Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Τάξη στο χάος!! (pics & vid)

Η Λεβερκούζεν ετοιμάζεται να καταρρίψει το ρεκόρ συνεχόμενων νικών της και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τη δουλειά του Ρόγκερ Σμιντ.
Χρειάστηκαν 9 δευτερόλεπτα για να συστηθεί στο κοινό της Bundesliga ο Ρόγκερ Σμιντ και η δική του Λεβερκούζεν. Το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία του πρωταθλήματος ήρθε την πρώτη αγωνιστική για την Μπάγερ στο Ντόρτμουντ. Όταν οι ασπιρίνες πλήρωσαν 1,5 εκατ. ευρώ πριν από περίπου έναν χρόνο, για να σπάσουν το συμβόλαιό του με την Ζάλτσμπουργκ, υπήρχε ενθουσιασμός. Όχι γιατί υπήρχε σιγουριά για την επιτυχία του επόμενου βήματος, αλλά για αυτό που θα παρουσίαζε.
Ο Ρόγκερ Σμιντ είχε εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε κάτι μοναδικό και είχε την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του σε πάγκο στην πρώτη κατηγορία. Από εκείνο το παιχνίδι στο Signal Iduna Park κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Από την αμφισβήτηση στο ξεκίνημα στην πιο φορμαρισμένη, πλέον, ομάδα της Bundesliga, που ετοιμάζεται να καταρρίψει το ρεκόρ συνεχόμενων νικών της εκπληκτικής Μπάγερ του Κλάους Τόπμελερ. Τη σεζόν 2001-02, όταν και η Λεβερκούζεν έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League είχε 6 συνεχόμενες. Τώρα, με νίκη επί του Αννόβερου, που έχει νέο προπονητή τον Μίχαελ Φρόντσεκ, θα φτάσουν στις 7.
Μέσα σε λίγους μήνες ο Σμιντ έχει καταφέρει να παρουσιάσει κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί στην Γερμανία, ενώ η προσαρμογή του κατά τη διάρκεια της σεζόν είναι εκπληκτική.  «Δεν υπάρχει ήσυχο ποδόσφαιρο». Στη δήλωση του 48χρονου τεχνικού πάνω-κάτω αποτυπώνεται και η φιλοσοφία του. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η Ντόρτμουντ και ο Κλοπ ήταν το πρότυπό του, με τον δεύτερο να βρίσκει αρκετά κοινά ανάμεσα στη δική του ιδέα και σε εκείνη του Σμιντ.

«Είναι κάτι σαν δεύτερος Κλοπ», είχε πει ο Κριστόφ Μέτσελντερ στο Sky, όμως η απάντηση του τεχνικού της Λεβερκούζεν ήταν άμεση. «Δε μου αρέσει αυτή η σύγκριση. Έχουμε δείξει πράγματα που δεν υπήρχαν στην Bundesliga. Κανένας δεν έχει πατέντα για τίποτα στο ποδόσφαιρο, όμως έχουμε τη δική μας φιλοσοφία, στην οποία πιστεύουμε».
«Δε λέω ότι έχω ανακαλύψει κάτι καινούριο. Θέλω απλά να δώσω έμφαση σε άλλους τομείς του παιχνιδιού», είπε σε συνέντευξή του στην Welt. Το ξεκίνημα αποδείχθηκε πιο δύσκολο από ό,τι περίμενε. Κυρίως, γιατί οι παίκτες δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν άμεσα τις ιδέες του. Η Ζάλτσμπουργκ είχε γίνει γνωστή ως «Pressingmaschine», «μηχανή του πρέσινγκ», όμως η Λεβερκούζεν εξελίσσεται σε κάτι παραπάνω.
Το ασύμμετρο σύστημα παραμένει, το counter (gegen) pressing είναι σήμα κατατεθέν, όμως ο δρόμος που έχει διανύσει η Μπάγερ φαίνεται στην αλληλοκάλυψη και στην εκπληκτική βελτίωση στην άμυνα. Το «Strukturiertes Chaos», το «Δομημένο Χάος», όπως έχουν ονομάσει οι Γερμανοί το σύστημά του είναι εκπληκτικό. Ο Σμιντ πειραματίζεται συνεχώς και η ομάδα του αλλάζει 3-4 φορές σύστημα μέσα στον αγώνα, με αφετηρία το 4-2-2-2 ή το... 4-2-2-2-0 στο ξεκίνημα της σεζόν, όταν οι εξτρέμ έπαιζαν πολύ πίσω και ο Κίσλινγκ... όχι.
Πίσω από το χάος υπάρχει φιλοσοφία. Η λογική της τελικής προσπάθειας των 7 δευτερολέπτων αποδίδει καρπούς, όμως είναι και θέμα ποιότητας του ρόστερ (από τη στιγμή που θα κερδηθεί η μπάλα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να γίνει και η τελική προσπάθεια). Αυτό, σε συνδυασμό με την αστάθεια στην άμυνα, το ότι ο Λένο άργησε να βρει τη φόρμα του και το γεγονός ότι οι γραμμές ήταν μακριά στοίχισαν πολύ μέχρι τη χειμερινή διακοπή.

Η κριτική δεν άργησε να έρθει, όταν μετά από 10 αγωνιστικές η Λεβερκούζεν είχε μόλις 16 βαθμούς, επίδοση αντίστοιχη με εκείνη του Ρόμπιν Ντουτ... «Είμαστε ακόμα στη διαδικασία του να μαθαίνουμε. Σε πολλά παιχνίδια δώσαμε εύκολα γκολ», είχε πει ο Μπελαράμπι μετά το ματς με την Πάντερμπορν (2-2) τον Οκτώβριο. «Σύγκρουση με την πραγματικότητα», είχε γράψει η Süddeutsche, καθώς η λογική του Σμιντ είχε χτυπητές αδυναμίες. «Λίγο περίεργος», ήταν το σχόλιο του Κίσλινγκ για τον τρόπο, με τον οποίο ο προπονητής του προσπαθούσε να τους μάθει να πρεσάρουν.
Στη θεωρία το τελευταίο έμοιαζε τέλειο, απαράμιλλο με ό,τι άλλο έχουμε δει. Όμως, χρειαζόταν χρόνο για να αφομοιωθεί και η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική. «Το σύστημα δουλεύει άψογα αν οι παίκτες έχουν αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και γρήγορη σκέψη», τόνισε στο WDR ο Σμιντ. Τελικά, με μικρή προσαρμογή και από τον ίδιο όλα λύθηκαν.
«Ακόμη και αν υπάρχουν από Plan B μέχρι Plan Z, με κάποιο τρόπο θα πρέπει να βάλουμε την μπάλα στα δίχτυα. Πλάνο που να κερδίζουμε χωρίς να σκοράρουμε δεν υπάρχει. Βλέπω ότι με τον τρόπο που παίζουμε, δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες από τον αντίπαλο. Όσο αυτό συμβαίνει, δεν υπάρχει λόγος για Plan B», είχε πει σε συνέντευξή του στην Kölner Stadt-Anzeiger ο 48χρονος τεχνικός μετά το τέλος της χειμερινής προετοιμασίας.
«Είμαι μεγάλος θαυμαστής του παιχνιδιού του», είχε αποκαλύψει ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον Δεκέμβριο, ενώ ο Ρούντι Φέλερ δεν έδειξε ούτε μία στιγμή να χάνει την εμπιστοσύνη του στον Σμιντ. «Είναι πεπεισμένος για την ιδέα του και αν υπάρχει αμφισβήτηση, τότε νευριάζει λίγο», τόνισε, ενώ πριν το ματς με την Ατλέτικο για το Champions League χαρακτήρισε την μίνι κρίση που βίωνε η Μπάγερ «αποτελεσμάτων» και όχι «αγωνιστική».
Στο ματς με την Άουγκσμπουργκ (2-2) για την 22η αγωνιστική η απόσταση της άμυνας με τη μεσαία γραμμή ήταν κατά μέσο όρο στα 17,8 μέτρα. Στη συνέχεια, μειώθηκε στα 15,6 μέχρι το τελευταίο ματς με το Αννόβερο (4-0). Μέσα σε αυτό το διάστημα η Μπάγερ δέχθηκε μόλις δύο γκολ με πέναλτι από την Μάιντς, με τον Λένο να σπάει το ρεκόρ του Ρίντιγκερ Φόλμπορν, που κράτησε 30 χρόνια, κρατώντας το μηδέν για 527', ενώ ρεκόρ αποτελούν και τα 14 ματς, στα οποία μέχρι τώρα δε δέχθηκε γκολ.
Οι παίκτες του Σμιντ έχουν μάθει να συγκλίνουν σαν... σφήκες σε πολύ μικρό χώρο και να ανοίγονται ταχύτατα, μόλις κερδίσουν την μπάλα, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία από το ματς με την Φράιμπουργκ, έχουν μάθει να πιέζουν πολύ ψηλά όπως φαίνεται στη δεύτερη στο ματς με την Μπάγερν και να πιέζουν εκπληκτικά σε κάθε γωνιά του γηπέδου όπως φαίνεται παρακάτω στα ματς με Ντόρτμουντ, Μπάγερν και Πάντερμπορν.






Η Λεβερκούζεν έπαιξε την Ατλέτικο στα ίσα στο δικό της παιχνίδι και αποκλείστηκε στα πέναλτι, έχοντας την ίδια τύχη και στο Κύπελλο με αντίπαλο την Μπάγερν. «Ο επαναστάτης Ρόγκερ Σμιντ», έγραψε η Kölner Stadt-Anzeiger, καθώς δείχνει ότι πολύ κοντά στο να αποτινάξει επιτέλους τον τίτλο... Neverkusen. «Η μαγεία χάθηκε. Η αποτελεσματικότητα ήταν εκπληκτική», ήταν ο τίτλος του Focus μετά το ματς του δευτέρου γύρου με την Πάντερμπορν (3-0). Η διαφορά ανάμεσα σε εκείνο του πρώτου ήταν ότι η Μπάγερ έδειξε ότι έχει αυτό που χρειάζεται για να φτάνει και σε «άσχημες νίκες».
Η μάχη για την 3η θέση έχει φουντώσει και πλέον οι ασπιρίνες έχουν το πάνω χέρι σε σχέση με την Γκλάντμπαχ. Ένα ακόμη ρεκόρ μπορεί να σπάσει στο ντέρμπι με την Κολωνία, όπου μετά το 5-1 του πρώτου γύρου ο Σμιντ έριξε τα καρφιά του, λέγοντας ότι αν η ομάδα του έπαιζε όπως οι Τράγοι, τότε δε θα ήταν προπονητής... Στη συνέχεια, βέβαια, προσπάθησε να τα μαζέψει. «Ρωτήθηκα για την αμυντική τακτική και αυτή είναι η άποψή μου. Δεν ήταν καρφί για τον Πέτερ Στέγκερ».

Η Κολωνία έχει έναν λόγο παραπάνω να χαλάσει το πάρτι της Λεβερκούζεν, όμως δύσκολα θα τα καταφέρει. Μέσα σε όλες αυτές τις θρυλικές ήττες στην ιστορία της Μπάγερ, έχει έρθει ένας προπονητής που δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει την ψυχοσύνθεσή της. «Δεν το βλέπω σε προσωπικό επίπεδο. Το θέμα είναι ο σύλλογος. Θέλω όλοι να ξέρουμε τι στυλ ποδοσφαίρου παίζουμε. Να το διασκεδάζουμε και εμείς και ο κόσμος. Αυτός είναι ένας από τους στόχους μου. Ταυτότητα και αναγνώριση. Και ήδη το πετυχαίνουμε», σχολίασε στην  Kölner Stadt-Anzeiger ο Σμιντ.
«Είναι ο Ρόγκερ Σμιντ τελικά μία ιδιοφυΐα;» αναρωτήθηκε ο OVB. Μένει να το δούμε, καθώς οι συνθήκες την επόμενη σεζόν αναμένεται να είναι ακόμη καλύτερες (μόνο και μόνο η έλευση του Κράμερ θα δώσει άλλη διάσταση στη μεσαία γραμμή). Η Sprintmaschinen, όμως, έχει πάρει μπρος και σε συνδυασμό με την Chaostheorie κάνει ήδη θαύματα...
*Δείτε παρακάτω στο video (δυστυχώς μόνο στα γερμανικά) τη φιλοσοφία του Σμιντ και τον τρόπο παιχνιδιού της Λεβερκούζεν.




*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: