Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Τεχνική ανάλυση των δύο ημιτελικών!! (pics)

Το gazzetta.gr επιχειρεί να μπει στο μυαλό των 4 προπονητών για το αγωνιστικό πλάνο που ίσως ακολουθήσουν στα παιχνίδια της Παρασκευής. 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ
Σε μία οποιαδήποτε αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων η ΤΣΣΚΑ θα ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, ωστόσο όταν μιλάμε για αγώνα Final 4 τέτοιες «ταμπέλες» πηγαίνουν περίπατο.
Η ΤΣΣΚΑ ξεκάθαρα είναι καλύτερη ομάδα, αλλά σε ένα ματς όλα μπορούν να συμβούν, ειδικά τώρα που απέναντί της θα βρει τον Ολυμπιακό.
Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν φέτος στο Top 16 με τον γηπεδούχο να επικρατεί, όμως θα πρέπει να αναφέρουμε πως στο ματς στη Μόσχα δεν αγωνίστηκε ο Βασίλης Σπανούλης που ήταν τραυματίας και στον Πειραιά απουσίαζαν οι Αντρέι Κιριλένκο, Σόνι Γουίμς και Άαρον Τζάκσον.
Η ΤΣΣΚΑ υπερτερεί κατά πολύ των «ερυθρολεύκων» στους ψηλούς της και είναι δεδομένο πως θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί. Το ριμπάουντ θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς. Αν οι Ρώσοι έχουν δεύτερη και τρίτη ευκαιρία να σκοράρουν τότε ο Ολυμπιακός δύσκολα θα έχει τύχη στον ημιτελικό. Τα box out θα πρέπει να δουλέψουν από όλους αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στον Δημήτρη Ιτούδη αρέσει το ψηλό σχήμα με τον Γουίμς στο «2» και τον Κιριλένκο στο «3».
Κλειδί για το ματς θα είναι επίσης το ποσοστό ευστοχίας πίσω από τη γραμμή των 6,75. Ο Ολυμπιακός και στα δύο φετινά ματς με την ΤΣΣΚΑ σούταρε εξαιρετικά. Στη νίκη στο ΣΕΦ είχε 41% και στη Μόσχα είχε 41,7%. Ανάλογα νούμερα θα τον κρατήσουν πολύ «ζεστό» στη διεκδίκηση της νίκης.
Θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα πρέπει να ρισκάρουν, θα πρέπει να... δώσουν κάτι στους Ρώσους. Στα δύο μεταξύ τους ματς προτίμησαν να αφήσουν τα σουτ τριών πόντων από όλους πλην τους Τεόντοσιτς και Ντε Κολό. Χαρακτηριστικό είναι πως στη Ρωσία οι γηπεδούχοι είχαν 6/23 τρίποντα (26,1%) ενώ όποτε βρισκόταν στο παρκέ ο Άαρον Τζάκσον τον αντιμετώπισαν με under (περνούσαν κάτω από το σκριν) δίνοντας στον Αμερικανό το σουτ.
Τελευταίο στοιχείο που αξίζει αναφοράς είναι η αντιμετώπιση του Βασίλη Σπανούλη. Από την ΤΣΣΚΑ οι Τεόντοσιτς και Ντε Κολό δε μπορούν να τον μαρκάρουν. Μένει ο Τζάσκον και ενδεχομένως ο Μαρκοϊσβίλι. Ο Ιτούδης αν επιλέξει τον Αμερικανό θα πρέπει να αφήσει εκτός παρκέ έναν εκ των Τεόντοσιτς και Ντε Κολό μιας και δεν πρόκειται να παίξει με τρία γκαρντ ταυτόχρονα.
Δείτε τα στατιστικά των δύο μεταξύ τους αγώνων για τη φάση του Top 16:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ 84-76


ΤΣΣΚΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 76-70


ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
Παιχνίδι μεταξύ δύο ομάδων με διαφορετικό στυλ. Η Ρεάλ είναι ομάδα που της αρέσει να τρέχει πάνω κάτω και να προσπαθεί να βγάλει αιφνιδιασμό ακόμη κι όταν δέχεται καλάθι. Η Φενέρμπαχτσε είναι περισσότερο ομάδα του προπονητή της και επιλέγει το 5 εναντίον 5. Όχι πως δε θα κυνηγήσει το εύκολο καλάθι, ωστόσο αν αισθανθούν τα γκαρντ της πως δεν υπάρχει εύκολο lay up τότε θα πάνε σε set επίθεση.
Η επιρροή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην ομάδα του από αυτή του Πάμπλο Λάσο στη δική του είναι μακράν υπέρ του Σέρβου τεχνικού. Η Ρεάλ θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την έδρα της και να βγάλει ενέργεια στο παρκέ χάρη κυρίως στην «τριπλέτα» Γιουλ, Ροντρίγκες και Φερνάντεθ. Το ένστικτο είναι αυτό πολλές φορές καθοδηγεί τον τρόπο παιχνιδιού των Μαδριλένων και σίγουρα αυτό δε θα αλλάξει.
Η Φενέρ θα ποντάρει πολλά στην έξυπνη λειτουργία της επίθεσής της και σίγουρα ο Νεμάνια Μπιέλιτσα θα είναι πρωταγωνιστής στον τρόπο παιχνιδιού της είτε ως προς τη δημιουργία είτε ως προς την εκτέλεση αφού κανένα από τα «τεσσάρια» των Ισπανών (Ρέγες, Νοτσιόνι ή Αγιόν ορισμένες φορές) δε μπορούν να τον ακολουθήσουν μακριά από το καλάθι. Αντιθέτως ο Σέρβος έχει τρόπο να τους μαρκάρει (εκτός ίσως του Αγιόν λόγω σωματοδομής).
Η Ρεάλ είναι δεδομένο πως θα θελήσει να... σημαδέψει τον Γιαν Βέσελι μιας και είναι ο μοναδικός αξιόπιστος ψηλός των Τούρκων. Αν ο Λάσο καταφέρει να εξουδετερώσει τον Τσέχο τότε θα είναι κοντά στην πρόκριση αφού δε γίνεται να χάσει από τον Σαβάς, τον Ζόριτς και τον Ερντέν.
Η παρουσία του Νίκου Ζήση θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο. Με τον Ρίκι Χίκμαν να είναι εκτός δράσης και τον Κενάν Σιπάχι να μην ξέρει τι εστί ημιτελικός, ο Έλληνας γκαρντ θα επωμιστεί την οργάνωση του αγώνα την περισσότερη ώρα (ενδεχομένως η αμέσως επόμενη λύση να είναι είτε ο Πρέλτζιτς είτε ο Μπιέλιτσα ως οργανωτής παρά το ύψος τους). Ο Ζήσης θα πιεστεί αρκετά από τα αντίπαλα γκαρντ όμως έχει την εμπειρία όχι μόνο να αντεπεξέλθει, αλλά να δημιουργήσει προβλήματα στην περιφερειακή γραμμή των Ισπανών.
Οι δύο ομάδες θα συναντηθούν για πρώτη φορά φέτος.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: