Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Οι κορυφαίοι αμυντικοί-σκόρερς της δεκαετίας!!

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους κορυφαίους αμυντικούς-σκόρερ της τελευταίας δεκαετίας στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Οταν ο στράικερ βάζει γκολ, κάνει απλά τη δουλειά του όπως έχει πει και ο... σοφός, Μάριο Μπαλοτέλι. Οταν όμως το κάνει ένας αμυντικός, γίνεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής, ειδικά αν έχει βοηθήσει την ομάδα του να κρατήσει το «μηδέν» πίσω. Παίκτες που η κύρια δουλειά τους είναι να κόβουν αρκετές φορές έχουν κρυφό ταλέντο στην επίθεση και το κάνουν σταθερά μέσα στα χρόνια. Αλλοι με φάουλ και πέναλτι, άλλοι με κεφαλιές, άλλα το κάνουν και από open play. Με το γκολ κόντρα στην Μάλαγα, ο Σέρχιο Ράμος έφτασε τα 40 γκολ με την Ρεάλ Μαδρίτης στο πρωτάθλημα και πάμε να δούμε τους κορυφαίους αμυντικούς-σκόρερ της τελευταίας δεκαετίας στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης...
40 | Σέρχιο Ράμος
Οταν η Ρεάλ Μαδρίτης το 2005 έδινε 27 εκατ. ευρώ στην Σεβίλλη για να πάρει τον Ράμος, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι αγόραζε έναν πραγματικό legend. Ο άσος από το Κάμας είναι σήμερα ο καλύτερος στόπερ του κόσμου και εκτός από κορυφαίος αυτής εδώ της λίστας, ο τρίτος αμυντικός-σκόρερ σε όλη την ιστορία των Μερένγκες στην Primera Division, πίσω μόνο από τους Φερνάντο Ιέρο (102) και Ρομπέρτο Κάρλος (47). Χωρίς να εκτελεί πέναλτι, ούτε φάουλ, ο 29χρονος κρατά σταθερή τη σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα και σε αυτά τα 10 χρόνια το πιο χαμηλό που έχει πέσει είναι 3 γκολ σε μία σεζόν στην La Liga. Σε όλες τις διοργανώσεις με τους Blancos έχει 55 τέρματα, ενώ από τα 40 στο πρωτάθλημα τα 26 είναι με κεφαλιές.



37 | Νάλντο
Με παρουσία στην καλή Βέρντερ των προηγούμενων ετών, ο Νάλντο συνεχίζει από το 2012 την καριέρα του στην Bundesliga με την εκπληκτική Βόλφσμπουργκ στην οποία είναι ο μοναδικός αναντικατάστατος στο κέντρο της άμυνας. Ο 32χρονος στόπερ τη σεζόν 2006-07 πέρασε στα βιβλία της ιστορίας του γερμανικού πρωταθλήματος όταν με το κλαμπ της Βρέμης έκανε χατ τρικ στη νίκη σε βάρος της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης χωρίς να έχει βάλει κανένα γκολ με πέναλτι. Ο ύψους 1.98μ. μπορούσε να σκοράρει και από open play, σπεσιαλιτέ του ήταν τα φάουλ-ρουκέτες, έχει 16 από τα 37 γκολ με κεφαλιές και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός με τριπλέτα στη λίγκα. Η θητεία του στην Ευρώπη μοιράζεται ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες και με την Εθνική Βραζιλίας έχει 4 συμμετοχές.



31 | Κριστιάν Μάτζιο
Υστερα από παρουσία σε Φιορεντίνα και Σαμπντόρια (11 γκολ), από το 2008 ο Κριστιάν Μάτζιο στέριωσε στην Νάπολι και εκτός από 201 συμμετοχές στην Serie A έχει 20 τέρματα με τη φανέλα των Βεζουβιάνι. Επιθετικογενής ακραίος αμυντικός που έχει αγωνιστεί επί σειρά ετών σαν δεξί μπακ-χαφ αλλά και χαφ-εξτρέμ σε συστήματα όπως 3-5-2 και 3-4-2-1, ο σήμερα 33χρονος δεν είχε ανάγκη τις στημένες φάσεις για να κάνει ζημιά στον αντίπαλο, κάτι που φαίνεται από το ότι μόλις τα 10 από τα 31 τεμάχιά του στα σαλόνια του calcio έχουν έρθει από αέρος. Με την Εθνική Ιταλίας έχει 34 συμμετοχές.



27 | Τζον Τέρι
Ο captain της Τσέλσι είναι ο 2ος σκόρερ στην ιστορία της Premier League, έχοντας 37 και θέλει ένα γκολ για να πιάσει τον Νο1, Ντέιβιντ Ανσγουορθ, οπότε δεν προκαλεί εντύπωσει ότι βρίσκεται ψηλά και στους πρώτους της τελευταίας δεκαετίας. Ο 34χρονος «όταν βρίσκεται στο γήπεδο, είναι πάντα απειλή» σύμφωνα με τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος έκρινε ότι είναι σε τρομερή κατάσταση και του έδωσε ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο. Η δύναμη του Τέρι είναι στον αέρα και αυτό φαίνεται ότι από τα 27 γκολ του στο αγγλικό πρωτάθλημα τα τελευταία δέκα χρόνια τα 19 τα έχει πετύχει με κεφαλιά. Στο video είναι το brace κόντρα στην Φούλαμ.



26 | Χάικο Βέστερμαν
Από τα ονόματα που δεν θα περίμενε κανείς να δει εδώ, ο Γερμανός πολυσύνθετος αμυντικός ανάγκασε το Αμβούργο να δώσει 7.5 εκατ. ευρώ στην Σάλκε το 2010 για τον αποκτήσει, όμως η καριέρα του ακολούθησε πτωτική τάση. Ο 31χρονος είχε καλά χρόνια στην Bundesliga και έφτασε μέχρι την Εθνική Γερμανίας (27 ματς, 4 γκολ) όμως σήμερα η κατάστασή του δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Με ύψος 1.90μ. ήταν καλός στο ψηλό παιχνίδι (12 με κεφαλιές) και με Αρμίνια Μπίλεφελντ (5), Σάλκε (12) και Αμβούργο (9) έχει βάλει 26 γκολ.
26 | Λέιτον Μπέινς
Από τους πιο τεχνίτες που βρίσκουμε εδώ, ο Αγγλος μπακ έχει τις μεγαλύτερες ικανότητες playmaking και και ένα εξαιρετικό αριστερό πόδι το οποίο τον κάνει κάτι παραπάνω από έναν αμυντικό. Εκτός από τις πολλές ασίστ, έχει βάλει 3 γκολ με την Γουίγκαν και 23 με την Εβερτον στην Premier League και είναι ο μοναδικός της λίστας που δεν έχει σημειώσει κανένα με κεφαλιά. Ο 30χρονος είναι εξαιρετικός στις εκτελέσεις φάουλ αλλά και πέναλτι, αφού είναι λίγα αυτά στα οποία έχει αστοχήσει. Μαζί με τον Τζον Τέρι είναι οι μοναδικοί εν ενεργεία που βρίσκονται στο top-5 των σκόρερ στην ιστορία της PL.



24 | Μαρσέλ Γιάνσεν
Οπως και ο Μάτζιο, ο Γιάνσεν έχει ένα 'πλεονέκτημα' σε σχέση με τους υπόλοιπους αφού εκτός από αριστερό μπακ έχει προσφέρει και σαν εξτρέμ. Υστερα από τρεις καλές σεζόν στην Γκλάντμπαχ (2004–2007) τον απέκτησε η Μπάγερν αλλά έναν χρόνο μετά μετακόμισε στο Αμβούργο. Ο 29χρονος δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του αφού πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της φετινής σεζόν τραυματίας και η διοίκηση ανακοίνωσε ότι το συμβόλαιό του δεν θα ανανεωθεί. Με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά -όταν ήταν στη σωστή κατάσταση- ο ύψους 1.91μ. άσος είχε καλή κίνηση στην περιοχή και σκόραρε και με απευθείας φάουλ (μόλις μία κεφαλιά). Ο 45 φορές διεθνής Γερμανός, με την Γκλάντμπαχ έβαλε 5 και με το Αμβούργο 19.



23 | Χάβι Μαρτίνεθ
Και ο Βάσκος είναι σε αυτούς που έχουν αγωνιστεί και πιο μπροστά, αφού πέρα από στόπερ έχει προσφέρει υπηρεσίες και σαν αμυντικός μέσος. Επειτα από την εκπληκτική χρονιά της Μπιλμπάο to 2011-12 αποτέλεσε την «τρέλα» της Μπάγερν, η οποία έδωσε 40 εκατ. ευρώ στην Αθλέτικ. Ο 26χρονος σε 6 χρόνια παρουσίας στο San Mames έβαλε 20 γκολ στην La Liga, όμως η τριετία του στους Βαυαρούς έχει χτυπηθεί αλύπητα από τραυματισμούς και οι επιδόσεις του περιορίζονται μόλις σε 3 τέρματα σε 45 εμφανίσεις στην Bundesliga. Εχει 16 γκολ με κεφαλιές από τα 23 συνολικά σε αγώνες πρωταθλήματος,



23 | Σεμπαστιέν Πουιγκρενιέ
Ο Γάλλος σέντερ μπακ έχει κάνει αριθμούς στην Νανσί που κάποιοι επιθετικοί ίσως ονειρεύονταν. Την τριετία 2005–2008 σκόραρε 10 φορές σε 142 αγώνες στην Ligue1 και αφού έκανε μία... βόλτα στην Ευρώπη επέστρεψε και έβαλε ακόμα 9 το 2012-13. Στο ενδιάμεσο, ο Πουιγκρενιέ δοκίμασε την τύχη του στην Αγγλία και έβαλε ένα με την Μπόλτον στην Premier League, ενώ στο Championnat έχει και τρία με την Μονακό από την τη διετία 2009-2011. Ο ύψος 1.88μ. στόπερ ήταν επιβλητικός στον αέρα και από τα 23 γκολ του, τα 12 είναι με κεφαλιά.
23 | Ζοάν Καπντεβίλα
Ακόμα παίζει μπάλα ο 37χρονος, Καμπντεβίλα, ο οποίος βγάζει πλέον το ψωμί του στο Βέλγιο με τη φανέλα της Λιρς. Ο Ισπανός αριστερός μπακ -πρωταθλητής κόσμου το 2010 με την La Roja- έχει συνδέσει το όνομά του με τη θρυλική Λα Κορούνια που κέρδισε πολλούς οπαδούς στις αρχές των 00's και έχει σκοράρει στην Primera Division με τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Εκτός από την Ντεπορτίβο, έχει βρει δίχτυα με τις Εσπανιόλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Βιγιαρεάλ για να φτάσει την επίδοσή του στον αριθμό 23.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: