Γράφει ο Νίκος Ζέρβας
Οι ενδείξεις του νέου Ολυμπιακού λοιπόν, είναι και θετικές και αρνητικές. Ίσως μάλιστα σε αυτές τις τελευταίες θα σταθεί περισσότερο ο Γιώργος Μπαρτζώκας, όπως πολύ σωστά επεσήμανε μετά το παιχνίδι. Στα του πως κρίθηκε το τελικό 79-73, τα δύο στοιχεία που ξεχωρίζουν, είναι το «νεκρό» σε όλα τα επίπεδα διάστημα από το 26ο μέχρι το 35ο λεπτό, όπου οι «ερυθρόλευκοι» δέχθηκαν μεταξύ άλλων δεκαπέντε αναπάντητους πόντους, αλλά και η επαγγελματική αντίδραση στο φινάλε. Αυτή που είχε ως άξονά της την ασφυκτικά αποτελεσματική άμυνα και τα καλάθια προσωπικότητας των Σπανούλη και Λαφαγιέτ. Αν το συγκεκριμένο φινάλε γίνει… συνήθεια, ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και να «γυρίσει» και πάλι κατά του διαφορές, παίζοντας ουσιαστικά και με νοοτροπία νικητή.
Αυτό που ξεχωρίζει στη συγκεκριμένη ομάδα και παρά τη φανερή έλλειψη λύσεων στο «3» λόγω τραυματισμών, είναι η ομοιογένεια, απόρροια του ότι πλην του Περπέρογλου, κανένας άλλος σημαντικός κρίκος της «αλυσίδας» δεν έσπασε το φετινό καλοκαίρι. Ίσα-ίσα που το ρόστερ εμπλουτίστηκε με αθλητικούς παίκτες, που βοηθούν στα να γίνει πράξη το σχέδιο της πιεστικής άμυνας πάνω στη μπάλα και τα καλάθια σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Ο Ολυμπιακός είχε κόντρα στην Εφές πολλές λύσεις στο σκοράρισμα, πήρε πολλά από τα γκαρντ του (πλην του ντεφορμέ Μάντζαρη), είχε καλές συνεργασίες και κυκλοφόρησε τη μπάλα σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα. Στο πρώτο ημίχρονο τα λιγοστά λάθη βοήθησαν στην παραγωγικότητα (49 πόντοι με 5 λάθη), που προήλθε φυσικά και από την ευστοχία των Λοτζέσκι και Σλούκα.
Στην άμυνα υπήρχαν πλην του τελευταίου πενταλέπτου αρκετά «κενά», που προήλθαν και από την ανισορροπία του transition στο «3» (ο Χριστοδούλου που δοκιμάστηκε δύσκολα θα ανταποκριθεί ως σμολ φόργουορντ), ενώ χάθηκαν αρκετά αμυντικά ριμπάουντ, αφού οι περιφερειακοί δεν βοήθησαν με ζέση στα μπλοκ άουτ. Τουλάχιστον αυτός ο παράγοντας φέτος θα ισορροπεί λόγω της έφεσης του Χάντερ στο να μαζεύει επιθετικά ριμπάουντ, όμως από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός βασίζει το παιχνίδι του στο τρέξιμο, τα «σκουπίδια» είναι σημείο «κλειδί» για να τα καταφέρει. Ένα ακόμα πρόβλημα, παρουσιάστηκε όταν ο Λάσμε έπαιξε (στα πρότυπα του Παναθηναϊκού) με αλλαγές στα σκριν πάνω στον παίκτη που είχε τη μπάλα. Σε αυτό το διάστημα, οι επιθέσεις έγιναν ανορθόδοξες και η Εφές βρήκε την ευκαιρία να περάσει μπροστά, δείγμα του ότι οι «ερυθρόλευκοι» παλεύουν ακόμα να λύσουν τον «γρίφο» της συγκεκριμένης άμυνας.
Όπως και να ‘χει και με δεδομένες τις σημαντικές απουσίες (δεν έπαιξε στο δεύτερο μέρος ούτε ο Πρίντεζης) το δείγμα είναι θετικό, αλλά έχει προοπτική για περαιτέρω βελτίωση. Με όπλο την ομοιογένεια και ασπίδα την άμυνα, ο Ολυμπιακός φαίνεται πως θα μπει σε μία σεζόν που θα έχει τα φόντα να παίξει πολύ ομορφότερο και αποτελεσματικότερο μπάσκετ. Ακόμα όμως είναι Σεπτέμβριος…
Υ.Γ. Ο Ηλίας Λιανός έχει την απόλυτη ευθύνη για την περιπέτεια που περνάει ο Πανιώνιος. Στην Ελλάδα δυστυχώς οι νόμοι δεν τηρούνται εδώ και χρόνια σε κανέναν τομέα της ζωής μας (σε πολύ σημαντικότερους από το μπάσκετ) και έχουν γίνει παραβλέψεις και παρατυπίες που δεν έχουν προηγούμενο. Από τη στιγμή που κάποιοι έκαναν χρόνια τα… στραβά μάτια για τον ίδιο λόγο και για σωματεία που σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν την λάμψη και την ιστορία των «κυανέρυθρων», δεν θα ήταν… έγκλημα, να δοθούν δύο-τρείς μέρες προθεσμία. Το έτσι και αλλιώς παρηκμασμένο πρωτάθλημα, θα έσωζε κάτι από το ενδιαφέρον του, οπότε αξίζει τον κόπο μία ακόμα παράταση.
Υ.Γ.1: Προκαλεί εντύπωση η… φούρια της ΕΟΚ να βγουν οι αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού μέχρι 19 Σεπτεμβρίου, την ώρα που στο παρελθόν έχουν ξεκινήσει πρωταθλήματα και ομάδα μπήκε από την 5η-6η αγωνιστική από το… παράθυρο. Ας μας πιάσει ο… πόνος από τη νέα σεζόν, με τη θέσπιση νόμου, που θα υποχρεώνει τις ομάδες να έχουν καταθέσει φάκελο π.χ. μέχρι τις 30 Αυγούστου. Αυτό ναι, θα ήταν βήμα μπροστά, ο υποβιβασμός του Πανιωνίου, όχι.
*Πηγή: sport-fm.gr*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου