Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Τα στατιστικά των ομίλων του Μουντιάλ!!

Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε με αριθμούς για την πρώτη φάση του Π. Κυπέλλου της Βραζιλίας. Η σύγκριση με τα προηγούμενα Μουντιάλ, τα ρεκόρ των ομάδων, των παικτών αλλά και η καλύτερη ενδεκάδα!

Τα στατιστικά των ομίλων του Μουντιάλ
Κατά κοινή ομολογία, το Μουντιάλ της Βραζιλίας είναι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών και μέχρι στιγμής δικαιώνει με το παραπάνω όσους είχαν τις υψηλότερες των προσδοκιών για την συγκεκριμένη διοργάνωση.

Ας σκιαγραφήσουμε όμως λίγο καλύτερα το τουρνουά στην χώρα του καφέ τώρα που ολοκληρώθηκε η φάση των ομίλων:

Γράφει ιστορία στα γκολ

inner

Μόλις τελείωσαν τα παιχνίδια των ομίλων και στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν ήδη σημειωθεί 136 γκολ σε 48 ματς (ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης), την ώρα που ο μέσος όρος των τερμάτων ανά αγώνα είναι στο 2.83. Για να καταλάβετε πόσο σπουδαίο είναι αυτό το επίτευγμα, χωρίς να έχει ξεκινήσει ούτε η διαδικασία των «16», το Μουντιάλ της Βραζιλίας βρίσκεται από τώρα στην όγδοη θέση των διοργανώσεων με τα περισσότερα γκολ! Το ρεκόρ κρατάει από το 1998 στην Γαλλία, όπου σημειώθηκαν 171 τέρματα. Όσο αναφορά τον καλύτερο μέσο όρο, είναι από το μακρινό 1954 όταν στην Ελβετία, η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με 5.4 γκολ ανά αγώνα (βεβαίως υπήρχαν μόλις 16 ομάδες), ενώ έχουμε να δούμε καλύτερο μέσο όρο από τον φετινό, από το 1970 στο Μεξικό με 3 γκολ ανά αγώνα!

Ελάχιστα σφυρίγματα

inner

Με εξαίρεση ορισμένα λάθη, οι διαιτητές έχουν αφήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των αγώνων, χωρίς να κάνουν ιδιαίτερα πολλές διακοπές. Αυτό αποδεικνύεται από τον μέσο όρο καρτών στην πρώτη φάση του Μουντιάλ όπου είδαμε 2.7 κίτρινες και 0.2 κόκκινες ανά αγώνα, σε αντίθεση με την διοργάνωση της Νότιας Αφρικής που είχαμε 3.8 κίτρινες και 0.3 κόκκινες. Βεβαίως, ειδικά τις πρώτες ημέρες της διοργάνωσης έγιναν πολλά λάθη από τους διαιτητές και τους επόπτες.

Πάσες και γρήγορο παιχνίδι

inner

Τα τέρματα που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής, προέρχονται κυρίως από την καλή επιθετική λειτουργία των ομάδων. Συγκεκριμένα, βλέπουμε 384 κατά μέσο όρο πάσες στην διοργάνωση μέχρι στιγμής, όταν στην προηγούμενη είχαμε 31 λιγότερες. Παράλληλα, ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού φέτος είναι μόλις 55.5 λεπτά ανά αγώνα (πριν από τέσσερα χρόνια ήταν 69.8), γεγονός που σε συνδυασμό με τις αρκετές μεταβιβάσεις εξηγεί κατά πολύ το θέαμα του τουρνουά της Βραζιλίας.

Λίγοι και καλοί από Ευρώπη

inner

Μπορεί οι περισσότεροι Ευρωπαίοι να έχουν πάρει από τώρα το αεροπλάνο της επιστροφής (μόλις έξι από τις 13 προκρίθηκαν στην φάση των νοκ-άουτ), αυτοί που έμειναν όμως πραγματικά έχουν ξεχωρίσει. Η «ανανεωμένη» Ολλανδία δείχνει να θέτει ψηλά τον πήχη στην φετινή διοργάνωση και είναι η ομάδα με τα περισσότερα γκολ, έχοντας σκοράρει συνολικά 10 φορές σε 3 παιχνίδια (η μοναδική με διψήφιο αριθμό τερμάτων). Η επίσης ελπιδοφόρα Γαλλία, κάνει επιθέσεις στα αντίπαλα καρέ σαν μανιακή έχοντας πραγματοποιήσει 62 τελικές προσπάθειες, ενώ ο μέσος όρος του τουρνουά είναι 38.5! Είναι βεβαίως και οι Γερμανοί που δεν σταματούν ποτέ και αυτό φαίνεται από τις 1792 πάσες που έχουν κάνει συνολικά (85% επιτυχία), όταν ο μέσος όρος του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι κατά 639 πάσες μικρότερος!

Παιχνίδια γηραιάς ηπείρου

inner

Είναι πολλά τα παιχνίδια που μας έχουν εντυπωσιάσει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, κάποια όμως ξεχωρίζουν βάση στατιστικών και πρωταγωνιστές είναι ξανά οι Ευρωπαίοι. Ο αγώνας ανάμεσα στην Ελβετία με την Γαλλία έχει κατακτήσει την πρωτιά σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες που ωστόσο είναι άμεσα συνδεδεμένες. Το εν λόγω παιχνίδι έληξε 5-2 υπέρ της Γαλλίας και φυσικά είναι το ματς με τα περισσότερα γκολ στην διοργάνωση, ενώ παράλληλα έχει και τις περισσότερες τελικές (39). Η... αρμάδα του Ντιντιέ Ντεσάν επιπλέον έχει μαζί με την Ονδούρα την πρώτη θέση στο παιχνίδι με της περισσότερες κάρτες (6 κίτρινες και μια δεύτερη κίτρινη-κόκκινη). Τέλος, στον αγώνα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία, είδαμε τις πιο πολλές πάσες (συνολικά 1277).

Ένα αρνητικό Καμερούν

inner

Σε μια διοργάνωση δεν γίνεται να πηγαίνουν όλα τέλεια για κάθε ομάδα, το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αρνητική πρωταγωνίστρια είναι η εθνική του Καμερούν που έχει πρωτιά σε αρκετές κατηγορίες. Ο Ετό και η παρέα του σκόραραν μόλις μια φορά στους ομίλους, κάτι που έκανε και η Ονδούρα με το Ιράν. Επιπλέον ήταν η ομάδα που δέχτηκε τα περισσότερα τέρματα (9) μαζί με την Αυστραλία. Συνεπώς έχει την χειρότερη διαφορά τερμάτων στην διοργάνωση (-8). Επίσης, το Καμερούν ανήκει στο κλαμπ των 12 ομάδων που δεν κατόρθωσαν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους σε κανένα παιχνίδι των ομίλων, ενώ παράλληλα μαζί με Ονδούρα και Αυστραλία χαιρέτησαν την διοργάνωση με τρείς ήττες!

Οι μονάδες που ξεχωρίζουν

inner

Βασικότερο στατιστικό είναι να μπορέσει μια εθνική να παρουσιάσει ένα δυνατό σύνολο, πολλές φορές όμως κι ένας παίκτης από μόνος του μπορεί να κάνει την διαφορά. Η κορυφή των πίνακα των σκόρερ ανήκει σε τρία πρόσωπα. Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ και Τόμας Μίλερ είναι οι πρωτοπόροι της σχετικής κατηγορίας με 4 γκολ, ωστόσο ο Γερμανός επιθετικός είναι τυπικά στην πρώτη θέση επειδή έχει κάνει τις λιγότερες προσπάθειες σε σχέση με τους άλλους δύο (7, έναντι 13 του Αργεντινού και 11 του Βραζιλιάνου). Τα περισσότερα χιλιόμετρα τα έχει κάνει ο Μάικλ Μπράντλεϊ των ΗΠΑ. Πρώτος στις πάσες είναι ίσως ένα αουτσάιντερ, ωστόσο με 278 συνολικά και 89.4% επιτυχημένες, ο Χαβιέρ Μασεράνο είναι στην κορυφή της λίστας.

Η κορυφαία ενδεκάδα

inner

Στο μυαλό του κόσμου θα μπορούσαν να είναι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες οι ιδανικές ενδεκάδες της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Βραζιλία. Η FIFA όμως σε συνεργασία με την Castrol, έφτιαξαν το σύστημα Castrol Index Ranking όπου βαθμολογεί την συνολική απόδοση των παικτών κι έφτιαξε την «τέλεια» (βάση εμφανίσεων στους ομίλους) ενδεκάδα. Το σύστημα αυτής της ομάδας το 4-4-2. Αν περιμένετε πάντως να δείτε μέσα κάποιον από τους Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ ή Κριστιάνο Ρονάλντο… ατυχήσατε!

Τερματοφύλακας
Βίνσεντ Ενιγιάμα (9.59 - Νιγηρία)

Αμυντικοί (αριστερά προς δεξιά)
Νταβίντ Λουίς (9.63 - Βραζιλία), Φιλ Τζαγκιέλκα (9.44 - Αγγλία), Ρικάρντο Κόστα (9.36 - Πορτογαλία), Σερζ Οριέ (9.33 - Ακτή Ελεφαντοστού)

Μέσοι (αριστερά προς δεξιά)
Ιβάν Πέρισιτς (9.56 - Κροατία), Τζέιμς Ροντρίγκες (9.46 - Κολομβία), Ματιέ Βαλμπουενά (9.31 - Γαλλία), Αντρέ Αγιού (9.18 - Γκάνα)

Επιθετικοί
Καρίμ Μπενζεμά (9.77 - Γαλλία), Ρόμπιν Φαν Πέρσι (9.72 - Ολλανδία)

*MVP ο Καρίμ Μπενζεμά που είναι πρώτος στο Castrol Index Ranking, στην συνολική βαθμολογία των επιθετικών και φυσικά της εθνικής Γαλλίας. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: