Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Υπάρχουν και αυτά τα μοντέλα…!!

Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Όταν ακούς τη λέξη μοντέλο αυτόματα στο μυαλό σου φέρνεις κουκλάρες με ατελείωτα ποδιά, τέλειες αναλογίες και άλλα τέτοια που σε… ξεσηκώνουν και σε ξελιγώνουν.

Υπάρχουν και αυτά τα μοντέλα…
Παραδέξου το! Δεν μπήκες για να δεις τέτοια. Συγχαρητήρια λοιπόν αφού κατάφερες να αποδείξεις πως δεν ανήκεις στην κατηγορία των λιγούρηδων που ακόμη και το 2014 που βρίσκεις τζάμπα πορνό με το κιλό, δεν ικανοποιείς την ανάγκη σου για τέτοιο και μοιράζεις κλικ στο πρώτο λινκ που θα έχει βυζιά (συγγνώμη, στήθος ήθελα να πω) σε κοινή θέα.

Προσπερνώντας λοιπόν αγέρωχα αυτά τα μοντέλα, πάμε και στα άλλα. Τα λιγότερο ελκυστικά –εκτός ενδεχομένως κι αν είσαι ο Στίβεν Χόκινγκ ή κάτι τέτοιο- και ας πάμε στα μαθηματικά. Όπως εκείνα που χρησιμοποιεί το FiveThirtyEight για να προβλέψει ποιες ομάδες θα προκριθούν στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το συγκεκριμένο μοντέλο χρησιμοποιεί πάνω από 10.000 προσομοιώσεις προκειμένου να καταστεί όσο το δυνατόν πιο ακριβές και οι δημιουργοί του ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται απλά για μια μαθηματική προσέγγιση και όχι μηχανή στοιχηματικού τύπου προβλέψεων.

Δίνοντας μια ματιά στα αποτελέσματα της φάσης των ομίλων, μπορεί να πει κανείς πως το ποσοστό επιτυχίας είναι τουλάχιστον συμπαθητικό (πράγμα που είναι καλό), αλλά προχωρώντας λίγο θα διαπιστώσει ότι τώρα πια δίνει στην Ελλάδα ελάχιστες πιθανότητες να πάει παραπέρα (πράγμα που είναι κακό).

Όπως προέβλεπε το μοντέλο από την αρχή, η Βραζιλία παραμένει το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ, έχοντας ένα ποσοστό της τάξης του 36%, μικρότερο πάντως από το 45% που είχε στην αρχή της διοργάνωσης.
Ακολουθεί –πολύ μακριά είναι αλήθεια- η Αργεντινή με 17%, ενώ η τριάδα κλείνει με την Γερμανία και το συμπαθητικό 12%.

«Και η Ελλάδα κύριε;» όπως έλεγε και η μαθήτρια δημοτικού σε παλιότερη προεκλογική διαφήμιση, «πού είναι η Ελλάδα»;
Λοιπόν, η Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά. Όσο πιο χαμηλά γίνεται. Μιλάμε για πάτωμα, αφού μαζί με Νιγηρία και Αλγερία μοιράζεται την τελευταία θέση στη λίστα των «16», με ποσοστό που δεν φτάνει καν στο 1%...

Βέβαια, αν κάτι έχει αποδείξει αυτή η ομάδα, είναι πως γράφει τους νόμους των πιθανοτήτων (όπως και τους περισσότερους νόμους ως έθνος γενικότερα) στα παλιά της τα παπούτσια! Αν συμβεί κι αυτό πάντως, καλό είναι να σταματήσουμε μια και καλή να ασχολούμαστε με μαθηματικά μοντέλα και να πιαστούμε με τα άλλα (τα χυμώδη, τα καλά, με τα ωραία βυζιά).

Ας δούμε τη λίστα με τα μεγάλα και τα μικρότερα φαβορί (δεν ασχολούμαστε καν με τις μετριότητες):
Βραζιλία 36%
Αργεντινή 17%
Γερμανία 12%
Ολλανδία 10%
Γαλλία 7%
.
.
.
Ελλάδα 1%
Νιγηρία 1%
Αλγερία 1% Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: