Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

«Δεν έχει ξαναγίνει»!

Βαγγέλης-Χατζηιωάννου-610x350
Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο έμπειρος νομικός, Βαγγέλης Χατζηιωάννου. Μίλησε για την απόρριψη της έφεσης του ΠΑΟΚ από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ και τόνισε πως είναι πρωτόγνωρο η συγκεκριμένη επιτροπή να συμπληρώνει μια απόφαση.
Για την απόρριψη της έφεσης του ΠΑΟΚ: “Είχα κάνει μια εκτίμηση και πρόβλεψη πριν από λίγες μέρες. Ότι είχα πει ήταν με μια επιφύλαξη και αυτό που έλεγα ήταν προσωπική γνώμη. Δεν υπάρχει δεδικασμένο αυτό που λέμε στην νομική γλώσσα. Σχετικά με την υπόθεση δεν υπήρχε κάτι προηγούμενο. Σε βάρος του ΠΑΟΚ συντάχθηκε ένα κατηγορητήριο και τελικά τιμωρήθηκε και από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ και από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ που είναι ο Άρειος Πάγος του ποδοσφαίρου. Οι δυο επιτροπές δέχτηκαν πως ήταν εκτεταμένα τα επεισόδια και για αυτό επέβαλαν την αφαίρεση βαθμών. Η σχετική διάταξη που αναφέρεται στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ αναφέρει πως αφαιρούνται τρεις βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα. Είναι θέμα ερμηνείας από την αρμόδια επιτροπή από πιο πίνακα θα αφαιρεθούν. Δεν υπήρχε προηγούμενο και βγήκε αυτό. Όμως εγώ ασχολούμαι 25 χρόνια με την αθλητική δικαιοσύνη και είδα κάτι πρωτοφανές.  Βγήκε μια απόφαση που επέβαλε τις γνωστές ποινές στον ΠΑΟΚ. Κατά αυτήν της απόφαση άσκησε έφεση ο ΠΑΟΚ και ήρθε η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ και έβγαλε αυτή την απόφαση.
Τυχαίνει να γνωρίζω όλες τις υποθέσεις της τελευταίας 30αετίας και πρώτη φορά η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ συμπληρώνει την απόφαση. Αν ο ΠΑΟΚ δεν έκανε έφεση και έμενε η πρώτη απόφαση τι θα γινόταν; Μιλάμε χωρίς αντικείμενο γιατί η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ πάλι θα γνωμοδοτούσε όχι όμως με αυτή την τακτική που δεν είναι σωστή. Αποκλειστικά και μόνο αρμόδια είναι η επιτροπή της ΕΠΟ και έβγαλε αυτή την απόφαση που είναι τελεσίδικη. Δεν μπορεί να πάει ο ΠΑΟΚ πουθενά παρά μόνο στα πολιτικά δικαστήρια. Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ εφόσον έκρινε πως είναι εκτεταμένα τα επεισόδια, έπρεπε το θέμα να πάει στην Σούπερ Λίγκα όταν θα γίνει η επικύρωση της βαθμολογίας ή στο επόμενο συμβούλιο η Σούπερ Λίγκα να αποφασίσει. Πάλι θα πήγαινε στην επιτροπή εφέσεων όχι όμως σήμερα. Για εμένα έπρεπε να γίνει στο τέλος όπως έγινε και με την επικύρωση της αρχικής βαθμολογίας. Εκεί θα προέκυπτε το ζήτημα αυτό όπου θα αποφάσιζε η Σούπερ Λίγκα. Αυτό που πρόλαβε την απόφαση για εμένα δεν ήταν σωστό”.
Για τις διαφορές των δύο επιτροπών: “Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ είναι η αρμόδια για αγώνες κυπέλλου και αποτελείται από συνταξιούχους δικαστές και από δικηγόρους. Στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ όπου είναι ο κ. Λεοντής, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, επίσης αποτελείται από συνταξιούχους δικαστές και δικηγόρους αλλά δεν έχουν καμία σχέση οι δύο επιτροπές. Η πρώτη δικάζει πρωτόδικα, είναι ανεξάρτητη και αυτοτελής και οι άλλοι δικάζουν κατ’ έφεση”.
Για την αφαίρεση των βαθμών του ΠΑΟΚ: “Το ανώτερο που μπορεί να πάρει μια ομάδα στα πλέι οφ είναι 18. Για τον ΠΑΟΚ είναι 15. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά”.
Για την περίπτωση υποτροπής: Σε περίπτωση υποτροπής λέει ο νόμος πως η χρηματική ποινή διπλασιάζεται, επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής χωρίς φιλάθλους τεσσάρων αγωνιστικών και αφαίρεση πέντε βαθμών. Αυτό προβλέπει ο νόμος. Σε περίπτωση νέας υποτροπής ποινή οκτώ βαθμών”.
Για το αν έγιναν εκτεταμένα επεισόδια: Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό δεν υπήρχαν εκτεταμένα επεισόδια. Για να γίνουν εκτεταμένα επεισόδια πρέπει να είναι μεταξύ οπαδών και να έχει έστω και ελαφρώς θύματα. Για εμένα το καθοριστικό σημείο ήταν η πρόκριση του ΠΑΟΚ εις βάρος του μεγάλου που διοικεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είμαι ΠΑΟΚτσής αλλά αυτή είναι η άποψη μου. Όσα συνέβησαν σαφώς και τα καταδικάζουμε. Άλλο όμως καταδικάζω κάτι και άλλο το τιμωρώ σε υπέρμετρο βαθμό. Εμένα η άποψη μου είναι ότι κακώς η εφέσεων έβγαλε αυτή την απόφαση που αποτελεί μια πρόκληση γιατί είναι αναμμένη η φωτιά. Στο ίδιο σημείο θα φτάναμε αλλά αν πήγαινε στην Σούπερ Λίγκα μετά από 15 μέρες και μετά πήγαινε στην εφέσεων θα ήταν πιο ήρεμα τα πράγματα”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: