Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Η διπλή ανάγνωση των bonus της UEFA!!

Γράφει ο Βασίλης Μάστορας

Ο κ. Κοντονής, εάν ερμηνεύω ορθά το νέο αθλητικό νόμο, έχει εντοπίσει αρκετές από τις παθογένειες που βασανίζουν τον εγχώριο αθλητισμό και αυτές επιχειρεί να γιατρέψει. Ανεξαρτήτως από το τελικό αποτέλεσμα, καθώς η θεωρία απέχει πάρα πολύ από την πράξη στην εφαρμογή των νόμων, οι προθέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού γίνονται προς την ορθή κατεύθυνση.

Ταπεινή μου άποψη είναι ότι με όση σοφία κι αν ο νομοθέτης συντάξει έναν αθλητικό νόμο, εκείνο που πάντα έχει αξία είναι η κάθετη εφαρμογή του, χωρίς εκπτώσεις.

Οι παράγοντες την Ελλάδα έχουν παρεξηγήσει την υπόθεση επαγγελματικός αθλητισμός. Με δεδομένο ότι οι ΠΑΕ δραστηριοποιούνται σε μία χώρα όπου υπάρχει μεγάλη ασυλία στην εταιρική παραβατικότητα προς το δημόσιο, αντέστρεψαν τους όρους της λειτουργίας των αθλητικών εταιρειών. Σ’ όλες τις ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες τα έξοδα για το αγωνιστικό κυμαίνονται από 55-60% και το υπόλοιπο των εσόδων καταναλίσκεται στα λειτουργικά έξοδα.

Στην Ελλάδα οι περισσότερες ΠΑΕ ξοδεύουν περίπου το 80-85% στο αγωνιστικό και λογικό είναι να επιχειρούν με τα υπόλοιπα έσοδα να καλύψουν όλες τις άλλες υποχρεώσεις. Και επειδή σ’ αύτη τη λογική είναι αδύνατο να πληρωθούν πιστωτές και δημόσιο οι περισσότερες ΠΑΕ είναι υπερχρεωμένες.

Η UEFA, επειδή είναι σοβαρός φορέας, φρόντισε να βελτιώσει τα έσοδα της από τις χορηγίες κι έτσι θα ανεβάσει τα bonus για τις ομάδες που θα συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι μία ομάδα η οποία θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τη φάση των 32 του EuropaLeague μπορεί να  βάλει στο ταμείο της ένα ποσό το οποίο θα ξεπερνάει τα 5 εκ. ευρώ!

Είναι ολοφάνερο ότι η UEFA μοιράζει χρήματα στις ομάδες ώστε να τα επενδύσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα του θεάματος, κάτι που θα σημάνει και μεγαλύτερα έσοδα.

Το ζήτημα είναι το πως θα διαχειριστούν το καλό νέο οι εγχώριοι παράγοντες. Η μία εκδοχή είναι να αξιοποιήσουν τα χρήματα στη λογική της ανάπτυξης. Η άλλη να επιχειρήσουν να «κοροϊδέψουν» και να δημιουργήσουν μία επίπλαστη εικόνα ανάπτυξης, περίπου όπως αξιοποιήθηκαν από τους επιχειρηματίες οι επιδοτήσεις της Ε.Ε.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα έχει χαθεί ακόμη μία ευκαιρία να γίνει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, τουλάχιστον σε επίπεδο οκτάδας. Το χειρότερο βεβαίως είναι το οικονομικό κίνητρο για την συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να ενισχύσει την διαφθορά. Βλέπετε η ψυχή των κατεργάρηδων του ελληνικού ποδοσφαίρου μπορεί ναι βγει, αλλά τα χούγια τους ποτέ.
*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: