Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Υπάρχει μόνο ένας Ρονάλντο!!

«Αν είχε μείνει υγιής, σήμερα όλοι θα τον βάζατε δίπλα στον Πελέ και τον Μαραντόνα…» είχε τονίσει ο τεράστιος Ζιντάν για τον Ρονάλντο! Επιθετικός... φαινόμενο που μάγεψε τον Πλανήτη! Γράφει ο Πολύδωρος Παπαδόπουλος.
«Χοντρός», άσχημος, μπλεγμένος σε σκάνδαλα, αλλά και μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Ρονάλντο καθήλωσε τον Πλανήτη, προσέφερε μοναδικές στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας και μπήκε ανάμεσα στους κορυφαίους επιθετικούς! Σαν σήμερα πριν 17 χρόνια κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» και μπορεί ο ίδιος να μην... κατάλαβε πως είναι «Θεός», αλλά για μας θα έχει πάντα μια θέση ανάμεσα στους δώδεκα του Ολύμπου!
Στα 17 του χρόνια κιόλας οι συζητήσεις ήταν αν θα ξεπερνούσε τον Πελέ, μοναδικός, εκρηκτικός, ταχύτατος και η δεκαετία του 90' αφιερωμένη στον Ρονάλντο. Το μεγάλο βήμα για τη Μπαρτσελόνα έγινε, ο Μπόμπι Ρόμπσον του στάθηκε όσο κανένας άλλος και ο ίδιος ξετύλιξε το ταλέντο του. Ποιος θα ξεχάσει τις προσποιήσεις με τις συνεχείς εναλλαγές ποδιών που όλοι ήξεραν που θα πάει, αλλά κανένας δεν μπορούσε να τον κόψει...  Εγινε φαινόμενο, αποθεώθηκε όσο λίγοι, συγκλόνισε όσο λίγοι, αφού τα δάκρυά του έπειτα από ένα σοβαρό τραυματισμό χτύπησαν σαν μαχαίρι στην καρδιά.
Για πολλούς ο Βραζιλιάνος έγινε... θύμα του μάρκετινγκ, έδωσε περισσότερα από όσα μπορούσε ο οργανισμός του, δεν άκουσε το σώμα του και ο αγώνας «επιβίωσης» κόντρα στις ανθρώπινες αντοχές εξελίχθηκε σε μια βαριά ήττα. Τον Φεβρουάριο του 2011 είπε και επίσημα το «αντίο», δεν το ήθελε, αν και γνώριζε καλά πως έπρεπε να το είχε πράξει νωρίτερα. Το «Φαινόμενο» κέρδισε τρεις φορές το βραβείου του καλύτερου ποδοσφαιριστή, ενώ το 2010 σε ψηφοφορία για τον καλύτερο παίκτη της δεκαετίας  ήταν πρώτος στις προτιμήσεις συγκεντρώνοντας το 43.63% των ψήφων.
Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και σας θυμίζουμε ιστορίες που θα μείνουν πάντα ανεξίτηλες στις μνήμες μας. 
Θρυλείται πως ο Ρονάλντο προτάθηκε στον πρόεδρο της Καλαμάτας Σταύρο Παπαδόπουλο, αλλά ο ίδιος θεώρησε πως τα 50.000 δολάρια ήταν πολλά για έναν 15χρονο. Ο Βραζιλιάνος έκανε το πρώτο του βήμα για την Ευρώπη πηγαίνοντας στην PSV, εκεί όπου έκανε ειδικό πρόγραμμα διατροφής με κρεατίνη. Ωστόσο, πριν λίγα χρόνια ο Μπερναντίνο Σάντι τα... χώνει στους Ολλανδούς και θεωρεί πως οι τρεις παρόμοιοι τραυματισμοί στα γόνατα είναι... προϊόν των αναβολικών που έπαιρνε στην Ολλανδία για να αποκτήσει μυϊκή μάζα.
Η Μπαρτσελόνα τον απέκτησε δαπανώντας 15 εκατ. και ο ίδιος την αποζημίωσε με 47 γκολ σε 49 ματς. Ετσι πήρε και το παρατσούκλι «Φαινόμενο». Ενα μαγικό γκολ κόντρα στην Κομποστέλα «ανάγκασε» τη Nike να το κάνει διαφημιστικό και το... σλόγκαν θα τον συνόδευε για πάντα «Σκέψου να ζητούσες από τον Θεό να σε κάνει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στον Πλανήτη και ο Θεός να άκουγε». Σε ηλικία 20 ετών και 273 ημερών ο Ρονάλντο τελειώνει τη σεζόν με 34 γκολ στο πρωτάθλημα, ο νεότερος που πέτυχε κάτι τέτοιο. «Μόνο όταν δεν αγωνίζεται ο Ρονάλντο δεν είναι επικίνδυνος» είχε τονίσει ο προπονητής της Οβιέδο, Χουάνμα Λίγιο, με τον Βραζιλιάνο να σηκώνει κύπελλο, Κυπελλούχων με τη Μπαρτσελόνα, να σκοράρει σε 10 διαδοχικά ματς και να παίρνει το 1997 την Χρυσή Μπάλα!
Ο Μοράτι... ζήλεψε, τρελάθηκε και δαπάνησε 28 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στην Ιντερ. Πως το έμαθε ο παίκτης; Ο Σουάρεθ, μέλος των «νερατζούρι» ταξίδεψε μέχρι τη Βολιβία, όπου βρισκόταν η Βραζιλία για το Κόπα Αμέρικα. «Σε θέλουμε πολύ και σε περιμένουμε στο Μιλάνο» του είπε και ο Ρονάλντο δέχθηκε, όχι όμως και ο Ζαμοράνο να του δώσει τη φανέλα με το 9!
Οι φήμες λένε πως κανένας από τους μεγάλους παίκτες της Ιντερ δεν τον... καλοσώρισε και «αρχηγός» αυτής της κλίκας ήταν ο Σιμεόνε. Ο Ρονάλντο πάντως είχε πει «Ο Ζαμοράνο και ο Μοριέρο ζούσαν κοντά με μένα, αλλά ποτέ δεν πήγα σπίτι τους και ποτέ δεν ήρθαν στο δικό μου. Όταν έφτασα στην Ίντερ, κάποιοι παίκτες σχημάτισαν μία κλίκα για να με εκτοπίσουν».
Ο Βραζιλιάνος τραυματίστηκε άσχημα στο γόνατό του τον Νοέμβριο του 1999. Ωστόσο, έπειτα από 5μηνη αποθεραπεία, άντεξε μόλις 7 λεπτά στον πρώτο του αγώνα, πριν σωριαστεί στο χορτάρι, κατά τη διάρκειας της αναμέτρησης της Ίντερ με τη Λάτσιο. Ο ίδιος λύγισε και μαζί του όλη η Ευρώπη. Τι είπε ο γιατρός που τον χειρούργησε; «Μόνο μια φορά στις 10.000 συμβαίνουν αυτά...».

Μπορεί η κατάκτηση του Μουντιάλ του 2002 να είναι η κορυφαία του στιγμή, αλλά τον Απρίλη του 2003 είχε δώσει ίσως την κορυφαία του παράσταση σε ματς. Επαναληπτικός αγώνας για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και ο Βραζιλιάνος πετυχαίνει χατ τρικ και αναγκάζει 67.000 φιλάθλους να τον αποθεώσουν!
Μπορεί ο ίδιος να έλεγε για τα κιλά του πως ήταν... μύες, ωστόσο τα έσπασε άσχημα με τον Φάμπιο Καπέλο «Δεν ντρέπεσαι που είσαι έτσι; Είσαι επαγγελματίας» του είπε ο Ιταλός και φυσικά ούτε λόγος για ενδεκάδα... Ο Βραζιλιάλος θα βγάλει χρήματα από τον τραπεζικό του λογαριασμό για να φύγει για τη Μίλαν! Οι... μύες ήταν ανασταλτικός παράγοντας για τον ίδιο, είδε την κούπα της Μίλαν στην Αθήνα στο πλευρό του Μπερλουσκόνι και τον Φεβρουάριο του 2008 υπέστη ακόμα έναν σοβαρό τραυματισμό!
Ποιος θα ξεχάσει την κόντρα της Μάντσεστερ με την Κορίνθιας. «Τhere is only one Ronaldo» ήταν το σλόγκαν στα μπλουζάκια των Αγγλων για τον Κριστιάνο, με τους Βραζιλιάνους να απαντάνε: «Υπάρχει μόνος ένας Ρονάλντο που σκόραρε 3 γκολ κατά της Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ, κέρδισε 3 φορές τη Χρυσή Μπάλα, 2 Παγκόσμια Κύπελλα, πρώτος σκόρερ σε Μουντιάλ και επέστρεψε έπειτα από 3 σοβαρούς τραυματισμούς».

Το 2002 πήρε μόνος του το Μουντιάλ, ωστόσο τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε προκαλέσει σοκ η συμπεριφορά του. Ανεξήγητα έχουν μείνει τα όσα έγιναν λίγες ώρες πριν τον τελικό με τη Γαλλία. Νευρικός κλονισμός, θύμα των χορηγών, συνωμοσία της FIFA, σεξουαλικό σκάνδαλο, μοιραία ένεση, όλα τα έχουν πει, αλλά αλήθεια καμία...
Στις 21 Νοεμβρίου του 1999 ήρθε το πρώτο μεγάλο σοκ, αφού στο ματς με τη Λέτσε το πόδι του κόλλησε στο χώμα και το γόνατο γύρισε. Ρήξη τένοντα και επέμβαση. Στις 12 Απριλίου του 2000 και στον πρώτο τελικό κυπέλλου με τη Λάτσιο περνά ως αλλαγή. Θα προλάβει να παίξει 7 λεπτά, αλλά μια αγαπημένη του προσποίηση θα σμπαραλιάσει το δεξί του γόνατο. Ο Βραζιλιάνος σφαδάζει, κλαίει και μαζί του όλο το γήπεδο. Δεν ήρθε όμως το τέλος... Επειτα από 24 μήνες επιστρέφει, πιο βαρύς, αλλά το ίδιο μαγικός. Ο Σκολάρι θα τον πάρει μαζί του στο Μουντιάλ και ο Βραζιλιάνος θα αναγεννηθεί! Το 2008 μια νέα ρήξη τένοντα τον... τελειώνει από την Ευρώπη, όχι όμως και από τη μπάλα!
Η ερωτική του ζωή πλούσια και σκανδαλώδης! Κανείς δεν θα ξεχάσει πως το 2008 ενεπλάκη σε σκάνδαλο με τρεις τρανσέξουαλ στο Ρίο! Τα 600 δολάρια φάνηκαν λίγα στην Αλμπερτίνι που έβγαλε την ιστορία στα ΜΜΕ. Ο ίδιος δεν ήθελε να αποκαλυφθεί κάτι τέτοιο, αφού η Μαρία Μπέατριζ Αντονι ήταν έγκυος στην κόρη τους, Μαρία Σοφία...
Οι ατάκες του...
Δεν είχα πρόβλημα ποτέ με τις γυναίκες, γι' αυτό δεν σκέφτηκα  να φτιάξω και τα δόντια μου ίσα...
Δεν με νοιάζει που οι άνθρωποι με κοιτούν ως διάσημο, η μέρα μου είναι αρκετά συνηθισμένη...
Ο Πάολο Μαλντίνι είναι ο καλύτερος αμυντικός που έχω αντιμετωπίσει. Χαίρομαι που έπαιξα και μαζί του.

Δεν θα άλλαζα ποτέ το κούρεμα του Μουντιάλ. Ηταν δική μου ιδέα και είμαι περήφανος γι αυτό. Ηταν κάτι νέο, εντελώς ξεχωριστό και νομίζω πως  τα κατάφερα.
Η καλύτερη Βραζιλία που έπαιξα ήταν του 2002, με Ριβάλντο, Ροναλντίνιο, Κάρλος, Καφού! Μπορούσαμε να σκοράρουμε με όλους τους τρόπους.
Ποτέ δεν ζήτησαν να φύγω  από την Ιντερ, αναγκάστηκα να φύγω, ήταν επιλογή τους, γι' αυτό και δεν είχα πρόβλημα να παίξω στη Μίλαν. Δεν αισθάνθηκα άσχημα που γύρισα στο Μιλάνο, αλλά γι 'άλλη ομάδα.
Δεν ήξερα πως το δικό μου χατ τρικ ενέπνευσε τον Αμπράμοβιτς να ασχοληθεί με τη μπάλα. Το χατ τρικ στο Ολντ Τράφορντ ήταν μια τεράστια βραδιά για μένα
Εκτός από τους Βραζιλιάνους, ο Μπέκαμ ήταν από τους καλύτερους συμπαίκτες μου. Τα αγγλικά μου δεν ήταν τόσο καλά, ωστόσο ξέραμε ο ένας τον άλλον.
Οι ωραιότερες γυναίκες στον κόσμο είναι οι Βραζιλιάνες, δεύτερες οι Σουηδέζες και τρίτες οι Κολομβιανές. 
Τα γκολ με τη Γερμανία το 2002 ήταν τα καλύτερα τέρματα στην καριέρα μου!
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: