Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ποια είναι τελικά η καλύτερη...!!

Στις 15 Μαΐου του 2004 η Άρσεναλ πανηγύρισε το τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας της πετυχαίνοντας παράλληλα κάτι μοναδικό στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ, καθώς ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα αήττητη!
Από τότε εχει χυθεί πολύ μελάνι στον αγγλικό Τύπο για το αν οι “invicibles” του Αρσέν Βενγκέρ είναι η καλύτερη ομάδα που έχει κάνει την εμφάνιση της στην Αγγλία από καταβολής της Πρέμιερ Λιγκ. Το england365.gr ρίχνει στην αρένα την Άρσεναλ του 2004 μαζί με τους άλλους δύο διεκδικητές του τίτλου της καλύτερης ομάδας και αφήνει σε σας την επιλογή!
1999-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η ομάδα του τρεμπλ
Οι «κόκκινοι διάβολοι» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχουν το προνόμιο να είναι η μοναδική ομάδα στη ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που έχει κατακτήσει το τρεμπλ, ακόμα και αν αυτό ολοκληρώθηκε με επεισοδιακό τρόπο στον αξέχαστο τελικό της Βαρκελώνης απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου. Παρά την εξαιρετική ομάδα που διέθετε εκείνη τη χρονιά η Γιουνάιτεντ με την «τάξη του ‘92» να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, η κατάκτηση του πρωταθλήματος μόνο εύκολη δε μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς στην τελική βαθμολογία η Άρσεναλ βρισκόταν μόνο έναν πόντο πίσω. Από τα 38 παιχνίδια της Πρέμιερσιπ ηττήθηκε μόνο σε τρία ενώ οι συνολικές ήττες στη χρονιά ήταν πέντε. Χαρακτηριστικό της ομάδας εκείνη τη χρονιά ήταν ο χαρακτήρας της καθώς όσο στραβά και αν εξελισσόταν ένα παιχνίδι δε το θεωρούσε χαμένο με αποκορύφωμα τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Πρώτα βιολιά της ομάδας ήταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, που στο τέλος της χρονιάς βγήκε δεύτερος στη ψηφοφορία για τη χρυσή μπάλα, ο κέρβερος της εστίας Πίτερ Σμάιχελ, ο αρχηγός Ρόι Κιν και οι σημαίες της ομάδας Πολ Σκόουλς και Ράιαν Γκιγκς.
2004-Άρσεναλ: Οι ανίκητοι
Όπως γράψαμε και στην εισαγωγή, οι «κανονιέρηδες» έχουν να περηφανεύονται για το γεγονός ότι είναι η μοναδική ομάδα στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ που καταφέρνει να τελειώσει ένα πρωτάθλημα χωρίς ήττα! Για να βρούμε παρόμοιο επίτευγμα στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ακόμα και πριν τη θέσπιση της Πρέμιερσιπ, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο μακρινό 1889 όταν η Πρέστον Εντ κατέκτησε αήττητη τον τίτλο σε ένα πρωτάθλημα μόλις 22 αγώνων. Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ συγκέντρωσε 90 βαθμούς στην τελική κατάταξη, μετρώντας 26 νίκες και 12 ισοπαλίες, αφήνοντας την Τσέλσι στη δεύτερη θέση με 79. Στο Τσάμπιονς Λιγκ πάντως, οι «μπλε» πήραν την εκδίκηση τους αποκλείοντας την Άρσεναλ στα προημιτελικά, ενώ σε Λιγκ Καπ και κύπελλο πρωταθλητές έμειναν εκτός στα ημιτελικά χάνοντας από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μίντλεσμπρο αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό των «ανίκητων» ήταν το επιθετικό ποδόσφαιρο, με μπροστάρηδες τους Τιερί Ανρί και Ντέννις Μπέργκαμπ, ενώ σημαντικό ρόλο είχαν και οι Γάλλοι Πατρίκ Βιεϊρά και Ρομπέρτ Πιρές.
2005-Τσέλσι: Το ρεκόρ πόντων
Από την τριάδα των υποψηφίων δε θα μπορούσε να λείπει η ομάδα που έχει κερδίσει του περισσότερους πόντους στην τελική κατάταξη ενός πρωταθλήματος. Στην παρθενική χρονιά του Ζοσέ Μουρίνιο στο Νησί, οι «μπλε» κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από μισό αιώνα συγκεντρώνοντας μάλιστα 95 βαθμούς, όσους καμία άλλη ομάδα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, ακόμα και όταν στα πρώτα τρία χρόνια υπήρχαν 22 ομάδες και τέσσερις περισσότεροι αγώνες. Ο «Special One» κατάφερε να δέσει μία ομάδα που τα τελευταία δύο χρόνια είχε ξοδέψει πολλά εκατομμύρια στο μεταγραφικό παζάρι για να κατακτήσει την κορυφή. Στα 38 παιχνίδια πρωταθλήματος η Τσέλσι μέτρησε 29 νίκες και μόλις μία ήττα τον Οκτώβριο από τη Σίτι στο Μάντσεστερ. Στις υπόλοιπες διοργανώσεις η ομάδα του Μουρίνιο κατέκτησε το Λιγκ Καπ νικώντας στον τελικό τη Λίβερπουλ, από την οποία αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στο κύπελλο αποκλείστηκε σχετικά νωρίς από τη Νιουκάστλ. Πρωταγωνιστές για τους «μπλε» ήταν οι γηγενείς Τζον Τέρι και Φρανκ Λάμπαρντ, ενώ πολύτιμοι ήταν ο Κλοντ Μακελελέ και ο νεαποκτηθής τότε Ντιντιε Ντρογκμπά.
Από την καθολική υπεροχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε όλη την Ευρώπη, μέχρι την ανίκητη Άρσεναλ και την επιβλητική Τσέλσι. Όποια από τις τρεις και αν προτιμάτε, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να πείτε για να στηρίξετε την επιλογή σας. Κοινός παρονομαστής των τριών ομάδων δεν είναι άλλος από τους σπουδαίους προπονητές που είχαν στην άκρη του πάγκου τους. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε ταυτίσει το όνομα του με τις επιτυχίες της ομάδας στα 27 χρόνια που έμεινε στο «Ολντ Τράφορντ». Ο Αρσέν Βενγκέρ έχει αλλάξει το επίπεδο της Άρσεναλ τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, ενώ κατά καιρούς έχει δημιουργήσει ομάδες που άφηναν την ποδοσφαιρική Αγγλία με το στόμα ανοιχτό. Ο Ζοσέ Μουρίνιο ξαναέβαλε την Τσέλσι στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου προσδίδοντας της προσωπικότητα μετά από πολλά χρονιά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι τρεις ομάδες έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σύγχρονη ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, η κάθε μία με τον τρόπο της…
*Πηγή: England365.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: