Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Το ρεκόρ της Ελλάδας στην ιστορία των Μουντιάλ!! (vids)

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για το επίτευγμα της γαλανόλευκης και άλλων τριών εθνικών ομάδων στη θέση του τερματοφύλακα από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 έως και σήμερα.
Πολλή συζήτηση γίνεται εδώ και πολλά χρόνια για τον κανονισμό της FIFA που επιβάλει στις ομάδες να συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά τρεις τερματοφύλακες στην τελική 23αδα. Οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί δε χάνουν κάθε τόσο την ευκαιρία για «μουρμούρα», ζητώντας να ελευθερωθεί μια θέση και να έχουν στην αποστολή 21+2 τερματοφύλακες.
Από το 1930 και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία, μέχρι σήμερα, 393 ομάδες (όχι χώρες) έχουν αγωνιστεί σε τελική φάση και μόλις τέσσερις είναι αυτές που έχουν χρησιμοποιήσει και τους τρεις τερματοφύλακες στην ίδια διοργάνωση. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο των Ηνωμένων Πολιτειών το 1994.
Γαλλία (1978)
Οι «τρικολόρ» ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν και τους τρεις τερματοφύλακες που διέθεταν στα γήπεδα της Αργεντινής το 1978. Βασικός τερματοφύλακας για τη Γαλλία ήταν ο Ζαν Πολ Μπερνάρντ-Ντεμάνς, ο οποίος αγωνίστηκε στο πρώτο ματς και στην ήττα από την Ιταλία με 2-1. Ξεκίνησε στην ενδεκάδα και στο δεύτερο παιχνίδι απέναντι στην Αργεντινή (ξανά ήττα 2-1), όμως αντικαταστάθηκε στο 55’ από τον Ντομινίκ Μπαρατέλι, λόγω ενός χτυπήματος στο δοκάρι. Η Γαλλία είχε ήδη αποκλειστεί από την επόμενη φάση κι έτσι στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική των ομίλων, ο Μισέλ Φρανσουά Ιντάλγκο επέλεξε να τοποθετήσει κάτω από τα δοκάρια τον 3ο τερματοφύλακα της ομάδας, Ντομινίκ Ντρόπσι. (νίκη επί της Ουγγαρίας με 3-1)
Τσεχοσλοβακία (1982)
Τέσσερα μετά τη Γαλλία ήταν η σειρά της (πρώην) Τσεχοσλοβακίας να χρησιμοποιήσει και τους τρεις τερματοφύλακες. Πρώτος γκολκίπερ που έκατσε κάτω από τα δοκάρια της ομάδας του Γιόζεφ Βένγκλος ήταν ο Ζντένεκ Χρούσκα στο 1-1 απέναντι στο Κουβέιτ. Δεύτερη αγωνιστική αντίπαλος η Αγγλία και εμφάνιση του δεύτερου τερματοφύλακα. Ο Στάνισλαβ Σέμαν ξεκίνησε βασικός (στην ήττα με 2-0), όμως στο 75ο λεπτό αντικαταστάθηκε – εξαιτίας των δύο γκολ που δέχθηκε - από τον Κάρελ Στρόμσικ, με αποτέλεσμα από το δεύτερο κιόλας ματς η Τσεχοσλοβακία να έχει χρησιμοποιήσει όλους τους πορτιέρο, που είχε στη διάθεσή της. Ο Στρόμσικ διατήρησε τη θέση του στο τρίτο και τελευταίο ματς της ομάδας στη διοργάνωση, στο ισόπαλο 1-1 με τη Γαλλία.
Βέλγιο (1982)
Στην ίδια διοργάνωση, στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982, μια ακόμη ομάδα, το Βέλγιο έκανε χρήση και των τριών τερματοφυλάκων. Στα τρία παιχνίδια του ομίλου, οι «κόκκινοι διάβολοι» νίκησαν με το ίδιο σκορ, 1-0, την Αργεντινή και το Ελ Σαλβαδόρ, ενώ αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1 απέναντι στην Ουγγαρία, με τον Ζαν Μαρί Πφαφ να βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια της ομάδας και στις τρεις αναμετρήσεις. Ένα πρόβλημα του Πφαφ στο τελευταίο παιχνίδι ανάγκασε τον Γκι Τάις να χρησιμοποιήσει τον Θίο Κούστερς στο εναρκτήριο ματς του επόμενου ομίλου απέναντι στην Πολωνία (ήττα με 3-0), ενώ η πορεία της ομάδας στα γήπεδα της Ισπανίας ολοκληρώθηκε με μια ακόμη ήττα από τη Σοβιετική Ένωση (0-1), όπου χρησιμοποιήθηκε ο τρίτος τερματοφύλακας του Βελγίου, Ζακ Μουναρόν.
Ελλάδα (1994)
Στην πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο, η εθνική μας ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες με πολλά όνειρα, που όμως εξελίχθηκαν σε εφιάλτη. Βασικός τερματοφύλακας εκείνης της φουρνιάς ήταν ο Αντώνης Μήνου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στην πρεμιέρα απέναντι στην Αργεντινή. Η βαριά ήττα με 4-0 από τον Ντιέγκο Μαραντόνα και την παρέα του επέφερε αλλαγές στο δεύτερο ματς, προκειμένου η γαλανόλευκη να παρουσιάσει ένα καλύτερο πρόσωπο. Μια από αυτές ήταν και στη θέση του τερματοφύλακα, με τον Ηλία Ατματσίδη να κάθεται κάτω από τα δοκάρια κόντρα στη Βουλγαρία. Δυστυχώς μια ακόμη βαριά ήττα από τους γείτονες με το ίδιο σκορ (4-0) υποχρέωσε την Ελλάδα να πει αντίο στις όποιες ελπίδες για διάκριση, με αποτέλεσμα ο αείμνηστος Αλκέτας Παναγούλιας να δώσει ευκαιρίες και στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στη Νιγηρία (νέα ήττα με 2-0). Έτσι, κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Χρήστος Καρκαμάνης, που τότε αποτελούσε τον τρίτο τερματοφύλακα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
Δείτε στο πρώτο βίντεο (1:17) τον τραυματισμό του γάλλου Μπερνάρντ-Ντεμάνς στο δοκάρι και στο δεύτερο τα δύο γκολ που δέχθηκε ο βέλγος Στάνισλαβ Σέμαν από την Αγγλία, που οδήγησαν στην αντικατάστασή του.





Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: