Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Το καταραμένο DNA του James!!

Το μήλο θα πέσει από τη μηλιά. Και μπορεί ο καρπός να είναι υγιής, ακόμα κι αν το δέντρο έχει σαπίσει! Ο Χάμες Ροντρίγκεζ είναι το παράδειγμα για τα παιδιά που μπορούν να ξεφύγουν από το παράδειγμα του πατέρα.  
Ταξίδι στην Αρμενία!
Πριν καν συλληφθεί ως ιδέα, πριν καν γνωριστούν οι γονείς του, πριν τις μεταγραφές σε Αργεντινή, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο, πριν οι λίγοι ή οι περισσότεροι μάθουν τον Χάμες, το όνομά του υπήρχε στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Όσοι πρόλαβαν να δουν τον μπαμπά, έχουν να λένε για το ταλέντο που κληρονόμησε ο μικρός. Ίδιοι μέσα στο γήπεδο, με το κεφάλι ψηλά, με περιφερειακή όραση, αλλά με διαφορετικό πόδι. Το αριστερό του Χάμες έκανε το 2014 τους Κολομβιανούς να χορεύουν, το δεξί του Γουίλσον να πανηγυρίζουν το 1985.
Το Ερεβάν ήταν κομμάτι ακόμα της Σοβιετικής Ένωσης, που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 1985. Η Κολομβία ήταν έτοιμη να συστήσει στον κόσμο τον Ρενέ Χιγκίτα, παρότι ο μετέπειτα σούπερ σταρ των γκολπόστ δεν θα έπαιζε λεπτό στη διοργάνωση. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, αντίπαλος ήταν η Ουγγαρία. Στο 85’ το σκορ ήταν 2-0. Στο 88’ ο Φελίπε Πέρεζ μείωσε το σκορ και στο 89’ ήρθε εκείνο που ουδείς περίμενε… Ο Γουίλσον Ροντρίγκεζ με όση δύναμη του είχε απομείνει σούταρε από τα 25 μέτρα και η κραυγή του έφτασε μέχρι τη γενέτειρά του. Εκεί, όπου έξι χρόνια μετά θα γεννιόταν ο Χάμες Ροντρίγκεζ.
Εκείνη η Κολομβία που έπαιξε στο Παγκόσμιο Νέων το 1985 έπεσε άδοξα στα προημιτελικά χάνοντας 6-0 από την Βραζιλία του Ταφαρέλ, του Ντίντα, του Γκέρσον και του Μίλερ. Η σημερινή Κολομβία πάλεψε απέναντι στην οικοδέσποινα, όμως γύρισε σπίτι ηττημένη. Εκείνος ο Ροντρίγκεζ δεν έκανε ποτέ την καριέρα που το ταλέντο του υποσχόταν. Νικήθηκε από τα πάθη του. Ο σημερινός Ροντρίγκεζ οδηγείται από το πάθος του στην κορυφή.
«Έχουν τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού», θα περιγράψει ο Αλβάρο Νούνιεζ, που έπαιξε με τον πρεσβύτερο Ροντρίγκεζ στην Εθνική, με τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό Αλφόνσο Μαροκίν να είναι πιο περιγραφικός. «Είχε εκπληκτικό έλεγχο της μπάλας και χαρακτηριστικό του προτέρημα ήταν οι εκτελέσεις των στημένων. Είχε την τιμή να γίνει ο πρώτος Κολομβιανός που θα έβαζε γκολ στον Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ και ήταν με σουτ από τα 35 μέτρα. Είχε εκπληκτική περιφερειακή όραση και ήταν ένας ηγέτης μέσα και έξω από το γήπεδο».
Ο Γουίλσον Ροντρίγκεζ έπαιζε στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Έκανε μια αξιοπρεπή καριέρα στην Κολομβία, αγωνιζόμενος στην Τολίμα, στην Κάλι και στην Κούκουτα. Εκεί τελείωσε η καριέρα του. Και, όπως είναι κοινό μυστικό στην Κολομβία, τελείωσε άδοξα.
Βυθισμένος στο αλκοόλ!
Κάποτε ο προπονητής του στην Τολίμα περιέγραφε πως το 1992 – ένα χρόνο μετά τη γέννηση του Χάμες – χρειάστηκε να πάει εσπευσμένα σε ένα μπαρ για να σώσει τον Γουίλσον. «Δεν τον άφηναν να φύγει αν δεν πλήρωνε τον λογαριασμό. Όταν έφτασα τον είχαν χτυπήσει στο κεφάλι με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ». Το αλκοόλ ήταν και ο λόγος που εγκατέλειψε την οικογένειά του, όταν ο σημερινός άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν μόλις τριών ετών. Εκείνος μεγάλωσε με τη μητέρα του, τον θετό του πατέρα και μετέπειτα την αδελφή του. Ο μπαμπάς του έπρεπε να δώσει χρόνια μάχη και λέγεται πως ξεπέρασε την εξάρτησή του μόνο όταν ο γιος του ήταν πια πολύ γνωστός. Ο Χάμες δεν έχει μιλήσει ποτέ για το θέμα. Αφήνει τον πατέρα του να επιλέγει την εκδοχή των γεγονότων που θα δώσει…
«Υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση στο θέμα. Δε θέλω να μιλήσω γι ‘αυτό, όμως τα πράγματα δεν παρουσιάζονται όπως είναι. Χώρισα νωρίς με τη μαμά του και δεν είχα την ευκαιρία να περνάω πολύ χρόνο μαζί του, όμως η σχέση μας είναι μια χαρά». Η σχέση τους ήταν ψυχρή μέχρι και την ενηλικίωση του Χάμες, ο οποίος έδωσε άφεση στον πατέρα του, χωρίς ωστόσο να τον έχει αποδεχτεί ολοκληρωτικά. Αναγνωρίζει ως «μπαμπά» του τον πατριό του, ο οποίος και πρακτικά τον μεγάλωσε. Ο Γουίλσον Ροντρίγκεζ σήμερα δουλεύει ως τεχνικός σύμβουλος στην Ενβιγάδο, ομάδα από την οποία ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ο Χάμες.
Ο αδικοχαμένος θείος!
Το ταλέντο ήταν δεδομένο στην οικογένεια. Ο Χάμες Ροντρίγκεζ είχε να πάρει, αφού πέρα από τον βιολογικό του πατέρα και ο θείος του ήταν ποδοσφαιριστή επιπέδου Εθνικής. Για εκείνον, μάλιστα, στοιχημάτιζαν ότι θα έπαιζε στην Εθνική ομάδα και θα κάλυπτε τη θέση του κεντρικού αμυντικού. Ο Άρλεϊ Αντόνιο Ροντρίγκεζ έπαιζε στην Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν, όμως δολοφονήθηκε σε ηλικία 19 ετών! Ακριβώς ένα χρόνο και μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ.
Ο Αουρέλιο Ροντρίγκεζ – πατέρας του Γουίλσον και του Άρλεϊ και παππούς του Χάμες – δεν μπόρεσε ποτέ να μάθει ποιοι και γιατί σκότωσαν το παιδί του. «Έφυγα από το σπίτι στις πέντε το απόγευμα και μόλις γύρισα με πήραν από το νοσοκομείο για να μου πουν ότι ο Άρλεϊ χτύπησε. Μέχρι να πάμε είχε πεθάνει». Ο αδικοχαμένος νέος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε πάει στο κέντρο υγείας μαζί με έναν φίλο του τραυματισμένοι από μαχαίρι. Η έρευνα έλεγε πως κάποιοι τους μαχαίρωσαν για να του κλέψουν το ποδήλατο. Φεύγοντας, τους πλησίασαν άγνωστοι και πυροβόλησαν τον καθένα έξι φορές. Ο Χάμες ήταν τότε τεσσάρων ετών.
Το dna που του έχει κληροδοτηθεί μοιάζει να είναι ευχή και κατάρα. Κρατάει την ευχή και προσπαθεί να ξεφύγει από την κατάρα.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: