Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Η οικοδέσποινα… στα προκριματικά!

Επιβεβαιώθηκε από τον Μισέλ Πλατινί στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA στη Νιόν ότι η οικοδέσποινα του Euro 2016 Γαλλία θα λάβει μέρος στα προκριματικά, αλλά χωρίς βαθμολογική σημασία στα ματς.

Η οικοδέσποινα… στα προκριματικά
Μετά την αύξηση του αριθμού των ομάδων που συμμετέχουν στην τελική φάση από 16 σε 24, το προσεχές Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα έχει μία ακόμη καινοτομία. Όπως είχε διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες και επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στη Νιόν, η οικοδέσποινα Γαλλία θα λάβει μέρος στα προκριματικά, ωστόσο οι βαθμοί στους αγώνες της δεν θα έχουν καμία σημασία και η ίδια έχει εξασφαλισμένη παρουσία στην τελική φάση. Ουσιαστικά θα λειτουργούν σαν φιλικά που απλώς θα κρατούν σε αγωνιστική εγρήγορση την ομάδα της Γαλλίας.

Στα προκριματικά, στα οποία θα λάβουν μέρος 54 χώρες μετά την παρθενική εμφάνιση του Γιβραλτάρ, οι «τρικολόρ» θα τοποθετηθούν στον μοναδικό όμιλο με πέντε ομάδες, ενώ θα υπάρχουν άλλα οκτώ γκρουπ των έξι ομάδων. Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε γκρουπ και η καλύτερη τρίτη θα προκριθούν απευθείας στα τελικά του Euro 2016, ενώ οι άλλες οκτώ τρίτες θα παίξουν σε μπαράζ.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να επικυρωθούν και τα γκρουπ δυναμικότητας εν όψει της κλήρωσης για τα προκριματικά, που θα γίνουν στις 23 Φεβρουαρίου στη Νις. Η Ελλάδα θα είναι στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και ο δρόμος για την πρόκριση σε ένα ακόμη κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός είναι ορθάνοιχτος.

Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας, όπως αναμένεται να επικυρωθούν από την UEFA:

Γκρουπ 1: Βοσνία, Αγγλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ισπανία.
Γκρουπ 2: Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία.
Γκρουπ 3: Αυστρία, Ισραήλ, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία.
Γκρουπ 4: Αρμενία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Πολωνία, Σκωτία, Ουαλία.
Γκρουπ 5: Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Κύπρος, Γεωργία, Ισλανδία, Λιθουανία, ΠΓΔΜ, Μολδαβία, Βόρειος Ιρλανδία.
Γκρουπ 6: Ανδόρα, Νησιά Φερόε, Γιβραλτάρ, Καζακστάν, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σαν Μαρίνο.

Σημειώνεται πως για πολιτικούς λόγους δεν μπορούν να κληρωθούν μαζί Ισπανία και Γιβραλτάρ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, όπως και Ρωσία και Γεωργία.

Αλλαγή υπάρχει και στο πρόγραμμα των αγώνων, καθώς το μοντέλο διεξαγωγής των ματς Τρίτη-Παρασκευή εγκαταλείπεται και οι αγώνες θα γίνονται από την Πέμπτη μέχρι την Τρίτη με δύο «ζώνες» στις ώρες διεξαγωγής, 19:00 και 21:45 το Σάββατο και την Κυριακή, και μία ζώνη, στις 21:45, τις καθημερινές. Όταν μία ομάδα έχει να δώσει δύο παιχνίδια μαζεμένα, αυτά θα γίνονται Πέμπτη-Κυριακή, Παρασκευή-Δευτέρα ή Σάββατο-Τρίτη.

Ημερομηνίες προκριματικών

Σεπτέμβριος 7-9, 2014
Οκτώβριος 9-11, 2014
Οκτώβριος 12-14, 2014
Νοέμβριος 14-16, 2014
Μάρτιος 27-29, 2015
Ιούνιος 12-14, 2015
Σεπτέμβριος 3-5, 2015
Σεπτέμβριος 6-8, 2015
Οκτωβρίου 8-10, 2015
Οκτωβρίου 11-13, 2015 Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: