Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ο νέος ρόλος του Καθόρλα!

Ο Ισπανός playmaker της Αρσεναλ έχει βρεθεί πιο πίσω, όμως τα πηγαίνει εξαιρετικά σε αυτό τον ρόλο και βοηθάει τους υπόλοιπους όπως γράφει ο Michael Cox.
Ο Αρσέν Βενγκέρ πάντα λάτρευε τους playmaker και συχνά προσπαθεί να χωρέσει όσο το δυνατόν περισσότερους σε μία ομάδα. Κάποιες φορές αυτό έχει δουλέψει τέλεια, κάποιες άλλες έχει αποδειχθεί καταστροφικό. Οταν πριν μερικά χρόνια η Αρσεναλ ήταν στα χειρότερά της, τρεις παίκτες με παρεμφερή χαρακτηριστικά τοποθετούνταν στα αριστερά, τα δεξιά και το κέντρο κάνοντας τους Gunners μονοδιάστατους. Πρόσφατα, ο Αλσατός άρχισε να βάζει γρήγορους παίκτες στα πλάγια. Γουόκοτ, Ζερβίνιο, Σάντσες, Γουέλμπεκ έχουν παίξει τα τελευταία χρόνια και όλοι είναι περισσότερο επιθετικοί, παρά playmakers. Πως ήταν οι Τόμας Ροζίτσκι, Σαμίρ Σασρί και Αλεξάντερ Χλεμπ; Καμία σχέση.
Ομως ο Βενγκέρ συνεχίζει να θέλει playmakers στη βασική του 11άδα και πολλές φορές τους... σπρώχνει πιο πίσω. Στην πραγματικότητα αυτή είναι μία καινοτομία που έχει δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια ο 65χρονος, ο οποίος αρκετές φορές έδωσε σε μέσους ρόλο στην άμυνα (Λαουρέν, Ασλεϊ Κόουλ, Κόλο Τουρέ) όμως στο πρώτο κομμάτι της θητείας του στο Λονδίνο προτιμούσε πιο μαχητικούς παίκτες όπως οι Πατρίκ Βιεϊρά, Εμανουέλ Πετί και Ζιλμπέρτο Σίλβα. Τώρα, πηγαίνει τους playmakers πίσω. Αυτό συνέβη στον Ντένιλσον, έναν παίκτη ικανό με τη μπάλα, ο οποίος έγινε αμυντικός μέσος μετά την αποχώρηση του Ματιέ Φλαμινί το 2007. Το ίδιο συνέβη στον Μίκελ Αρτέτα όταν ο Αλεξ Σονγκ πουλήθηκε στην Μπαρτσελόνα.
Η περίπτωση του τελευταίου είναι λιγάκι διαφορετική - ο Σάντι Καθόρλα από Νο1 playmaker έγινε περισσότερο deep-lying midfielder και έκανε το πέρασμα με τέλειο τρόπο. Ο Καθόρλα είναι από τη φύση του ένας παίκτης που προσαρμόζεται σε πολλές διαφορετικές θέσεις. Στις καλύτερες χρονιές του στην Βιγιαρεάλ, το σύστημα της ομάδας του επέτρεπε να έχει ελευθερία κινήσεων - ξεκινούσε από αριστερά ή δεξιά αλλά εκμεταλλευόταν τον χώρο και κινούνταν ανάμεσα στις γραμμές. Οπως και αρκετοί άλλοι Ισπανοί playmakes όπως Νταβίδ Σίλβα, Χουάν Μάτα, Ισκο, ο Καθόρλα μπορεί να παίξει σε κάθε μία από τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό στο 4-2-3-1 το οποίο παίζεται φανατικά στην La Liga.

Ομως ο Καθόρλα σπάνια είχε χρησιμοποιηθεί πιο βαθιά στο κέντρο. Ηταν ο σύνδεσμος ανάμεσα στο κέντρο και την επίθεση και ερχόταν πιο πίσω για να πάρει μπάλα. Τώρα παίζει ο ίδιος πιο πίσω και ξεκινά τις επιθέσεις αντί να δίνει ο ίδιος την τελική πάσα. Ενας εξαιρετικά έξυπνος ποδοσφαιριστής γνωστός για την ικανότητά του και με τα δύο πόδια, δεν προκαλεί έκπληξη σε κάποιον ότι τα πηγαίνει καλά σε αυτή τη θέση. Δεν έχει καταφέρει μόνο να ελέγξει τους αγώνες αλλά και να διατηρεί συμπαγή την ομάδα και να την οργανώνει με καλό passing game για το διάστημα που λείπει ο Αρτέτα. Ο Καθόρλα είναι ένας ντελικάτος playmaker.
Στο 0-2 επί της Μάντσεστερ Σίτι στο Etihad τον Ιανουάριο, έκανε την πιο ολοκληρωμένη εμφάνισή του στη φετινή Premier League. Οντας σε όλα τα σημεία του γηπέδου, το Νο19 της Αρσεναλ έβαλε το πρώτο γκολ από το σημείο του πέναλτι, έδωσε το δεύτερο στον Ολιβιέ Ζιρού και στη συνέχεια ήλεγξε τον αγώνα για τους Gunners κατεβάζοντας τον ρυθμό. Οι πάσες του ήταν ακριβείς, οι ντρίμπλες και οι τοποθετήσεις του τέλειες, με τους Λονδρέζους να παίζουν ένα ασυνήθιστο παιχνίδι αντεπιθέσεων.

Ομως η αμυντική ικανότητα είναι το ίδιο σημαντική. Μπορεί τα τάκλιν του να μην ήταν πάντα επιτυχημένα, όμως έβρισκε τον τρόπο να κόψει και ήταν αποτελεσματικότερος στις επεμβάσεις του όταν έπαιρνε μεγαλύτερο βάθος.

Η επόμενη εμφάνισή του στο 2-0 σε βάρος της Εβερτον παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον. Ο Καθόρλα βρέθηκε ακόμα πιο πίσω, δίπλα στον Κοκλέν σε 4-2-3-1 και τα τάκλιν του ήταν συνήθως στο δικό του τρίτο του γηπέδου. Παρόλα αυτά έβρισκε τον τρόπο να βγει μπροστά και να κάνει 17 πάσες στο τελευταίο τρίτο.

Υπάρχει πάντως μία ανησυχία για το ότι ίσως ο Καθόρλα νιώθει ότι έχει βρεθεί στο περιθώριο στην Αρσεναλ. Εχει προσαρμοστεί εξαιρετικά στη νέα του θέση και -όπως και άλλοι παίκτες άνω των 30 όπως οι Τσάβι, Αντρέα Πίρλο και Μάικλ Κάρικ- έχει κερδίσει στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του την αναγνώριση. Ομως ο Ισπανός έχει μετατοπιστεί σε πολλές διαφορετικές θέσεις για να κάνει χώρο στον Μεσούτ Οζιλ, έναν ακόμα εκπληκτικό playmaker, ο οποίος δεν έχει πιάσει τα στάνταρ του Καθόρλα με τη φανέλα της Αρσεναλ. Είναι λογικό αν ο Καθόρλα νιώσει αδικημένος. Ο διεθνής άσος έχει δείξει στις πρόσφατες συνεντεύξεις ότι δεν θέλει να μιλήσει για το μέλλον του και -με την Ατλέτικο Μαδρίτης να τον θέλει- οι Gunners δύσκολα θα τον κρατήσουν. Ο Καθόρλα θα είναι σημαντική απώλεια. Και για την Αρσεναλ και για την Premier League...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: