Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Μάντσεστερ Γιουν.: Οι λόγοι της αγωνιστικής ανάκαμψης!!

Οι «κόκκινοι διάβολοι» συνέχισαν το εντυπωσιακό τους σερί στην Πρέμιερ Λιγκ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος εξηγεί που οφείλεται η αγωνιστική έκρηξη της ομάδας του Φαν Χάαλ.
Μόλις λίγοι μήνες έχουν περάσει από τότε που άπαντες συνέκριναν τη βαθμολογική συγκομιδή της φετινής Γιουνάιτεντ με την αντίστοιχη της περσινής. Την ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες, με αυτή του Λουίς Φαν Χάαλ. Την ομάδα που πέρσι δεν κατάφερε καν να βγει στην Ευρώπη, με την ομάδα που απέκτησε παίκτες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να επανέλθει στις επιτυχίες.
Οι περισσότεροι έριχναν τις ευθύνες στον Ολλανδό τεχνικό για την... αλλοπρόσαλλη αξιοποίηση του ρόστερ. Πολλοί παίκτες αγωνίζονταν σε θέσεις που δεν ήταν η φυσική τους, με αποτέλεσμα, αντί να «δένει» με τον καιρό η ομάδα, να χάνει ολοένα και περισσότερο την αγωνιστική συνοχή της.
Μετά την ήττα στις 21 Φεβρουαρίου με 2-1 από τη Σουόνσι, η Γιουνάιτεντ μετρά 6 στα 6 στην Πρέμιερ Λιγκ. Τι έκανε το τελευταίο δίμηνο ο Φαν Χάαλ; Κατέληξε σε ένα σταθερό κορμό ενδεκάδας και άφησε τα πειράματα στα σχήματα εντός αγωνιστικού χώρου. Σταμάτησε το rotation και τις αλλαγές του 3-5-2 σε 4-4-2 και του 3-4-3 σε 4-5-1.
Ο αρχηγός είναι επιθετικός
Αφού τον έκανε δεκάρι (όπως και πέρσι ο Μόγιες), τον έκανε οκτάρι, τον έκανε δεξί χαφ (στους αγώνες με Λέστερ, Γουέστ Χαμ και Μπέρνλι), ο Φαν Χάαλ τοποθέτησε τον Γουέιν Ρούνεϊ στη φυσική του θέση, σε αυτή του επιθετικού. Εκεί είναι σαφέστατα πιο χρήσιμος ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ και αποδίδει καλύτερα για το καλό της ομάδας. Ακόμη και με όλες αυτές τις... περιπλανήσεις, ο Ρούνεϊ είναι ο πρώτος σκόρερ των «μπέμπηδων» στο πρωτάθλημα με 12 τέρματα.
Παίκτες στη φυσική τους θέση
Κι αν ο Ρούνεϊ – λόγω αξίας – είναι μια κατηγορία μόνος του, ο Φαν Χάαλ έκανε πειράματα θέσης στην πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών του. Αυτά, πλέον, σταμάτησαν. Ο Άσλεϊ Γιάνγκ σταμάτησε να αγωνίζεται ως αριστερό μπακ και επέστρεψε στη θέση του αριστερού εξτρέμ. Ο Ντάλεϊ Μπλιντ σταμάτησε να είναι αμυντικό χαφ (εκεί βέβαια αγωνιζόταν και στον Άγιαξ) και αγωνίζεται ως αριστερό μπακ. Το ίδιο και ο Μάικλ Κάρικ, που από αμυντικό χαφ, είχε γίνει στόπερ κάποια εποχή. Γενικά, όλες αυτές οι αλχημείες σταμάτησαν (π.χ. με Ρούνεϊ και Ντι Μαρία ταυτόχρονα μέσα, ο Άγγλος αγωνιζόταν στα χαφ και ο Αργεντινός στην επίθεση)
«Φευγάτοι» vs Αστέρια
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ξόδεψε το καλοκαίρι η διοίκηση της Γιουνάιτεντ, προκειμένου να φέρει στο Ολντ Τράφορντ δύο από τα πιο «καυτά» ονόματα στο μεταγραφικό παζάρι. Τον Άνχελ Ντι Μαρία και τον Ρανταμέλ Φαλκάο. Την ίδια ώρα, οι συγκεκριμένες προσθήκες συν οι μεταγραφές των Ερέρα και Μπλιντ έφερναν στην πόρτα της εξόδου τους Κάρικ, Φελαϊνί (πρωτίστως) και Μάτα.
Στο ξεκίνημα της σεζόν τα αστέρια δεν έβγαιναν από την ενδεκάδα (με διάφορες αλχημείες ο Φαν Χάαλ προσπαθούσε να τους χωρέσει όλους) και οι υπόλοιποι έβλεπαν τα ματς από τον πάγκο. Κάποια στιγμή ο Ολλανδός τεχνικός κατάλαβε πως τα παιχνίδια δεν κερδίζονται με 3 επιθετικούς και 4 μεσοεπιθετικούς στην ενδεκάδα, αλλά και με ρολίστες εντός αγωνιστικού χώρου. Έτσι, δε δίστασε να βάλει στον πάγκο τους Ντι Μαρία – Φαλκάο και να δώσει φανέλα βασικού στους Φελαϊνί, Κάρικ και Μάτα. Και τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν.
Αξιοποίηση Ερέρα
Είναι αλήθεια πως πολλοί απόρησαν με την επιλογή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να δαπανήσει το ποσό των 36 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή, που δεν είναι καν διεθνής. Μέσα στον πακτωλό εκατομμυρίων, ο Άντερ Ερέρα έγινε κάτοικος Ολντ Τράφορντ το καλοκαίρι, όμως ο ίδιος δυσκολεύθηκε ιδιαίτερα να προσαρμοστεί, καθώς οι απαιτήσεις ενός συλλόγου όπως η Γιουνάιτεντ ήταν διαφορετικές από αυτές στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ακόμη και στη δεύτερη ομάδα τον έστειλε ο Φαν Χάαλ, προκειμένου να πειθαρχήσει και πλέον ο Ερέρα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην αντεπίθεση των «μπέμπηδων». Είναι αλήθεια, πάντως, πως πλέον αγωνίζεται και στη φυσική του θέση στον άξονα και όχι στα πλάγια, όπως τον χρησιμοποιούσε στο ξεκίνημα ο προπονητής του.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: