του, πολύ καλύτερες από αυτές που έκανε για παράδειγμα στην Μπενφίκα και προσφέρει στον Ολυμπιακό και το ελληνικό πρωτάθλημα μία ξεχωριστή λάμψη που δύσκολα θα μπορούσε να μας την προσφέρει άλλος στην εποχή της κρίσης. Παρά ταύτα η παρουσία του δεν έχει εκτιμηθεί. Πιθανόν γιατί ο περισσότερος κόσμος περίμενε να δει “μαγικά” από τον Σαβιόλα και δεν τα βλέπει...

Κακώς. Ο Σαβιόλα ποτέ δεν έκανε... μαγικά, ποτέ δεν ήταν Ζιοβάνι ή Ριβάλντο. Ούτε όταν έπαιζε στη Μπαρτσελόνα, ούτε όταν έπαιζε στη Ρεάλ. Ο Σαβιόλα ήταν πάντα ο γρήγορος περιφερειακός επιθετικός που ήξερε πως να κινηθεί και πως να σκοράρει. Αυτό κάνει και στον Ολυμπιακό και το κάνει με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: