Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Κυρκούδης: «Σε κανένα πολιτισμένο καθεστώς δεν προβλέπεται η αφαίρεση βαθμών»

Ο γνωστός νομικός Νίκος Κυρκούδης μίλησε στο Αθλητικό Metropolis και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» τονίζοντας ότι ναι μεν σύμφωνα με τον κανονισμό προβλέπεται η αφαίρεση βαθμών, όπως μια τόσο αυστηρή διάταξη δεν υπάρχει σε κανένα πολιτισμένο ποδοσφαιρικό κράτος του κόσμου.

Αρχικά ο κ. Κυρκούδης σημείωσε:

«Δεν μπορώ να κρίνω αν ήταν βάσιμη η δίωξη για εκτεταμένα επεισόδια. Ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ είπε βέβαια ότι αποτύχαμε να διοργανώσουμε τον αγώνα και θα αποδεχόμουν ποινή, αλλά όχι αφαίρεση βαθμών. Όλοι μας ξέρουμε ότι κάτι έγινε που θα επέσυρε ποινή. Δεν μπορώ να πω όμως αν είναι εκτεταμένα τα επεισόδια. Ο κανονισμός λέει ότι για να χαρακτηριστούν εκτεταμένα, πρέπει να υπάρχουν σωματικές βλάβες. Έχουμε βέβαια ένα τεκμήριο ότι δύο πειθαρχικές επιτροπές έκριναν ότι κάτι τέτοιο εμπίπτει. Λάθη γίνονται και από τους δικαστές. Επεισόδια έγιναν, αλλά δεν μπορώ να πω αν ήταν εκτεταμένα».

Για το επικοινωνιακό παιχνίδι που έγινε τον τελευταίο καιρό με τις ανακοινώσεις από πλευράς ΠΑΟΚ είπε:

«Όλοι οι δικαστές επηρεάζονται, όλοι σε αυτόν τον κόσμο ζούμε. Και ο ΠΑΟΚ γνωρίζει ότι υπάρχει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Δεν ξέρω αν ήταν προαποφασισμένη η απόφαση, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΟΚ, αλλά αν είναι έτσι, γιατί πάνω να δικάσω; Οι πολλές ανακοινώσεις δεν πιστεύω ότι βοηθούν σε αυτή την περίπτωση».

Τέλος, για το αν οι βαθμοί έπρεπε να αφαιρεθούν από τη βαθμολογία των πλέι-οφ υπογράμμισε:

«Δε συμβαδίζει η άποψή μου με της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το άρθρο 29 του πειθαρχικού κώδικα συντείνει στην άποψη ότι οι βαθμοί πρέπει να αφαιρεθούν από τη βαθμολογία αυτή τη στιγμή. Ιδιωτικά το κουβέντιασα και με τους νομικούς του ΠΑΟΚ και δε συμφωνώ στο ότι η αφαίρεση τριών βαθμών ισοδυναμεί με αφαίρεση 15 βαθμών, επειδή είναι στα πλέι-οφ. Και η νίκη στα πλέι-οφ μετράει τρεις βαθμούς. Πρέπει να πω όμως ότι φέτος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η διάταξη αυτή για την αφαίρεση βαθμών και εφαρμόστηκε στο παιχνίδι της ΑΕΚ με το Αιγάλεω. Είναι ένα σοβαρό μάθημα όλα τα όργανα του ποδοσφαίρου. Δεν είναι δυνατόν να αφαιρούνται τόσο εύκολα βαθμοί. Η διάταξη αυτή που προστέθηκε φέτος πρέπει να καταργηθεί, η αφαίρεση βαθμών δεν προβλέπεται σε κανένα πολιτισμένο καθεστώς». Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: