Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

«Προκήρυξη για 25 χρόνια»

vgontzas
Στον Arena FM 89,4 μίλησε από την Αθήνα ο νομικός, Αντώνης Βγόντζας, που είχε συμβουλευτικό ρόλο στον χειρισμό της προσφυγής του Δήμου Θέρμης κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τον διαγωνισμό των 203 στρεμμάτων, που θα διεκδικούσε ο Ιβάν Σαββίδης για να κατασκευάσει το αθλητικό κέντρο του ΠΑΟΚ. Σχολίασε τη νέα αρνητική εξέλιξη και τόνισε ότι ο Δήμος Θέρμης πρέπει να βγάλει τροποποιητική απόφαση και να μειώσει την εκμίσθωση του χώρου από τα 40 στα 25 χρόνια.
Αναλυτικά, όσα δήλωσε Αντώνης Βγόντζας:
“Ο καθένας νομικά μπορεί να διαφωνεί με την άποψη του άλλου. Δύο είπαν ότι καλώς ακυρώθηκε η προκήρυξη, ένα μέλος είπε ‘κακώς’. Στο σκεπτικό της απόφασης το μόνο ψεγάδι, που βρίσκουν είναι τα χρόνια της μίσθωσης. Ο Δήμος Θέρμης επεχείρησε να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της περιοχής για 40 χρόνια. Είχε στηριχθεί σε μια διάταξη ενός πρόσφατου νόμου, που προέβλεπε έναν σχεδόν απεριόριστο αριθμό ετών για την διάρκεια των σχετικών μισθώσεων που αφορούν ιδίως τουριστική αξιοποίηση. Ο παλαιότερος νόμος στον οποίο στηρίχθηκε η απόφαση της απόρριψης της ένστασης του Δήμου Θέρμης προβλέπει μίσθωση έως και 25 χρόνια. Εκεί στηρίχθηκε η απόρριψη. Κατά τα άλλα το σκεπτικό της απόφασης λέει πως ό,τι άλλο περιγράφει η διακήρυξη, καλώς το περιγράφει. Έχουν μείνει στο θέμα την διάρκειας μίσθωσης. Γιατί να μην προχωρήσει ο Δήμος Θέρμης με μια νέα τροποποιητική απόφαση και να πει ζητάω μίσθωση 25 αντί για 40 χρόνια;
Έκανε μια ερμηνεία η επιτροπή και λέει ποιος νόμος επέτρεψε σχεδόν την απεριόριστη διάρκεια των μισθώσεων; Αποφάνθηκε ότι είναι ο νόμος που αναφέρεται στην τουριστική αξιοποίηση. Ποιος είπε πως οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν διαμορφώνουν ένα τουριστικό ρεύμα σε μια περιοχή και σε μια χώρα; Έκαναν μια πολύ στενή ερμηνεία και δεν ξέρω εάν θα αντέξει στα δικαστήρια. Τι να κάνει, όμως, ο Δήμος; Να προσφύγει στο συμβούλιο Επικρατείας και να βγει απόφαση μετά από τρία χρόνια; Η άποψη μου είναι ότι ενόψει του πολύ δυσμενούς κλίματος που επικρατεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέναντι σε τόσο φιλόδοξες προσπάθειες, να συμβιβαστεί ο Δήμος για 25 χρόνια μίσθωση. Μ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν και περισσότεροι πλειοδότες και το συμφέρον του Δήμου αναμφισβήτητα θα προωθηθεί. Ο Δήμος θέλει το ταμειακό αποτέλεσμα.
Επίσης, αθλητικός τουρισμός δεν είναι μόνο οι ομάδες, που θα φιλοξενούνται σε ένα αθλητικό κέντρο που θα κατασκευαστεί. Η προώθηση του αθλητισμού συμβάλει στην δημιουργία τουρισμού. Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ιταλία, την Ισπανία, την Αγγλία και την Τουρκία διαφημίζονται στα γήπεδα. Αυτό σημαίνει πως εκεί υπάρχει ‘ψωμί’ για τον τουρισμό. Γιατί ο Δήμος να μην στείλει μια νέα απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για 25 χρόνια; Δεν μπορούν μετά να πουν τίποτα άλλο και να απορρίψουν εκ νέου τους όρους του διαγωνισμού. Μετά θα υπάρχει και παράβαση καθήκοντος. Αδιαμφισβήτητα υπάρχει αρνητική διάθεση από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει στην διαδικασία αυτή των 25 ετών και ελπίζω να έχει το ίδιο ταμειακό αποτέλεσμα. Δεν είναι ένας πλούσιος Δήμος και ψάχνει να βρει έσοδα.
Φυσικά όλη η περιοχή της Θέρμης και της Θεσσαλονίκης θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα, διότι ο διαγωνισμός είναι ανοικτός και μπορούν και άλλοι επενδυτές και επιχειρηματίες να προσεγγίσουν την διαδικασία αυτή. Η Δημόσια διοίκηση δεσμεύεται από τις προηγούμενες κινήσεις της και αποφάσεις της. Δεν μπορεί πλέον να απορρίψει έναν διαγωνισμό για 25 χρόνια. Αν προβάλλουν κάποιο καινούριο εμπόδιο, μετά ο Δήμος μπορεί να τους κυνηγήσει. Δεν συνιστώ να προσφύγει ο Δήμος Θέρμης στο Συμβούλιο Επικρατείας για οποιονδήποτε λόγο γιατί είναι χρονοβόρα διαδικασία, αν και εκτιμώ ότι θα την κερδίσει εκεί την υπόθεση.
Το πρακτικό συμφέρον είναι να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή και να προχωρήσει με τα 25 χρόνια μίσθωση. Η διαδικασία δεν θα είναι χρονοβόρα. Γνώρισα τους παράγοντες του Δήμου Θέρμης και πρόκειται για επαγγελματικά και πολιτικά επαρκείς ανθρώπους. Το ζήτημα είναι μονάχα στο θέμα της διάρκειας της μίσθωσης πλέον με βάση και την απόρριψη της ένστασης στην επιτροπή. Ας προχωρήσει ο Δήμος Θέρμης σε μια προκήρυξη για 25 χρόνια. Αυτό προτείνω. Γνωρίζω πάμπολλες μισθώσεις Δήμων που έχουν κάνει πάνω από 40 χρόνια μίσθωση, αλλά δεν θέλω να μπω σε συζήτηση γι’ αυτό το θέμα και να πω την άποψή μου, δηλαδή το γιατί η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αντιμετωπίσθηκε με τον ίδιο τρόπο”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: