Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Οι δυόμισι παίκτες που πάλεψαν και ο Σπανούλης που δεν κρύφτηκε!

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για τον Παναθηναϊκό που έμεινε να παλεύει με δυόμισι παίκτες για τον τίτλο, αφού πολλοί παραμένουν άφαντοι και τον Ολυμπιακό που είναι πιό διαβασμένος από πέρυσι, πιό επιθετικός (αν δεν τραβάει χειρόφρενο!), ψύχραιμος και κρατάει την τύχη του πρωταθλήματος πλέον στα χέρια του.   Όσο απρόβλεπτο μπορεί να γίνει το μπάσκετ και ειδικά ο Παναθηναϊκός των τίτλων και των ανατροπών, άλλο τόσο προβλέψιμο μπορεί να αποδειχτεί. Το ότι πήγε να κάνει την ανατροπή φέρνοντας το ματς στο -2 από το -16 (40-56) δεν σημαίνει ότι μπορεί να την ολοκληρώσει όταν βασικοί παίκτες παραμένουν άφαντοι και ο Διαμαντίδης δεν παίρνει τις ανάσες που θα έπρεπε! Με κουρασμένο τον Διαμαντίδη και σαφώς πιο ξεκούραστο τον Σπανούλη που στα δύσκολα δεν κρύφτηκε, αλλά πέτυχε παλικαρίσιο καλάθι απέναντι στον Λάσμε, η μπίλια κάθισε στο κόκκινο. Εϊναι και θέμα λογικής. Πόσα δώρα πιά να κάνει ο Ολυμπιακός στο καταραμένο για αυτόν ΟΑΚΑ;
      Αν και αυτή τη φορά η ομάδα του Μπαρτζώκα έπαιξε με τη φωτιά και αντί να διαλύσει τον Παναθηναϊκό που φαινόταν ότι είχε πρόβλημα, ενδιαφέρθηκε να παίξει με αντίπαλο το… χρόνο και τις μεγάλες επιθέσεις. Ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός βάσει της εικόνας του Παναθηναϊκού, αυτός που παραλίγο να βγάλει μόνος του τα μάτια του. Και θα τα είχε βγάλει, αν η ομάδα του Αλβέρτη είχε στη διάθεσή της τον Μπατίστ, ο Γκιστ είχε κάνει ολόκληρες προπονήσεις και αν ο Διαμαντίδης δεν έκανε τα… πάντα. Τι να πρωτοκοιτάξει; Να παίξει άμυνα, να πασάρει, να σκοράρει… Κάτι η κούραση, η ένταση, να το λάθος , ουσιαστικά «πούλημα» της μπάλας
 να και το άστοχο τρίποντο μετά και το πρωτάθλημα, ετοιμάζεται να αλλάξει χέρια.
      Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος  μέχρι τώρα στη σειρά αυτών των τελικών. Ακόμη και στο πρώτο παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη, ενώ στο δεύτερο ματς στο ΣΕΦ είχε καθολική υπεροχή. Και στον τρίτο τελικό ήταν καλύτερος με εξαίρεση στο διάστημα 30’-38’.
 Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε άριστα τα φάουλ του Ολυμπιακού και το γεγονός ότι έβαλε τη μηχανή του στο… ρελαντί, έβγαλε ψυχικά αποθέματα και αν έβρισκε κάποιες ακόμη λύσεις από παίκτες… άφαντους, θα έκλεβε και τη νίκη.
      Ο Ολυμπιακός από την άλλη σε σύγκριση με τους περσινούς τελικούς δείχνει πιο αποφασισμένος, παίζει πιο έξυπνα (με τον Πρίντεζη κόντρα σε Ματσιούλις), εκμεταλλεύεται το μακρινό του σουτ, εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό που έδειξε πρόβλημα στα τρίποντα (4/17 είχε όταν αστόχησε στο 62-66 ο Μπράμος, 35 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη)!
     Ένας Διαμαντίδης που δεν είναι και στα νιάτα του για να παίζει τόσο πολύ, ένας Λάσμε και μισός Γκιστ δεν φτάνουν σε σειρά τελικών, ειδικά όταν έχεις τον τρίτο τελικό που θεωρείται από τους πιο κρίσιμους!
     Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης δεν είναι μάγος και δεν μπορεί ο ίδιος να μπει στο παρκέ και να σουτάρει τρίποντα. Η ομάδα, όπως και με τον Αργύρη Πεδουλάκη έδειξε ξανά πρόβλημα στην επίθεση, ενώ παρά την προσθήκη του Ράιτ οι Ερυθρόλευκοι ήταν αυτοί που έτρεχαν περισσότερο, έβγαιναν εύκολα στον αιφνιδιασμό και είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα σουτ. Ακόμη και σε κορμιά, μολονότι ο Παναθηναϊκός επικράτησε πλήρως στα ριμπάουντ, φέτος ο Ολυμπιακός δείχνει πιο πλήρης και πήρε σημαντικούς πόντους στην επίθεση (Πετγουέι- που έχει και καλό σουτ).
       Ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία του ματς μπολ και κρατάει πλέον την τύχη του πρωταθλήματος στα χέρια του. Εκεί, στον τέταρτο τελικό θα μετρήσει φυσικά το πάθος, η δύναμη, το θέλω και είναι πιθανό να βγει η κούραση. Όποιος έχει πιο γεμάτο ρόστερ σε πράξεις και όχι σε λόγια, θα καθαρίσει πιο εύκολα, ενώ ο Ολυμπιακός φαίνεται να έχει με το μέρος του και τον ρυθμό. Και κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση: ακόμη και όταν το ματς φάνηκε να γυρίζει, δεν υπήρξε ταραχή, ο Μπαρτζώκας διατήρησε την ψυχραιμία του, ενώ και στο παρκέ αυτό φάνηκε να βοήθησε την ύστατη στιγμή! Σε ό,τι αφορά στην καθυστέρηση του αγώνα που υπήρξε δεν νομίζω να επηρέασε καμμία ομάδα.
     Από την άλλη λένε μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Ειδικά με τον Παναθηναϊκό των ανατροπών, πρέπει να κρατάς μικρό καλάθι, καθώς είναι ικανός για όλα. Προς το παρόν βρίσκεται κολλημένος στο καναβάτσο…
       Σε ό,τι αφορά στον κόσμο η συμπεριφορά του ήταν καλή και είναι σημαντικό για το μπάσκετ και τον αθλητισμό να τελειώσουν οι τελικοί δίχως επεισόδια.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: