Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Χαιρετισμούς στη Μαδρίτη...!!

Ο Νίκος Παπαδογιάννης αναλύει τα νέα δεδομένα στον Όμιλο του Ολυμπιακού και βλέπει ότι απαιτείται πλέον ένα ηχηρό διπλό.
Το φινάλε της περιόδου 2014-5 μπορεί να βρει τον Ολυμπιακό με ρεκόρ 13-1 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Εάν το πετύχει, θα έχει το καλύτερο ρεκόρ της Ευρωλίγκας στους εντός έδρας αγώνες.
Μολαταύτα, θα βρίσκεται (εάν δεν βγάλει το μεγάλο διπλό που πλέον χρειάζεται) έξω από το φάιναλ-φορ, θεατής από τον καναπέ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η μοναδική του ήττα στο Φάληρο είναι ικανή να τον εκτροχιάσει ανεπανόρθωτα, στην αίφνης γεμάτο αγκάθια δρόμο προς τη Μαδρίτη.
Έγραφα, τις προάλλες, ότι ο Ολυμπιακός κρατούσε την τύχη του στα χέρια τα δικά του και των οπαδών του. Εάν κέρδιζε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια του, θα εξασφάλιζε αναπόδραστα τη συμμετοχή στο φάιναλ-φορ.
Δεν ήταν γραφτό. Ο Ομπράντοβιτς φόρεσε τη στολή του κουρσάρου και έφυγε για πολλοστή φορά από το ΣΕΦ, ανήμερα των Γ' Χαιρετισμών. Χαιρετισμούς, ήταν το μήνυμά του. Χαιρετίσματα στους παλιούς του φίλους στην Ισπανία…
Μετά την αποψινή ήττα, ο Ολυμπιακός θα τερματίσει πιθανότατα 3ος στον Όμιλό του. Θα προσπεράσει τους Τούρκους και τους Ρώσους μόνο αν νικήσει στη Μόσχα, εκτός πια αν ηττηθεί η Φενέρ ή η ΤΣΣΚΑ σε κάποια από τα υπόλοιπα παιχνίδια της. Που δεν το πολυβλέπω.
Οπότε, θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά τον Απρίλιο, στα πλέι-οφ, μακριά από το Φάληρο. Πιθανότατα στη Βαρκελώνη. Δεν ξέρω αν αυτό το ζευγάρωμα απογοητεύει περισσότερο τον Ολυμπιακό ή την ίδια τη Μπάρτσα...
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μελέτησε προσεκτικά το dvd της ήττας του Ολυμπιακού από την Εφές και έφερε στα μέτρα των δικών του παικτών (ανώτερων σε ποιότητα από αυτούς της Εφές) το σχέδιο του "Ντούντα". Παγίδευσε τον Βασίλη Σπανούλη με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με ένα σχετικά απλό αλλά πιεστικό μαν-του-μαν, το οποίο έριχνε τον αρχηγό των «ερυθρολεύκων» στα νύχια του ψηλού που περίμενε από πίσω.
Ο Σπανούλης μοίρασε 10 ασίστ που ήταν έτοιμα καλάθια, αλλά ήταν φανερό ότι έβλεπε το γήπεδο πιο μικρό απ’ ό,τι ήταν. Έπαιζε χτυπημένος και τραυματίστηκε ξανά -στο γόνατο- στη διάρκεια του παιχνιδιού.
Ο Ολυμπιακός δεν έχει μάθει να κερδίζει χωρίς τον ηγέτη του: οι δύο σέντερ του είναι ετερόφωτοι και άτεχνοι, οι σκόρερς του μία κρύο και μία ζεστό. Ο Σπανούλης ζήτησε αλλαγή στο τελευταίο τετράλεπτο. "Αν ήταν άλλος στη θέση του, δεν θα έπαιζε καθόλου", ομολόγησε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.
Δεν ήταν όμως ευθύνη του Σπανούλη τα χαμένα ριμπάουντ, ούτε οι ολιγωρίες στην αίφνης αναιμική άμυνα. Τις τελευταίες ελπίδες των «κόκκινων» για νίκη τις διέγραψε μονοκοντυλιά με τα άσφαιρα σουτ του ο Ματ Λοτζέσκι, που θα μπορούσε να δώσει λύσεις και ηθικό. Το τρίο Σπανούλη, Σλούκα, Λοτζέσκι μέτρησε 2/15 σουτ. Ο πρώτος έχει δικαιολογία, οι άλλοι δύο όχι.
Στην απέναντι άκρη του γηπέδου, η Φενέρ πήρε 9/11 τρίποντα από δύο παίκτες (Γκάουντλοκ και Μπιέλιτσα), μάζεψε 12 επιθετικά ριμπάουντ και μετέτρεψε πολλά από αυτά σε πολύτιμους πόντους, εξετέλεσε με προσήλωση το αμυντικό της σχέδιο και είχε για άσο στο μανίκι της το υπέροχο νοικοκυριό που φέρνει μαζί του ο Νίκος Ζήσης: προσεκτική κυκλοφορία της μπάλας, άριστες επιλογές, αλάνθαστη άμυνα, απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, όλα σωστά.
Ο πανούργος Ομπράντοβιτς έκανε κίνηση ματ με την απόκτηση του Έλληνα άσου. Ελπίζω ότι απόψε πείστηκαν και οι τελευταίοι αμφισβητίες.
Ο Ολυμπιακός χρειάζεται πλέον μία, τουλάχιστον, μεγάλη εκτός έδρας νίκη για να προκριθεί  στο φάιναλ-φορ. Καλείται να την πετύχει είτε στη Μόσχα (όπου θα παιχτεί τετ-α-τετ το πλεονέκτημα έδρας ανάμεσα στον ίδιο και την ΤΣΣΚΑ) είτε στην έδρα του μελλοντικού του αντιπάλου, στα πλέι-οφ. Αυτός θα είναι μάλλον η Μπαρτσελόνα.
Ο Ομπράντοβιτς, στο μεταξύ, πάει για πρωτιά και κλείνει από τώρα δωμάτια για Μαδρίτη. "Το πλεονέκτημα έδρας το θεωρώ παγίδα. Είναι πολύ δύσκολο να νικήσει κανείς οποιονδήποτε τρεις φορές", προειδοποίησε στη συνέντευξη Τύπου. Αν δεν το θέλει, αυτό το πολύτιμο αβαντάζ, ας αφήσει να το πάρει ο Ολυμπιακός...
Είδατε όμως πόσο βελτιώθηκε η Φενέρμπαχτσε μετά τον Ιανουάριο; Τα κομμάτια του παζλ πέφτουν ένα ένα στη σωστή θέση και η Φενέρ μοιάζει όλο και περισσότερο με ομάδα Ομπράντοβιτς. Προπονητής που μετατρέπει τον Σαβάς και τον Ερντέν σε μπασκετμπολίστες αξίζει το χειροκρότημα και τον σεβασμό όλων.
Ποιος ξέρει όμως τι του επιφυλάσσει ο Απρίλιος; Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το τελευταίο εμπόδιο που θα βρει μπροστά του ο «Ζοτς» πριν το φάιναλ-φορ να φοράει πράσινη φανέλα με τριφύλλι!
Θα περάσει όμως ο Παναθηναϊκός στα πλέι-οφ; Το δικό του δράμα θα το συζητήσουμε αύριο. Μέχρι να ξημερώσει, σας παραπέμπω στο σχόλιο του Άρη Λαούδη. Έχω δουλειά εγώ στο μεταξύ, θα πρέπει να ακυρώσω τα εισιτήριά μου για τη Μαδρίτη.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: