Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Η Λίβερπουλ μαθαίνει να ζει χωρίς τον Τζέραρντ!!

Ο Θάνος Σαρρής πιάνεται από το ποσοστό νικών της Λίβερπουλ με τον Στίβεν Τζέραρντ εκτός αρχικής 11άδας και γράφει για την λειτουργία των Ρεντς χωρίς τον αρχηγό τους.
Η στατιστική υπηρεσία Opta αξιολόγησε την Λίβερπουλ της φετινής σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις με και χωρίς τον Στίβεν Τζέραρντ στην αρχική της 11άδα. Χωρίς τον μέχρι πρότινος αναντικατάστατο captain, λοιπόν, οι Ρεντς έχουν ποσοστό νικών 63%. Επίσης, πετυχαίνουν οριακά περισσότερα γκολ ανά ματς (1.4 έναντι 1.3), ενώ υπάρχει σημαντική διαφορά στα τέρματα που δέχονται. Χωρίς τον Στίβι, το παθητικό τους είναι 0.5 γκολ ανά ματς, ενώ στα παιχνίδια που ξεκινάει βασικός 1.4. Φυσικά, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, όπως λέει και το γνωστό κλισέ. Κάποιες φορές αποκρύπτουν και την πραγματικότητα. Στην αναγέννηση όμως των Ρεντς το τελευταίο διάστημα ο Τζέραρντ δεν έχει ρόλο-κλειδί. Και η ομάδα δείχνει ότι μαθαίνει να επιβιώνει, να εξελίσσεται και να βάζει στοιχεία στο παιχνίδι της χωρίς την παρουσία του.
«Τον έχω χρησιμοποιήσει σε πολλές θέσεις στην περίοδο που βρίσκομαι στην ομάδα , επειδή είναι καταπληκτικός ποδοσφαιριστής. Η ιδιοφυΐα του και το ποδοσφαιρικό του μυαλό είναι μοναδικά». Ο Μπρένταν Ρότζερς είχε πει τα παραπάνω λόγια μετά τη νίκη της Λίβερπουλ επί της Γουίμπλεντον στο FA Cup, στις αρχές Ιανουαρίου. Πέρυσι, ο Βορειοιρλανδός προπονητής τον είχε προσαρμόσει στα πλάνα του, χρησιμοποιώντας τον σε ένα διαφορετικό ρόλο. Αυτόν του Deep lying playmaker. Η ποδοσφαιρική του ευφυΐα μασκάρεψε κάπως τη φθορά του χρόνου, αλλά δεν ήταν αρκετή. Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, ρόλο στην απόφασή του να αφήσει τους αγαπημένους του Ρεντς για να συνεχίσει στην Αμερική μετά το καλοκαίρι έπαιξε η συζήτηση που είχε με τον Ρότζερς, ο οποίος του είπε πως σιγά-σιγά θα γίνει μέλος του rotation.
Φυσικά, κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο captain είναι ένα τεράστιο μέγεθος. Θα λείψει σε πολλά από τη Λίβερπουλ και τα αποδυτήριά της. Αγωνιστικά όμως, ο Βορειοιρλανδός δείχνει πως έχει τη μαγιά για να τα βγάλει πέρα. Περίπου ένα μήνα μετά το παιχνίδι εκείνο με τη Γουίμπλεντον, στο τελευταίο του τοπικό ντέρμπι με την Έβερτον που έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα, ο Στίβι έπαιξε ενενηντάλεπτο. Οι οπαδοί των Μέρσεϊσαϊντερς σχολίασαν αρνητικά τον αρχηγό τους στα social και κάποιοι άρχισαν να πιστεύουν περισσότερο πως το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει.
Ο Τζέραρντ έπαιξε βασικός και στις ήττες από τη Νιούκαστλ, την Τσέλσι και την Κρίσταλ Πάλας. Ήταν μέρος του συνόλου που είχε προκαλέσει ξανά κατήφεια στο Άνφιλντ και την αίσθηση ότι μια ακόμα χρονιά πάει χαμένη. Αγωνίστηκε για 90 λεπτά και σε εκείνο το ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου ο Ρότζερς γύρισε το σύστημα σε 3-4-2-1. Η ομάδα του έχασε με 3-0, ωστόσο ήταν το πρώτο παιχνίδι που έδειξε να βρίσκει στοιχεία που της έλειπαν. Σταδιακά, κατάλαβε ότι τα στοιχεία εκείνα, όπως η συνεχής κίνηση και η εκμετάλλευση των χώρων, η αμυντική ισορροπία και η υπερφόρτωση του κέντρου, λειτουργούν καλύτερα χωρίς τον 34χρονο. Ήρθε και ο τραυματισμός του, για να κάνει αναγκαστική την απουσία του από την 11άδα.
Τελευταίο του ενενηντάλεπτο, ήταν σε εκείνο το 0-0 με την Έβερτον. Οι ξεκάθαροι ρόλοι που ο Ρότζερς θέλει στο γήπεδο, ταιριάζουν περισσότερο στα ατομικά χαρακτηριστικά άλλων ποδοσφαιριστών του ρόστερ. Ο μέχρι πρότινος παραγκωνισμένος Λούκας Λέιβα βοήθησε πολύ στην αμυντική ισορροπία και βρήκε χημεία δίπλα στον εξαιρετικό και... multitasking Χέντερσον. Ο «αθόρυβος» Άλεν, ο οποίος συχνά περνά απαρατήρητος από τον κόσμο, έχει βρει τον καλό του εαυτό τον τελευταίο καιρό. Στη μεγάλη νίκη με τη Σίτι έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στον περιορισμό του Σίλβα και του Τουρέ, όσο και στην κυκλοφορία.
«Τακτικά είναι εξαιρετικός και πραγματικά μας είχε λείψει η ενέργεια και η ποιότητά του όταν τραυματίστηκε», έλεγε ο Ρότζερς για τον πρώην μέσο της Σουόνσι. Η συζήτηση για πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι σίγουρο έχει μέλλον στο κέντρο και ο Τσαν, παρότι έχει κουμπώσει στην τριάδα της άμυνας και παρότι στο τελευταίο ματς με τη Μπλάκμπερν, όπου αγωνίστηκε στη μεσαία γραμμή, δεν εντυπωσίασε. Η απόκτηση ενός αξιόλογου κεντρικού αμυντικού με την ικανότητα να βοηθάει στην ανάπτυξη, μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον Ρότζερς να τον προωθήσει εκ νέου και τα χαρίσματά του είναι δεδομένα. Υπάρχουν εκείνοι που έρχονται από πίσω, όπως ο Τεισέιρα, ο οποίος είναι περισσότερο επιθετικογενής μεν, αλλά μπορεί να αγωνιστεί ως δημιουργικός μέσος, δίπλα σε έναν anchorman.
Αγωνιστικά, λοιπόν, η Λίβερπουλ δείχνει ότι λειτουργεί καλά χωρίς τον Τζέραρντ. Έχει αμυντική ισορροπία, σαφώς πιο γρήγορη ανάπτυξη, καλή κίνηση χωρίς την μπάλα. Το έλλειμμα προσωπικότητας που θα αφήσει η φυγή του, όμως, είναι άγνωστο αν και πότε θα καλυφθεί. Σε ματς όπως με τη Μπεσίκτας στην Τουρκία, φάνηκε ότι έλλειπε ο captain που θα «ξυπνούσε» τους υπόλοιπους. Και τα συγκεκριμένα στοιχεία του Στίβι δεν αγοράζονται...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: