Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

«Ο Μέσι της Βαγδάτης προτιμά τον Ρονάλντο»!

Ο Σαχίμ Ομάρ Καλίφα, σκηνοθέτης του φιλμ «Μέσι της Βαγδάτης» που είναι υποψήφιο για Όσκαρ μικρού μήκους μιλάει αποκλειστικά στο gazzetta.gr για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα γυρίσματα στο Ιράκ, την συνάντηση του πρωταγωνιστή με τον πραγματικό Μέσι αλλά και την προτίμηση του τελευταίου στον Κριστιάνο Ρονάλντο!   Ιράκ, 2009. Ο 10χρονος Χαμούντι έχει εμμονή με το ποδόσφαιρο. Όπως στον υπόλοιπο κόσμο έτσι και εκείνος θέλει απεγνωσμένα να παρακολουθήσει τον τελικό του Champions League μεταξύ Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη μονομαχία ανάμεσα στον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ξαφνικά η τηλεόραση χαλάει και η δράση μεταφέρεται στις αλάνες του Ιράκ!

Τούτη είναι η πλοκή της ταινίας μικρού μήκους «Baghdad Messi» που έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βέλγιο πριν από δύο χρόνια.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, η φήμη του φιλμ εξαπλώθηκε φτάνοντας στο σημείο να αποσπάσει 48 διεθνή βραβεία αλλά και να προκριθεί στις 10 υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες μικρού μήκους!
Ο σκηνοθέτης, Σαχίμ Ομάρ Καλίφα μίλησε αποκλειστικά στο gazzetta.gr για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε προκειμένου να ανιχνεύσει το ταλέντο του νεαρού πρωταγωνιστή Άλι Ραάντ Αλ-Ζαϊνταουί, τις προσδοκίες του για το φιλμ, αλλά και την συνάντηση του «Μέσι της Βαγδάτης» με τον πραγματικό Μέσι.
«Επικεντρωθείτε στο πάθος σας και ξεχάστε τον κόσμο γύρω σας. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το μήνυμα δεν είναι τόσο σημαντικό στην ταινία», τονίζει στο gazzetta.gr, ο φιλόδοξος σκηνοθέτης, ενώ στη συνέχεια δανείζεται μία φράση. 
«'Προτιμώ να βλέπω ανθρώπους που νιώθουν πράγματα σε μία ταινία προτού την κατανοήσουν' είχε πει ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Ρομπέρ Μπρεσόν»,  
Ο «Μέσι της Βαγδάτης» είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά του πολέμου που βρίσκουν αποκούμπι στο ποδόσφαιρο.
«Ναι, φυσικά. Υπάρχουν πολλά παιδιά σαν τον Χαμούντι. Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα τους κάνει πιο χαρούμενους και νιώθουν λιγότερο πόνο στην καθημερινότητα τους. Επίσης, ο αθλητισμός διατηρεί τα παιδιά μακριά από άσχημα πράγματα».

Ο Σαχίμ Ομάρ Καλίφα αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της συνάντησης του πιτσιρικά Άλι Ραάντ Αλ-Ζαϊνταουί με τον πραγματικό Μέσι, σημειώνοντας πως ο πρωταγωνιστής του φιλμ προτιμά τον Κριστιάνο Ρονάλντο!
«Δεν συνάντησα εγώ τον Μέσι αλλά ο πρωταγωνιστής Άλι με το ένα πόδι. Η προβολή της ταινία μας από τα media ήταν τεράστια. Ο Άλι προσκλήθηκε για να συναντήσει τον Λιονέλ Μέσι στο Κατάρ.
Έτσι ο 'Μέσι της Βαγδάτης' συνάντησε τον Μέσι της Μπαρτσελόνα. Ο πραγματικός Μέσι είπε στον Άλι 'χάρηκα για τη γνωριμία και μου άρεσε πολύ το τρέιλερ της ταινίας'.
Ο γνωστός τηλεοπτικός σταθμός Arabic TV πήρε συνέντευξη από τον Άλι ρωτώντας τον:
Δημοσιογράφος: Πως νιώθεις που συνάντησες τον Μέσι;
Άλι: Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα γιατί είδα το είδωλο μου, τον Μέσι.
Το αστείο της υπόθεσης είναι πως ο Λιονέλ Μέσι δεν ήταν ποτέ είδωλο για τον Άλι. Προτιμά τον Ρονάλντο».

Η ρήση του Καρλ Μαρξ «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού» έχει παραφραστεί ουκ ολίγες φορές με το ποδόσφαιρο να αντικαθιστά στη σύγχρονη εποχή την θρησκεία.
«Νομίζω πως έτσι είναι. Όχι μόνο το ποδόσφαιρο. Όλα τα αθλήματα. Αυτός ήταν ο λόγος που γύρισα τούτη την ταινία.
Όταν βρισκόμουν στο Ιράκ, έπαιζα κάθε μέρα ποδόσφαιρο και ήμουν χαρούμενος. Τις περισσότερες φορές η οικογένεια μου και οι φίλοι μου ήταν δυσαρεστημένοι μαζί μου επειδή προτιμούσα να παίζω ποδόσφαιρο από το να πηγαίνω σε γάμους και οικογενειακά πάρτι».
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που καθιστούν το «Μέσι της Βαγδάτης» ξεχωριστό;
Θα πρέπει να το δείτε για τους ακόλουθους λόγους:
-Πολύ διαφορετική ιστορία
-Σπαραξικάρδια ιστορία
-Καθολικής αποδοχής
-Συναρπαστικός πρωταγωνιστής

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κριτήρια που έθεσε ο Καλίφα προκειμένου να βρει τον κατάλληλη πρωταγωνιστή για το σενάριο του φιλμ.
«Το κάστινγκ της ταινίας ήταν πολύ δύσκολο και σκληρό επειδή ο κύριος χαρακτήρας θα έπρεπε να πληροί πέντε κριτήρια:
1.Αγόρι ηλικίας από 8 μέχρι 11 ετών.
2. Να έχει ένα πόδι.
3. Να έχει υποκριτικό ταλέντο
4. Να μιλάει αραβικά, έχοντας την προφορά της Βαγδάτης
5. Να μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο με ένα πόδι.
Αρχικά πιστέψαμε πως στο Ιράκ ήταν πολύ εύκολο να βρούμε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ήταν όμως πολύ δύσκολο να βρούμε το κατάλληλο.
Έπειτα από πέντε μήνες αναζήτησης δεν είχαμε καταφέρει δυστυχώς να ανακαλύψουμε αυτό που θέλαμε. Είπα στους παραγωγούς μου πως θα πρέπει να τροποποιήσουμε το σενάριο και να βρούμε ένα παιδί δίχως προβλήματα αναπηρίας.
Οι παραγωγοί αρνήθηκαν επιμένοντας πως είναι σπουδαία ιδέα να έχει ένα πόδι. Συνέχισαν το ψάξιμο μέχρι που βρέθηκε ο κατάλληλος. Έτσι καταλήξαμε στην επιλογή του Άλι από την Βαγδάτη μέσω ενός φίλου που ζει εκεί. Ο Άλι ήρθε στο ιρακινό Κουρδιστάν και του είπα πως είμαστε πολύ χαρούμενοι αφού μετά από πέντε μήνες σε βρήκαμε. Όταν του εξήγησα την ιστορία του φιλμ μου απάντησε:
΄Όχι δεν παίζω σε αυτή την ταινία γιατί δεν μου αρέσει ο Μέσι, αλλά ο Ρονάλντο'».

Η απήχηση που παρουσιάζει μέχρι στιγμής το «Baghdad Messi» έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία όπως επισημαίνει ο δημιουργός του στο gazzetta.gr.Το φιλμ έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής 48 διεθνή βραβεία και βρίσκεται στη λίστα για τα Όσκαρ. Είναι τεράστια τιμή για εμάς να έχουμε τόσο μεγάλη επιτυχία.
Ειδικά το γεγονός πως βρισκόμαστε στις υποψηφιότητες των Όσκαρ είναι θαυμάσιο. Κάθε χρόνο κυκλοφορούν περίπου 10.000 φιλμ μικρού μήκους και μόνο 10 βρίσκονται στις υποψηφιότητες. Έχουμε πετύχει περισσότερα πράγματα από ότι περιμέναμε».
Το Ιράκ εγκυμονεί κινδύνους. Ο Σαχίμ Ομάρ Καλίφα όμως δεν πτοήθηκε προκειμένου να κάνει πράξη το όραμα του.
«Το να κινηματογραφήσει ένα φιλμ στο Ιράκ είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο. Τίποτα δεν είναι εύκολο να κάνεις εκεί. Μπορώ να πω πως το Ιράκ δεν είναι και τόσο ασφαλές, όσο το Βέλγιο».
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: