Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Champions League: Ντεμπούτο και χατ τρικ!! (vids)

Με αφορμή τον Μπραχίμι της Πόρτο που το έκανε την 1η αγωνιστική, ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους παίκτες που πέτυχαν χατ τρικ στο ντεμπούτο τους στο Champions League.
Από τις μέρες που μένουν για πάντα στη μνήμη κάθε παίκτη  είναι αυτή που παίζει για πρώτη φορά στην κορυφαία διοργάνωση. Ο ύμνος, τα αστέρια, όλα τα βλέμματα στραμμένα εκεί. Το Champions League είναι ό,τι καλύτερο έχει υπάρξει σε επίπεδο συλλόγων όσο υπάρχει ποδόσφαιρο και όταν πατάς το χορτάρι για πρώτη φορά σε τέτοιους αγώνες, νιώθεις ότι καταλαβαίνεις ότι βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο. Πολλοί το έκαναν αυτό, όμως μόλις επτά αφήσαν το τερέν έχοντας πετύχει τρία γκολ. Τελευταίος, ο Αλγερινός επιθετικός της Πόρτο, Γιασίν Μπραχίμι, που «χτύπησε» τρεις φορές σε βάρος της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στο 6-0 των Δράκων στην πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων για τη σεζόν 2014-15.
Ακολουθούν οι υπόλοιποι έξι που στην πρώτη τους εμφάνιση στον θεσμό έκαναν χατ τρικ...
ADVERTISEMENT
1992 Μάρκο Φαν Μπάστεν (Μίλαν)
Ο κορυφαίος παίκτης της λίστας και ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του ποδοσφαίρου έγινε ο πρώτος που πετυχαίνει τρία γκολ στο πρώτο του ματς στη διοργάνωση. Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν έπαιζε από το 1987 στην Μίλαν και είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1989 και το 1990, όμως στο πρώτο του παιχνίδι από όταν ο θεσμός έγινε Champions League, τον Νοέμβριο του 1992,σημείωσε καρέ τερμάτων σε ματς των Ροσονέρι κόντρα στην Γκέτεμποργκ (4-0) και έγινε ο πρώτος που κάνει κάτι ανάλογο. Ανάμεσα στα τέσσερα γκολ που έβαλε στους Σουηδούς στο «Σαν Σίρο», ο Ολλανδός-θρύλος σκόραρε με εκπληκτικό ψαλιδάκι, σε μία φάση που παραμένει μέχρι σήμερα στα highlights της διοργάνωσης.




1997 Φαουστίνο Ασπρίγια (Νιούκαστλ)
Σεπτέμβριος του 1997, η Νιούκαστλ είναι έτοιμη να κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση κόντρα στην Μπαρτσελόνα των Ροβάλντο, Φίγκο, Λουίς Ενρίκε. Χωρίς τον τραυματία Αλαν Σίρερ, η ομάδα του Κένι Νταλγκλίς στήριζε πολλά στον Γιον Νταλ Τόμασον, ο οποίος την προηγούμενη σεζόν είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στο ολλανδικό πρωτάθλημα, όμως ο νεαρός Δανός δεν χρειάστηκε να κάνει τίποτα αφού στο ματς του «Σεντ Τζέιμσις Παρκ» έλαμψε το αστέρι με όνομα, Φαουστίνο Ασπρίγια. Ο Κολομβιανός επιθετικός πήρε φανέλα βασικού, κέρδισε πέναλτι και το μετέτρεψε σε γκολ, πριν έρθει το ημίχρονο με κεφαλιά-δυναμίτη αξιοποίησε τη σέντρα του Γκιλέσπι από δεξιά και ολοκλήρωσε το χατ τρικ με τον ίδιο τρόπο, ξανά από προσπάθεια του μπακ από την Βόρειο Ιρλανδία για το τελικό 3-0.




2002 Γιακούμπου Αγιεκμπένι (Μακάμπι Χάιφα)
Η πρωτάρα στο Champions League, Μακάμπι Χάιφα, έπαιζε το δεύτερο παιχνίδι της στη διογάνωση σαν γηπεδούχος κόντρα στον Ολυμπιακό για το 6ο γκρουπ. Πρώτο παιχνίδι ήταν για τον Νιγηριανό επιθετικό, Γιακούμπου Αγιεκμπένι, ο οποίος έμελλε να είναι ο άνθρωπος του αγώνα. Στο 27' εξεγέλασε τον Ελευθερόπουλο από τη βούλα του πέναλτι και στο 60' μετά από εκπληκτική ατομική προσπάθεια τελείωσε εξαιρετικά τη φάση με πλασέ δοκάρι-και-μέσα (2-0). Ο παίκτης που τα επόμενα χρόνια έκανε καριέρα στην Αγγλία ολοκλήρωσε το χατ τρικ στο 85' με τσίμπημα και πλασέ στην κενή εστία διαμορφώνοντας το τελικό 3-0. Με αυτό ο Γιακούμπου έγινε ο πρώτος Αφρικανός που κάνει χατ τρικ στον θεσμό.




2004 Γουέιν Ρούνεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Οταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδινε κοντά στα 40 εκατ. ευρώ πριν δέκα χρόνια για να πάρει το παιδί-θαύμα από την Εβερτον, όλοι στην ομάδα φαντασιώνονταν βράδια σαν και αυτό. Ο 18χρονος επιθετικός έκανε εντυπωσιακή είσοδο στο Champions League αφού πέτυχε χατ τρικ στον πρώτο αγώνα στη φάση των ομίλων στο 6-2 των Κόκκινων Διαβόλων σε βάρος της Φενερμπαχτσέ. Ο Αγγλος άνοιξε το σκορ στο 17' προλαβαίνοντας τον Ρουστού και πλασάροντας με το αριστερό, στο 28' έκανε το 2-0 έπειτα από όμορφη προσποίηση και σουτ εκτός περιοχής και έφτασε στην τριπλέτα στο 55' με εξαιρετική απευθείας εκτέλεση φάουλ από το 'D'.




2005 Βιντσέντζο Ιακουίντα (Ουντινέζε)
Το τέλειο ντεμπούτο στην κορυφαία διοργάνωση έκανε η Ουντινέζε και το Ιταλός επιθετικός, Βιντσέντζο Ιακουίντα, ο οποίος στην πρώτη του εμφάνιση σημείωσε χατ τρικ και οδήγησε τους Τζεμπρέτε σε νίκη επί του Παναθηναϊκού με 3-0 σε αγώνα για τον 3ο όμιλο. Ο στη συνέχεια παίκτης της Γιούβε και Πρωταθλητής Κόσμου με την Σκουάντρα Ατζούρα, άνοιξε το σκορ στο 28' με κεφαλιά ύστερα από σέντρα από δεξιά και πέτυχε ακόμα μία δύο γκολ σε διάστημα τριών λεπτών στο δεύτερο μέρος. Στο 73' στην κόντρα πέρασε τον Γκαλίνοβιτς και έκανε το 2-0 στην κενή εστία και στο 76' αφού κατέβασε τη μπάλα εξαιρετικά έβαλε γκολ και με το αριστερό ολοκληρώνοντας το 'τέλειο χατ τρικ'.


2005 (September 14) Udinese (Italy) 3... από sp1873

2009 Γκραφίτε (Βόλφσμπουργκ)
Υστερα από την εκπληκτική σεζόν 2008-09 στην Bundesliga, στην οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Βόλσφσμπουργκ, ο Βραζιλιάνος επιθετικός παρέμεινε στους Λύκους και στην πρώτη εμφάνιση στο Champions League... δάγκωσε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ματς που έληξε 3-1 στο πλαίσιο του 2ου ομίλου. Η βραδιά ανήκε στον Γκραφίτε ο οποίος συνδύασε την πρώτη του εμφάνιση στον θεσμό με χατ τρικ και με νίκη της ομάδας του. Στο 36' πέρασε τη μπάλα κάτω από τα πόδια του τερματοφύλακα των Ρώσων, Ιγκόρ Ακινφέεβ, στο 41' δεν λάθεψε από τη βούλα του πέναλτι και στο 87' ολοκλήρωσε την τριπλέτα γράφοντας ιστορία.


2009 (September 15) Wolfsburg (Germany) 3-CSKA... από sp1873

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: