Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Γιαννακόπουλος: «Το είχαμε σχεδιάσει…»

Το γκολ που είχε πετύχει στη Σαραγόσα και άνοιξε τον δρόμο στην Εθνική για το Euro 2004 με τη γνωστή… συνέχεια ήταν δουλεμένο στην προπόνηση, όπως αποκάλυψε ο Γιαννακόπουλος στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

Γιαννακόπουλος: «Το είχαμε σχεδιάσει…»
Μερικές άγνωστες στο ευρύ κοινό ιστορίες από την προετοιμασία και τα όσα επακολούθησαν της πρώτης σπουδαίας νίκης της Εθνικής Ελλάδας στην έδρα της Ισπανίας, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004, αποκάλυψε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο παλαίμαχος μεσοεπιθετικός είχε πετύχει το νικητήριο γκολ της «γαλανόλευκης» στη Σαραγόσα και από τότε άνοιξε ο δρόμος για το Euro 2004 με τη… γνωστή συνέχεια, που δεν είναι άλλη από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Πορτογαλία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος στην εκπομπή «Εκ της διευθύνσεως» με τον Γιώργο Χελάκη

Για το γκολ που είχε στη Σαραγόσα

«Απλά βοήθησα στο να πάμε στο Euro, αυτή είναι η δική μου άποψη. Από εκείνη τη στιγμή άλλαξαν πάρα πολλά και ήταν ένα παιχνίδι που οι Ισπανοί θα το θυμούνται μέχρι σήμερα. Άλλωστε, δεν έχουν χάσει από τότε στην έδρα τους»

Για το γεγονός ότι έπαιζε δεξιά και ο Ρεχάγκελ τον χρησιμοποίησε αριστερά

«Με τη συγκεκριμένη κίνηση σχεδίαζε αυτό το πράγμα (δηλαδή το γκολ). Ήθελε να παίξω από τα δεξιά, αφού ο Σαλγάδο δεν μπορούσε να μαρκάρει με το αριστερό και να σταματήσει κάποιον που θα μπει με το δεξί. Όταν τελείωνε η προπόνηση, καθόμουν 10 με 20 λεπτά και έκαναν αυτή την κίνηση, κλείνοντας προς τα μέσα και έκανα σουτ. Έτσι βγήκε και στο παιχνίδι»!

Για το αν υπήρχαν γκολ που ήταν ανάλογου σχεδιασμού στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004:

«Πιο πολύ ήταν πάνω στη ροή του αγώνα και οφείλεται στην επιτυχία των στημένων φάσεων».

Για το πότε «μπήκε ο διάολος» μέσα του, όπως τον ρώτησε και ο Γιώργος Χελάκης, και πίστεψε στο όνειρο της κατάκτησης του Euro:

«Η ιδέα για την κατάκτηση μπήκε μετά την νίκη επί της Γαλλίας, αφού καταφέραμε να νικήσουμε τη συγκεκριμένη ομάδα – την υπεροπτική ομάδα της Γαλλίας. Ήταν υπερόπτες και δεν περίμεναν να είμαστε τόσο σφιχτή και αποτελεσματική ομάδα. Και οι Τσέχοι το πάτησαν, αφού η δική μας ομάδα είχε πολύ καλή ψυχολογία και ήταν σαν να παίζαμε στην έδρα μας. Νιώθαμε ότι παίζαμε στην πατρίδα μας. Πρέπει να έχεις παίξει ποδόσφαιρο για να καταλάβετε τι εννοώ»

Για το παιχνίδι που φοβήθηκε περισσότερο

«Το πιο άσχημο παιχνίδι μας ήταν εκείνο με τη Ρωσία και τιμωρηθήκαμε με συνοπτικές διαδικασίες. Σε ένα παιχνίδι δεν πήγαμε καλά και χάσαμε».

Για τους αντιπάλους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Εθνική Ελλάδας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας (Ιαπωνία, Ακτή Ελεφαντοστού και Κολομβία):

«Και οι τρεις αντίπαλοι είναι πολύ καλές και γυμνασμένες ομάδες. Όσες πιθανότητες έχουμε εμείς να περάσουμε, τόσες έχουν και εκείνοι. Δεν μπορούσαμε να επιλέξουμε αντίπαλο ή να πούμε πότε θα παίξουμε. Το θέμα είναι σε τι κατάσταση θα είμαστε εμείς. Μπορεί να φανεί τετριμμένο, αλλά είναι τεράστια επιτυχία η Ελλάδα να είναι παρούσα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις».

Για τις διαφορές της ομάδας του 2004 με την τωρινή:

«Αγωνιστικά δεν έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Είναι μία ομάδα συνειδητοποιημένη, έχει πλάνο στο παιχνίδι της και δεν πετάει στα σύννεφα. Ξέρει τις δυνατότητές της και παίζει με βάση αυτές. Αυτό έχουμε σαν ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτό εκμεταλλευόμαστε από το 2004 μέχρι σήμερα και για αυτό είμαστε σχεδόν κάθε δύο χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις. Για αυτό παραμένουμε υπολογίσιμος αντίπαλος για όλες τις ομάδες».

Για τα περιστατικά που υπήρξαν ανάμεσα σε ορισμένους διεθνείς

«Ελπίζω όλα αυτά να έχουν πάει στην άκρη. Όλα τα παιδιά πάνω στην ένταση του παιχνιδιού μπορούν να πουν μια κουβέντα και πρέπει αν βάλω όλα τα άλλο κάτω από τη σημαία. Τέτοια θέματα δεν κάνουν καλό στην ομάδα».

Για το αν υστερεί κάπου η Ελλάδα στην παραγωγή ποδοσφαιριστών

«Έχουμε την καλύτερη αμυντική τετράδα που θα μπορούσε να έχει κάποια χώρα σε εθνικό επίπεδο. Η αμυντική λειτουργία μας δίνει τα αποτελέσματα. Το θέμα είναι να δούμε πως θα βρεθούμε στην επίθεση. Ο Μήτρογλου που ήταν ο κύριος εκφραστής των επιθετικών προσπαθειών της ομάδας, πέρασε μία δύσκολη χρονιά και ας ελπίσουμε να είναι σε καλή κατάσταση, όπως έκανε μέχρι τον Γενάρη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: