Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Football Tactical Analysis: Μπάγερν - Μπαρτσελόνα!! (pics)

Ο προπονητής και βραβευμένος συγγραφέας Αθανάσιος Τερζής αναλύει τακτικά για το gazzetta.gr το Mπάγερν - Μπαρτσελόνα, στο οποίο οι Καταλανοί σφράγισαν την πρόκριση στον τελικό του Champions League!  
Του Αθανασίου Τερζή
Ο Αθανάσιος Τερζής γεννήθηκε στην Δράμα. Είναι κάτοχος ποδοσφαιρικού πτυχίου UEFA B καθώς επίσης και πτυχίου καθηγητή φυσικής αγωγής με ειδικότητα ποδοσφαίρου. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα (master of science)  προπονητικής. Έχει γράψει έξι βιβλία σχετικά με την προπονητική του ποδοσφαίρου, από τα οποία τα τέσσερα έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από μία γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, γερμανικά, ιαπωνικά, κορεάτικα). Το βιβλίο του ‘FC Barcelona 151 ασκήσεις για 34 τακτικές καταστάσεις’ έχει βραβευτεί από την Ιταλική ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με το βραβείο ‘Antonio Ghirelli’ ως καλύτερο βιβλίο προπονητικής για το 2014. Η επιλογή του βιβλίου έγινε από τον Arrigo Sacchi.
Σε συνεργασία με την ιστοσελίδα soccerteamtactics.com που ειδικεύεται σε τακτικές αναλύσεις ενώ περιέχει προς ανάγνωση άρθρα και ασκήσεις σχετικά με  την προπονητική του ποδοσφαίρου.

Μετά την νίκη της με 3-0 στον πρώτο αγώνα, η Barcelona είχε μάλλον εύκολο έργο απέναντι στην Bayern στο Alianz Arena. Το γρήγορο γκολ του Benatia στο 7ο λεπτό έδωσε ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Ωστόσο ο Neymar έβαλε τέλος στις όποιες ελπίδες της Bayern σκοράροντας μερικά λεπτά αργότερα.
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

1ο Ημίχρονο: Η Bayern ξεκίνησε με γρήγορο γκολ αλλά η ποιότητα των παικτών της Barca και τα λάθη της Bayern έδωσαν το προβάδισμα στους Καταλανούς
Bayern: Η Bayern ξεκίνησε με 4-3-1-2 που ήταν και το plan B του Guardiola κατά το πρώτο ματς. Παρά το γεγονός ότι οι Βαυαροί ξεκίνησαν με την ίδια ενδεκάδα, υπήρχαν αρκετές εσωτερικές αλλαγές. Ο Muller ήταν στην κορυφή του ρόμβου ενώ ο Schweinsteiger και ο Tiago αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Ο Alonso ήταν ο αμυντικός μέσος. Ο Lewandowski ήταν ο ένας από τους δύο επιθετικούς ενώ έκπληξη ήταν η τοποθέτηση του Lahm σε θέση δεύτερου επιθετικού δεξιά μπροστά σε έναν ρόλο που είχε ο Muller στον πρώτο αγώνα.
Ο Benatia ήταν ο αριστερός κεντρικός αμυντικός ενώ ο Boateng ο δεξιός. Ο Bernat ήταν τοποθετημένος στο αριστερό άκρο και ο Rafinha στο δεξί. Η τοποθέτηση του Benatia αριστερά και στον χώρο δράσης του Messi, είχε να κάνει με την ‘’φύλαξη’’ του Αργεντινού. Ο Guardiola ήθελε να αποφύγει καταστάσεις 1 ν 1 του Messi με τον δυνατό αλλά αργό Boateng, όπως αυτή στο δεύτερο γκολ της Barca της Camp Nou.
Barcelona: Η Barcelona ξεκίνησε επίσης με την ενδεκάδα του πρώτου αγώνα και το σύνηθες 4-3-3.
Όσον αφορά την αλληλεπίδραση (match up) των σχηματισμών, η Bayern διατηρούσε μια αριθμητική υπεροχή στην μεσαία γραμμή με 4 ν 3, ενώ και στα μετόπισθεν είχε ένα επιπλέον παίκτη (4 ν 3). Η Barcelona είχε δύο παίκτες παραπάνω στα μετόπισθεν της.

Από την αρχή η Bayern επιχείρησε να πάρει τον έλεγχο εφαρμόζοντας πίεση ψηλά και διατηρώντας την κατοχή. Για να επιτύχει το πρώτο (πίεση) πολλοί παίκτες της Bayern βρίσκονταν ψηλά και ο Ter Stegen αναγκάστηκε αρκετές φορές να κάνει μακρινή μεταβίβαση. Ο Lewandowski ήταν πάνω στον Pique, ενώ ο Lahm είχε να κάνει με δύο παίκτες στα αριστερά, τους Mascherano και Alba. Ο Guardiola έδωσε περισσότερο χρόνο με την μπάλα στον Αργεντινό αμυντικό, ενώ μόλις ο καλύτερα τεχνικά καταρτισμένος Pique υποδέχονταν, βρίσκονταν αμέσως υπό την πίεση του Lewandowski.

Η Bayern αντιμετώπισε τον Alves με εναλλακτικές επιλογές κατά το pressing. Όταν ο πλάγιος μπακ της Barcelona ήταν σε προωθημένη θέση τις περισσότερες φορές ο Bernat ήταν αυτός που κινήθηκε να τον περιορίσει. Όταν δε ήταν χαμηλά, αυτός που αναλάμβανε το μαρκάρισμα του ήταν ο Schweinsteiger. Ο παίκτης κλειδί σε αυτήν την αντίδραση ήταν ο Alonso που τοποθετούνταν ανάλογα. Έτσι όταν ο Bernat μετατοπίζονταν σε προωθημένη θέση, ο μέσος της Bayern κατέβαινε χαμηλά για να καλύψει οποιοδήποτε πιθανό κενό και να διατηρήσει την αριθμητική υπεροχή (4 ν 3) στα μετόπισθεν.

Από την άλλη όταν ο Schweinsteiger κινούνταν σε προωθημένη θέση για να περιορίσει τον Alves, ο Alonso μετατοπίζονταν κοντά στον Rakitic (που έμενε ελεύθερος) με σκοπό να αναλάβει το μαρκάρισμα του.


Αυτή η αντίδραση λάμβανε χώρα και σε καταστάσεις εκτός pressing με τον Alonso να είναι ο παίκτης που παρείχε ασφάλεια.
Κατά την φάση της επίθεσης, η γηπεδούχος επιδίωκε να εκμεταλλευτεί την αριθμητική υπεροχή τόσο στα μετόπισθεν όσο και στην μεσαία γραμμή, ώστε να αναπτυχθεί από την άμυνα και να προωθήσει την μπάλα. Ο Alonso ήταν τις περισσότερες φορές ελεύθερος, ενώ και ο Tiago κατέβαινε χαμηλά πολλές φορές για να παράσχει βοήθεια. Η μετατόπιση αυτή δημιουργούσε ένα τετράγωνο στην μεσαία γραμμή καθώς ο Muller μετατοπίζονταν προς τα δεξιά και ο Schweinsteiger ανέβαινε ψηλότερα στα αριστερά. Οι δυο αυτοί παίκτες επιδίωκαν να εκμεταλλευτούν τον διαθέσιμο χώρο δεξιά και αριστερά από τον Busquets.

Επιπλέον ο Rafinha (όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα), σε αρκετές περιπτώσεις συνέκλινε προς τον άξονα είτε χαμηλά είτε ψηλότερα και μεταξύ των γραμμών ώστε να παράσχει μια επιπλέον επιλογή για πάσα.

Κατά την ανάπτυξη από την άμυνα η Bayern επιχείρησε να έχει πολλούς παίκτες μεταξύ της αμυντικής και της μεσαίας γραμμής (τουλάχιστον δύο μέσους) με δύο στόχους: α) είτε να περάσει την μπάλα σε έναν από τους μέσους, ώστε ο τελευταίος να γυρίσει και να κάνει μια τελική πάσα ή σουτ προς την εστία (όπως στην περίπτωση του Schweinsteiger στο 13ο λεπτό, που υποδέχτηκε γύρισε και σούταρε),


 είτε, β) στις περιπτώσεις που η μπάλα μεταβιβάζονταν άμεσα σε κάποιον από τους επιθετικούς, οι μέσοι να μπορούν να παράσχουν γρήγορα υποστήριξη, να υποδεχτούν πιθανή πίσω πάσα και να σουτάρουν ή να κάνουν την τελική πάσα όπως έκανε ο Muller στην συνεργασία με Lahm και Lewandowski.

Η Barcelona από την άλλη δεν έδειξε μεγάλη διάθεση να ασκήσει πίεση ψηλά, άλλα περίμενε τον αντίπαλο κυρίως στο μεσαίο 1/3 ή ακόμη χαμηλότερα. Ο σχηματισμός τους έμοιαζε περισσότερο με 4-5-1 καθώς ο Busquets βρίσκονταν τις περισσότερες φορές στην ίδια ευθεία με τους Iniesta και Rakitic.

Αυτό πιθανόν γίνονταν ώστε ο αμυντικός μέσος της Barcelona να βρίσκεται κοντά στον ελεύθερο από μαρκάρισμα Alonso και να τον περιορίζει, καθώς ο αμυντικός μέσος της Bayern συνήθιζε να τοποθετείται είτε στον άξονα είτε προς τα αριστερά (όταν ο Tiago κατέβαινε χαμηλά).

Στις περιπτώσεις που ο Alonso ήταν στα αριστερά, o Rakitic ήταν αυτός που ανέβαινε ψηλότερα για να τον περιορίσει. Ωστόσο υπήρχαν περιπτώσεις που ο Suarez κατέβαινε χαμηλά για να βάλει τον Alonso στην σκιά του και να εμποδίσει την άμεση πάσα προς αυτόν από τους αμυντικούς.

(μικρές αποστάσεις μεταξύ των παικτών) όσο και δημιουργήσει ένα συμπαγές μπλοκ με την αμυντική γραμμή. Με την διατήρηση της συνοχής επιδίωξαν να εμποδίσουν τις πάσες προς τους παίκτες μεταξύ των γραμμών, ενώ με την δημιουργία συμπαγούς μπλοκ μπορούσαν να οπισθοχωρήσουν άμεσα και να περιορίσουν τον παίκτη που θα υποδέχονταν μια πάσα στην πλάτη τους. Κατά την ανάπτυξη από την άμυνα η Barcelona εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική υπεροχή (2 ν 1) στα αριστερά της και στην συνέχεια επιδίωξε να μεταφέρει την μπάλα στην απέναντι πλευρά εκμεταλλευόμενη την έλλειψη πλάτους του σχηματισμού (4-3-1-2) της Bayern.

δημιουργούνταν από την προωθημένη θέση του Bernat, καθώς η απομάκρυνση του τελευταίου από τον χώρο ευθύνης είχε ως αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι αποστάσεις μεταξύ των παικτών. Αυτό ήταν κάτι που η Bayern επιχείρησε να κάνει κατά το πρώτο παιχνίδι, επιδιώκοντας να απομακρύνει τον Alves από τον χώρο ευθύνης του. Η εκμετάλλευση των κενών πραγματοποιήθηκε αρκετές φορές με επιτυχία μέσω των συγχρονισμένων κινήσεων του Rakitic.


Ο Rakitic σε μια τέτοια κατάσταση έφτασε κοντά στο να σκοράρει στα πρώτα λεπτά, μετά την έξοχη πάσα του Alves και παρά το γεγονός ότι ο Alonso επιδίωξε να καλύψει το κενό από την μετατόπιση του Bernat.

Το γρήγορο γκολ του Benatia μετά από κόρνερ προσέθεσε ενδιαφέρον στην αναμέτρηση αλλά η ισοφάριση ήρθε γρήγορα και οι παίκτες της Bayern συνειδητοποίησαν ότι η πρόκριση ήταν μάλλον αδύνατη. Συγκεκριμένα στο γκολ της ισοφάρισης η Bayern επιδίωξε να κρατήσει ψηλά την γραμμή άμυνας της, ώστε να διατηρήσει συμπαγή σχηματισμό. Όμως ο Suarez με μια καλά συγχρονισμένη κίνηση και παρά το γεγονός ότι ο διάδρομος μεταβίβασης ήταν πολύ στενός, μπόρεσε να δεχτεί μια ποιοτική τελική πάσα από τον Messi. Ο Ουρουγουανός προχώρησε και την κατάλληλη στιγμή μεταβίβασε παράλληλα στον Neymar που σκόραρε ένα από τα πιο εύκολα γκολ της καριέρας του.

Το δεύτερο γκολ ήρθε μετά από την λάθος εκτίμηση του Benatia που κινήθηκε μπροστά να περιορίσει τον Messi, μετά την μακρινή πάσα του Mascherano, και παρά το γεγονός ότι ούτε ο Bernat ούτε ο Boateng, ήταν σε θέσεις για να παράσχουν άμεσα κάλυψη. Η κίνηση όμως αυτή άφησε ελεύθερο από μαρκάρισμα τον Suarez και η κεφαλιά πάσα του Messi έστειλε την μπάλα στον διάδρομο κίνησης του. Ο Ουρουγουανός σε μια παρόμοια προσπάθεια με αυτή κατά το πρώτο γκολ, πάσαρε στον Neymar που έβαλε την Barcelona σε θέση οδηγού.

Μετά το δεύτερο γκολ της Barca η Bayern άσκησε μεγαλύτερη πίεση γύρω από την περιοχή και έχασε τρεις καλές ευκαιρίες να ισοφαρίσει, ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε μέχρι την λήξη του ημιχρόνου.
2ο Ημίχρονο: Η Bayern είχε ισχυρότερο κίνητρο από την Barcelona
Ο Guardiola ξεκίνησε το δεύτερο με κάποιες εσωτερικές αλλαγές χωρίς όμως να αλλάξει σχηματισμό. Ο Muller τοποθετήθηκε δεξιά και μπροστά στην θέση του Lahm που δεν είχε ιδιαίτερη συνεισφορά κατά το πρώτο ημίχρονο. Ο τελευταίος τοποθετήθηκε σε θέση δεξιού μέσου ενώ ο Tiago μεταφέρθηκε στα αριστερά. Ο Schweinsteiger μετατοπίστηκε στην κορυφή του ρόμβου. Ωστόσο ο σχηματισμός αυτός ήταν πολύ ευέλικτος καθώς οι παίκτες άλλαζαν συχνά θέσεις.

Ο σκοπός της Bayern ήταν να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση μπροστά. Έτσι ο Schweinsteiger σε αρκετές περιπτώσεις κινήθηκε μπροστά να περιορίσει τον Mascherano και να εκμηδενίσει την υπεραριθμία (2 ν 1) της Barcelona στα δεξιά 2 v 1. Την ίδια στιγμή οι άλλοι μέσοι μετατοπίζονταν σε μορφή αλυσίδας ώστε να μην αφήσουν πιθανό αποδέκτη της μπάλας χωρίς μαρκάρισμα.

Από την άλλη ο Enrique αντικατέστησε τον Suarez με τον Pedro και τοποθέτησε τον Messi στην κορυφή ενώ ο Pedro ήταν στα δεξιά.
Καθώς κατά την ανάπτυξη από την άμυνα ο Alonso κατέβαινε αρκετές φορές χαμηλά για να δημιουργήσει τριάδα, ο Iniesta ανέβαινε ψηλά για να αντιπαρέλθει και ο σχηματισμός της Barcelona έμοιαζε με 4-4-2.

Πηγαίνοντας πάλι πίσω στο pressing της Bayern, το ανέβασμα του Schweinsteiger για να περιορίσει τον Mascherano είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη πίεση για την γηπεδούχο και η Barca εξαναγκάστηκε σε μακρινές μεταβιβάσεις. Η ομάδα του Guardiola ήταν επίσης πολύ καλή κατά την αρνητική μετάβαση (όταν χάνονταν η κατοχή), με άμεση πίεση στον νέο κάτοχο της μπάλας. Αυτό την βοήθησε να διατηρήσει περισσότερη ώρα την κατοχή της μπάλας και να ασκήσει περισσότερη πίεση γύρω από την περιοχή της Barcelona. Κατόρθωσε μάλιστα να ισοφαρίσει όταν ο Lewandwski υποδέχτηκε την μπάλα έξω από την περιοχή και αφού απέφυγε τον Mascherano, σούταρε εύστοχα. Ο Guardiola άλλαξε τον Lahm με τον Rode χωρίς όμως να αλλάξει κάτι στον σχηματισμό. Η Bayern συνέχισε να ελέγχει τον ρυθμό και να δημιουργεί ευκαιρίες. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα ο Muller έκανε το 3-2. Λίγο πριν ο Enrique είχε αλλάξει τον Rakitic με τον Mathieu και αφού πέρασε τον Mascherano στην μεσαία γραμμή άλλαξε τον σχηματισμό σε ένα πιο αμυντικό 4-1-4-1, με τον Pedro στην κορυφή.

Η Bayern κατά το δεύτερο ήταν πολύ καλή στο να παράσχει άμεση υποστήριξη στους επιθετικούς και πραγματοποίησε αρκετές τελικές προσπάθειες.

Στο ίδιο διάστημα η Barcelona έδειξε πως δεν είχε κίνητρο και παρά το γεγονός ότι είχε διαθέσιμους χώρους προς εκμετάλλευση, δεν κατάφερε να κάνει πάνω από μια τελική προσπάθεια.
Συμπέρασμα: Η άμεση ισοφάριση από τον Neymar έδωσε πρόωρο τέλος στον αγώνα. Η Bayern ήταν καλύτερη σε σχέση με το πρώτο ματς όσον αφορά την υποστήριξη στους επιθετικούς και σε συνδυασμό με την διατήρηση της κατοχής στην μεσαία γραμμή μπόρεσε δημιουργήσει αρκετές φάσεις. Ωστόσο η ποιότητα των παικτών της Barcelona (1ο γκολ) και τα λάθη των αμυντικών (2ο γκολ) έδιωξαν την πίεση από το γρήγορο γκολ του Benatia στο 7ο λεπτό. Μετά από αυτό η Barca δεν είχε κίνητρο ενώ η Bayern ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τον αγώνα με αποτέλεσμα να πετύχει μια νίκη γοήτρου.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: