Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Η αποτυχία της Γιουνάιτεντ!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την αλλαγή στην μεταγραφική πολιτική της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που όμως συνοδεύτηκε από αποτυχημένη στρατηγική.
Το να επικρίνεις τις επιλογές της ομάδας που ξόδεψε τα περισσότερα είναι τουλάχιστον ειρωνικό. Εκείνο που επιδέχεται αμφισβήτησης είναι όχι τα πρόσωπα, αλλά οι κινήσεις που δεν έγιναν (πχ για κεντρικό αμυντικό) και η στρατηγική που ακολούθησε ο Εντ Γούντγουορντ.
Η αλήθεια είναι ότι δεν φτάνει απλά να ξοδεύεις. Πρέπει να το κάνεις και με πλάνο. Το αγωνιστικό υπήρχε, όπως και το χρονοδιάγραμμα. Στο δεύτερο, όμως, υπήρξε παταγώδης αποτυχία και το αποτέλεσμα ήταν ότι οι κόκκινοι διάβολοι θύμισαν περισσότερο μία από τις «νεόπλουτες» ομάδες και όχι την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τις ημέρες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έμοιαζε επιβεβλημένη. Από παίκτες νεαρούς και εξελίξιμους ή – σχετικά - φθηνές και αξιόπιστες λύσεις, έπρεπε να δαπανηθούν πολλά χρήματα για «φτασμένους» παίκτες που θα κάνουν άμεσα τη διαφορά. Ειδικά μετά το περσινό αποτυχημένο μεταγραφικά καλοκαίρι.
Πρωταγωνιστής και στις δύο περιπτώσεις ο Εντ Γούντγουορντ, που πέρυσι πήρε προαγωγή, έγινε αντιπρόεδρος και ανέλαβε τις μεταγραφικές υποθέσεις. Στο τέλος του φετινού καλοκαιριού, όμως, φαίνεται ότι δεν έμαθε από τα λάθη του. «Δεν μου αρέσει το γεγονός ότι από τη λίστα των 25 παικτών για τη Χρυσή Μπάλα έχουμε μόνο τον Ρούνεϊ και τον Φαν Πέρσι», είχε πει τότε. Έτσι, μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο στους τελευταίους προστέθηκαν – μεταξύ άλλων – οι Μάτα, Ντι Μαρία και Φαλκάο.
ADVERTISEMENT

Τον περασμένο Μάιο ο ίδιος εξήγησε στους μετόχους ότι η αποτυχία εξόδου στο Champions League δε θα πρέπει να επαναληφθεί. Δεν είναι μόνο τα περίπου 40 εκατ. ευρώ, ποσό που προσδιόρισε ως ζημία, καθώς η απουσία από την 4άδα μελλοντικά θα έχει και σημαντικές επιπτώσεις στο κομμάτι του μάρκετινγκ. Εκεί, που με τη δική του εξαιρετική δουλειά η Γιουνάιτεντ είναι στην κορυφή του κόσμου. Τους έπεισε ότι φέτος θα πρέπει να γίνει η υπέρβαση.
Λίγες ημέρες αργότερα, διέρρευσε στον αγγλικό τύπο και τον τρόπο, με τον οποίο σκοπεύουν να κινηθούν οι κόκκινοι διάβολοι (οι σχέσεις τους με τον τύπο συνοψίζονται πλήρως στον τρόπο με τον οποίο ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Μάτα τον περασμένο Ιανουάριο).
Υποτίθεται, λοιπόν, ότι οι κινήσεις θα ήταν γρήγορες. Δε θα υπήρχαν καθυστερήσεις, ώστε ο προπονητής να έχει το ρόστερ ολοκληρωμένο όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Κανένας δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι όσο μεγαλύτερη χαρακτηρίζεται μία μεταγραφή άλλο τόσο πολύπλοκη είναι. Όταν, όμως, βλέπεις τους υπόλοιπους (Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι) να τα έχουν καταφέρει πολύ πριν από εσένα και μάλιστα με εξίσου πολύπλοκες υποθέσεις και άλλες ομάδες (Μπάγερν, Ρεάλ) να ολοκληρώνουν δύσκολες και πανάκριβες μεταγραφές μέσα σε λίγες ημέρες, τότε είναι σαφές ότι κάπου υπήρξε πρόβλημα.
Υποτίθεται ότι οι κινήσεις της Γιουνάιτεντ θα έδειχναν αποφασιστικότητα. Ότι η πρόθεση να διορθωθούν τα πράγματα και η... ξεχασμένη αύρα του πρωταθλητή να επιστρέψει ήταν σε πρώτο πλάνο. Τελικά, έπρεπε να ξεκινήσει η σεζόν με το… αριστερό, για να μείνουμε τουλάχιστον με την πρόθεση της… 4άδας.

Όλα αυτά τη στιγμή που από τον περασμένο Μάιο ο ίδιος ο Γούντγουορντ είχε περάσει το μήνυμα – ξανά - στον αγγλικό τύπο. «Ο στόχος είναι η κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Όχι την επόμενη σεζόν, ούτε την μεθεπόμενη. Από τώρα. Και όταν έχεις αυτόν τον στόχο, θα πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς. Και θα πρέπει να επενδύσεις πολλά σε νέους παίκτες», διάβαζες σε Times, Guardian και Telegraph.
Το ρόστερ είχε χτυπητές αδυναμίες. Λίγο ο Φαν Χάαλ, όμως, και λίγο ο Γούντγουορντ έκαναν λάθη στον σχεδιασμό. Ο συνδυασμός τους, όμως, έχει μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι θα περίμεναν και οι ίδιοι. Ο πρώτος φαίνεται ότι άργησε να κάνει τις εισηγήσεις του, ενώ πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η πίστωση χρόνου που ζητάει δεν είναι μόνο για 2-3 μήνες, που είπε σε παραπάνω από μία συνεντεύξεις τύπου.
«Δε νομίζω ότι θα ήταν σωστό να έρθω και να ζητήσω 11 νέους παίκτες. Έδωσα σε όλους την ευκαιρία να αποδείξουν ότι αξίζουν να βρίσκονται εδώ. Είναι μία διαδικασία που θέλει χρόνο», σχολίασε ο Ολλανδός, που δείχνει πίστη στους νεαρούς παίκτες και κυρίως στον Μπλάκετ, από τον οποίο περιμένει θεαματική βελτίωση υπό τις οδηγίες του.
«Ποτέ δεν είπα ότι θα γίνουμε πρωταθλητές. Είπα ότι χρειαζόμαστε χρόνο», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γκάρι Νέβιλ για την Telegraph. «Δεν είμαι μάγος. Τα πάντα εξαρτώνται από τους παίκτες. Από την προσωπικότητά τους».
Αποκάλυψε ότι ο Γούντγουορντ είναι εκείνος που χειρίζεται όλες τις μεταγραφικές υποθέσεις, με τον ίδιο απλά να κάνει τις εισηγήσεις του. Ρόχο και Μπλιντ αποκτήθηκαν κατόπιν δικής του επιθυμίας, κυρίως με το σκεπτικό ότι είναι εξαιρετικοί πολυθεσίτες. Ο Φαν Χάαλ έχει επιλέξει να πορευτεί με το 3-5-2. «Είναι πιο εύκολο να αμύνεσαι. Είναι ρίσκο, όμως είμαι προπονητής που ρισκάρει», δικαιολόγησε στην ίδια συνέντευξη.

Ο Γούντγουορντ από την άλλη έκλεισε γρήγορα τις δύο θεωρητικά πιο εύκολες περιπτώσεις. Του Ερέρα, που είχε φτάσει και το προηγούμενο καλοκαίρι μία ανάσα από την μετακίνησή του στο Μάντσεστερ, και του Σο, που φερόταν να έχει επιλέξει ο ίδιος την Γιουνάιτεντ, ενώ η Σαουθάμπτον ήταν σε «ευάλωτη» κατάσταση. Στη συνέχεια απλά παρουσιάστηκαν τα ίδια προβλήματα με πριν από σχεδόν 12 μήνες.
Αδυναμία ολοκλήρωσης των μεταγραφών, καθώς Μπλιντ και Ντι Μαρία ήταν για καιρό στο στόχαστρο και το γεγονός ότι στο τέλος η Γιουνάιτεντ πλήρωσε την υπεραξία και των δύο είναι ανεξήγητο της καθυστέρησης. Σύμφωνα με τους Ισπανούς, μάλιστα, ο Αργεντίνος έκλεισε, διότι ο Γούντγουορντ μίλησε απευθείας με την διοίκηση της Ρεάλ, καθώς τακτική του είναι να μην εμπλέκεται με μεσάζοντες.
Η μεταγραφή του Φαλκάο την τελευταία στιγμή έδειξε ότι υπάρχουν ελπίδες ότι ο Άγγλος θα τα καταφέρνει καλύτερα στο μέλλον. Ότι θα είναι πιο αποδοτικός και θα μπορεί να φέρνει σε πέρας δύσκολες υποθέσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Άλλωστε, αυτές οι 3 μεταγραφικές περίοδοι ήταν «σχολείο» για τον Γούντγουορντ. Σε μια ομάδα, όμως, όπως η Γιουνάιτεντ τέτοιες «πολυτέλειες» δεν μπορεί να υπάρχουν. Και η στρατηγική και φέτος, παρά τη δεδομένη ενίσχυση, ήταν αποτυχημένη...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: