Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Οι στημένες φάσεις , το ταβάνι και ο πρωταθλητισμός...!!

Ο Τάσος Νικολογιάννης εξηγεί γιατί το ματς της Ξάνθης χάθηκε από το....ξενοδοχείο και αναφέρεται σε κάποια σημαντικά συμπεράσματα , που βγαίνουν για τον Παναθηναϊκό για τη συνέχεια του πρωταθλήματος
Στο τελευταίο μου άρθρο για το ματς της Ξάνθης είχα αναφέρει, ότι Αναστασίου και παίκτες θα πρέπει να καταλάβουν , ότι για να κερδίσουν στην Ξάνθη πρέπει να μπουν σαν ταλιμπάν στο γήπεδο, αφού η Ξάνθη και σε πολύ καλή κατάσταση είναι και έχει κάνει πολλές κηδείες στον Παναθηναϊκό και πρόσφατα έριξε τέσσερα στον ΠΑΟΚ. Συμπλήρωσα δε, ότι αν παίξει η ομάδα όπως στην Τρίπολη θα χάσει, αν παίξει όπως στο Αγρίνιο θα κερδίσει. Τελικά έπαιξε όπως στην Τρίπολη και λίγο χειρότερα. Η διαφορά είναι, ότι η κακή εμφάνιση εκείνου του αγώνα μακιγιαρίστηκε από το τελικό 1-1 , που έμοιαζε με νίκη(βάση εμφάνισης), ενώ τώρα η Ξάνθη κέρδιζε με 2-0 στο 16 βάζοντας γκολ τις δύο πρώτες ευκαιρίες, που έκανε.
ADVERTISEMENT
Δυστυχώς  το καμπανάκι δεν ακούστηκε και παρουσιάστηκε στην Ξάνθη μία ομάδα, που έχασε το ματς από το ξενοδοχείο. Εκεί, που ο Μπέργκ έμεινε λόγω υψηλού πυρετού, που σήκωσε χθες το πρωί, αλλά επί της ουσίας έμειναν δίπλα του και οι συμπαίκτες του, που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο γήπεδο. Θα εξαιρέσω τον φιλότιμο Καρέλη , που έβαλε δύο υπέροχα γκολ(αλλά ποιος ασχολείται όταν έχεις φάει τέσσερα) και τον Στιλ, που προσπάθησε να περιορίσει την ήττα, αλλά δυστυχώς η διπλή απόκρουση που έκανε πριν μπει στο δεύτερο γκολ πήγε τζάμπα, αφού οι συμπαίκτες παρακολουθούσαν τα …τεκταινόμενα και δεν πήγε ούτε ένας να μαρκάρει τον Βασιλακάκη που σημάδεψε σωστά. Στην φάση αυτή πραγματικά αν …ήμουνα ο Στιλ δεν ξέρω αν θα συγκρατούσα τα νεύρα μου.
Το έχω αναφέρει πολλές φορές. Χωρίς σφιχτή άμυνα και σωστή αμυντική λειτουργία δεν πας πουθενά. Ο Παναθηναϊκός χθες έφαγε τέσσερα γκολ που τα τρώει ομάδα ….τοπικού πρωταθλήματος. Από δύο κόρνερ και ένα αράουτ. Συνολικά έχεις φάει οκτώ γκολ από τα 15 από στημένες φάσεις. Αυτό δείχνει σίγουρα έλλειψη ποιότητας και παικτών με αλτικότητα . Για το παιχνίδι της Ξάνθης θεωρώ, ότι έχει κάνει λάθος ο Αναστασίου και στο αρχικό σχήμα και στις αλλαγές. Προτίμησε να διατηρήσει την 10αδα(εκτός του άρρωστου Μπέργκ) που έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι με τον Πανθρακικό και τον κέρδισε με 4-0 και δεν σκέφτηκε ότι άλλο Ξάνθη, άλλο Πανθρακικός. Και δεν του βγήκε. Από την τριάδα της επίθεσης μόνο ο Καρέλης βρέθηκε σε καλή ημέρα, ενώ θα έμοιαζε πιο λογικό να προστεθεί ένα χαφ από την αρχή και να μείνει ένας εκ των Πέτριτς , Κλωναρίδη εκτός. Οσον αφορά τις αλλαγές σωστές είναι , αλλά καθυστέρησαν να μπουν και ο Ντίνας και ο Δώνης.
Από το ημίχρονο έπρεπε να μπουν αφού ο Ζέκα ήταν εκτός κλίματος αγώνα και ο Πράνιτς έκανε άλλη μία προβληματική εμφάνιση, ενώ και ο Λαγός δεν ήταν σε καλή βραδυά. Τώρα φεύγοντας από το συγκεκριμένο παιχνίδι που ήταν το κρύο ντους μετά το 4-0 επί του Πανθρακικού , όπως ανάλογο κρύο ντους ήταν η εμφάνιση στην Τρίπολη μετά τη νίκη με πολύ καλή εμφάνιση στο Αγρίνιο πρέπει να κάνουμε μία γενική επισήμανση και να επαναλάβουμε κάτι που το λέμε από την αρχή της σεζόν.
Ο Παναθηναϊκός έχει συγκεκριμένες αδυναμίες, που σε κάποια ματς δεν φαίνονται τόσο, ίσως διότι όλοι οι παίκτες κάνουν μία προσπάθεια παραπάνω, ίσως και διότι η παρουσία του Μπέργκ στην επίθεση αναγκάζει τους αντιπάλους να έχουν περισσότερο το νου τους στην άμυνα. Οταν έχεις δεχθεί 8 γκολ από στημένες φάσεις είναι φανερό, ότι υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα. Που δεν έχει να κάνει τόσο με την δουλειά, όσο με την έλλειψη ποιότητας στην άμυνα. Δηλαδή ενός, δύο παικτών, που θα έχουν αλτικότητα . Άλλο κάποιος να έχει ύψος, άλλο να είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι.
Για παράδειγμα ο Μέντες είναι ψηλός, αλλά στις στημένες φάσεις δεν τον βλέπεις ….πουθενά. Ο Σίλντεφελντ χθες είχε χρεωθεί τον Γούτα, αλλά ο αμυντικός της Ξάνθης βρέθηκε ξεμαρκάριστος στην φάση του γκολ, διότι ο Κροάτης είχε πάει σε άλλον παίκτη. Ο Παναθηναϊκός θέλει ….χθες , όχι αύριο έναν στόπερ κλάσης, που θα είναι κυρίαρχος στον αέρα. Το πρόβλημα στην θέση του δεξιού μπακ επίσης είναι γνωστό από το καλοκαίρι και εκεί χρειάζεται ένα μπακ, που να έχει ισορροπία σε άμυνα και επίθεση και να είναι το ίδιο καλός και μπροστά και πίσω. Σε αυτές τις δύο θέσεις η ομάδα «πονάει» και το έχει πληρώσει αρκετές φορές φέτος. Φυσικά υπάρχουν και άλλες ελλείψεις στο ρόστερ αν θέλεις να κάνεις πρωταθλητισμό. Ενας αμυντικός χαφ , ένας ακραίος χαφ με έφεση στο σκοράρισμα.
Οι πρώτες προτεραιότητες , όμως, είναι στην άμυνα. Το ματς της Ξάνθης, αλλά και αυτό της Τρίπολης (ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα) έδειξαν, γιατί στον Παναθηναϊκό δεν λένε ότι πάνε για το πρωτάθλημα και καλά κάνουν. Αυτή η ομάδα που χτίζεται από το μηδέν από πέρυσι δεν είναι έτοιμη να κάνει ακόμα πρωταθλητισμό. Εχει ένα ταβάνι, που δεν μπορεί να το ξεπεράσει αν δεν ενισχυθεί. Μπορεί η ομάδα να είναι κοντά στην κορυφή, αλλά δεν είναι τυχαίο , πως όταν πάει να πάρει ένα κρίσιμο ματς που θα της δώσει ώθηση για να πλησιάσει την κορυφή συνήθως δεν τα καταφέρνει. Αυτή είναι η αλήθεια , όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι συν το ότι για να διεκδικήσεις το πρωτάθλημα και να το πάρεις στο τέλος θα πρέπει να αλλάξει και η κατάσταση σε ΕΠΟ , ΚΕΔ , όπου το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο και όλοι ….μένουν στην θέση τους.
ΥΓ: Η παράδοση να χάνει ο Παναθηναϊκός με διαιτητή τον Μάνταλο, όπως είχα επισημάνει πριν το ματς, δυστυχώς συνεχίστηκε. Αυτή την φορά ο Μάνταλος ήταν άψογος. Επαιξε 50-50. Τον ….βοήθησαν πολύ σε αυτό οι παίκτες του Παναθηναϊκού, που μπήκαν στο παιχνίδι και έχαναν με 2-0 στο 16.
ΥΓ2: Για τους …αστείους τύπους, που διέδιδαν, ότι το ματς της Ξάνθης ήταν χρωστούμενο από την περσινή ήττα του Παναθηναϊκού, για να σωθεί η Ξάνθη θα πω, ότι πάλι ….μέσα έπεσαν. Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: