Επειδή, όμως, η Super League δεν είναι από τα πρωταθλήματα της πρώτης γραμμής -κάθε άλλο- οι παίκτες που δεν χρειάζεται να ψάξουμε στο… google για να μάθουμε ποιοι είναι και πού αγωνίζονταν και δέχονται να έρθουν στη χώρα μας, βρίσκονται κατά κανόνα προς τη δύση της καριέρας τους έχοντας ξεπεράσει το «φράγμα» των 30 ετών και με την απόδοσή τους να μην ανταποκρίνεται στα στάνταρ των προηγούμενων ετών.
Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει παίκτες που πάτησαν στην Ελλάδα και άλλες φορές διέψευσαν και άλλες επιβεβαίωσαν τους επικριτές που έκαναν λόγο για τα τελευταία ένσημα μιας ποδοσφαιρικής καριέρας.
Άλλοι για ένσημα
Ο μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδας τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια, έχει πραγματοποιήσει και μεταγραφές ποδοσφαιριστών που παρά το «πλούσιο» βιογραφικό που έφεραν, δεν κατάφεραν να δικαιώσουν τις προσδοκίες.
Ολυμπιακός
Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Φραν Γέστε που παρά των όσων (δεν) έδειξε στη χώρα μας, αποτελούσε ανέκαθεν έναν από τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές της Primera Division με τη φανέλα της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στον Ολυμπιακό ήταν ξεκάθαρα εισήγηση του Ερνέστο Βαλβέρδε και πράγματι ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 32 ετών από την Αλ Ουάσλ. Παρ’ όλα αυτά, η μοναδική ανάμνηση που μπορεί να μείνει από τον Βάσκο είναι η ασίστ στον Φετφατζίδη στη μεγάλη νίκη κόντρα στη Μαρσέιγ.
Απόλυτα αρνητική ήταν και η θητεία του Πάμπλο Κοντρέρας στον Ολυμπιακό (όχι στον ΠΑΟΚ) όταν επέστρεψε στην Ελλάδα σε ηλικία 34 ετών από την Κόλο-Κόλο και αποχώρησε στο τέλος της σεζόν.
Παναθηναϊκός
Πιο «εφιαλτικές» είναι οι εμπειρίες του Παναθηναϊκού όταν καταφεύγει σε λύσεις παικτών σε προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία. Ο Ζούλιο Σέζαρ παρά το γεγονός ότι ήρθε στην Ελλάδα το 1999, είναι ένα όνομα που μνημονεύεται ακόμα από τους φίλους του «τριφυλλιού» κι όχι άδικα. Πάτησε Ελλάδα σε ηλικία 36 ετών ως δανεικός από την Ντόρτμουντ και όταν αποχώρησε, είχε σημειώσει μόλις 3 συμμετοχές. Ανάλογη περίπτωση ήταν και του Ρόμπερτ Γιάρνι που μετακόμισε για πολύ λίγο στην Ελλάδα σε ηλικία των 34 ετών με τη μοναδική σκηνή που θα μείνει αξιομνημόνευτη στις πέντε συμμετοχές του με τον Παναθηναϊκό να είναι το «τρακάρισμα» με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου.
Σε πιο ποδοσφαιρική ηλικία, μόλις στα 31 τους είχαν έρθει στην Ελλάδα οι Φλάβιο Κονσεϊσάο και Σίντνεϊ Γκοβού, αλλά αποδείχθηκε ότι τα… ένσημα και η νυχτερινή ζωή στην Ελλάδα ήταν τα μόνα που τους ενδιέφερε κατά την παραμονή τους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στην περίπτωση του Βραζιλιάνου είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον Παναθηναϊκό ολοκλήρωσε και την καριέρα του.
Και οι υπόλοιποι
Η ΑΕΚ ανέκαθεν απέφευγε τέτοιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών και μόνο επί διοίκησης Σταύρου Αδαμίδη αποφασίστηκε το συγκεκριμένο εγχείρημα. Η εξαίρεση έγινε για τον Έιντουρ Γκούντγιονσεν που αποκτήθηκε σε ηλικία 33 ετών ως ελεύθερος, με τον κόσμο της «Ένωσης» να σπεύδει τότε στο αεροδρόμιο μετά από πολλά χρόνια. Ο Ισλανδός στις πρώτες του εμφανίσεις δεν ικανοποίησε σκοράροντας μόλις μία φορά σε 10 εμφανίσεις και μάλιστα τραυματίστηκε πολύ σοβαρά (συντριπτικό κάταγμα κνήμης περόνης και ρήξη χιαστών) μην καταφέρνοντας να δείξει την πραγματική του αξία.
Την τακτική των μεγάλων ποδοσφαιριστών σε αξία αλλά και ηλικία, προτίμησε ανά περιπτώσεις στις… καλές εποχές ο Άρης, ωστόσο ατύχησε στην πιο σπουδαία του συμφωνία. Αυτή ήταν με τον Βραζιλιάνο σκόρερ, Μάρσιο Αμορόζο, που δεν κατάφερε να δείξει ούτε στο ελάχιστο την πραγματική του ποιότητα σε ηλικία 34 ετών.
Η ΑΕΛ του επί Κώστα Πηλαδάκη προτιμούσε κατά κανόνα τέτοιες περιπτώσεις, αλλά παρά τα εντυπωσιακά ονόματα που έφτασαν στον Κάμπο, πολλά κατέληξαν σε πλήρεις αποτυχίες. Τρεις εξ αυτών ήταν οι Λουίς Μποά Μόρτε (34), Τζέρεμι (32) και Νολμπέρτο Σολάνο (34) οι οποίοι ήταν τρομεροί ποδοσφαιριστές ειδικά για το επίπεδο της Ελλάδας, αλλά δεν έδειξαν κάτι το ιδιαίτερο στην Ελλάδα.
Τέλος, αξιοσημείωτη ήταν και η μεταγραφική επιτυχία του Ηρακλή που έφερε στην Ελλάδα σε ηλικία 36 ετών έναν από τους καλύτερους μπαλαδόρους της Ιταλίας, τον Τζουζέπε Σινιόρι. Παρ’ όλα αυτά πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε 5 αγώνες, χωρίς να σκοράρει κάποιο τέρμα.
Και τα εύσημα
Για κάθε Γέστε ή Πάμπλο Κοντρέρας, ο Ολυμπιακός έχει να αντιπαρατάξει το μεγαλύτερο μεταγραφικό απόκτημα της ιστορίας του που αντιμετωπίστηκε με μεγάλη δυσπιστία, αλλά ήρθε στην Ελλάδα και έκανε… πλάκα. Ο λόγος, φυσικά, για τον Ριβάλντο που ήρθε ως ελεύθερος στα 32 του χρόνια και μετά από κάκιστες σεζόν, αλλά στη Super League δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποδειχθεί ο καλύτερος παίκτης που έπαιξε μπάλα στα μέρη μας.
Γενικότερα, ο Ολυμπιακός έχει να παραθέσει περισσότερους παίκτες που είχαν απόλυτα επιτυχημένη θητεία, παρά το αντίθετο. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά όπως ο Κριστιάν Καρεμπέ που στα 31 του φόρεσε τα ερυθρόλευκα, ο Αριέλ Ιμπαγάσα που παρά τα 34 του χρόνια ήταν απολαυστικός, ο Όλοφ Μέλμπεργκ στα 32 του δίδαξε τη θέση του σέντερ μπακ, ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς που για ένα χρόνο ήταν μια επίθεση μόνος τους, ενώ ακόμα και ο Γκάμπριελ Σούρερ στα 33 του είχε δύο θετικές σεζόν.
Από τη Βραζιλία προήλθε και η καλύτερη μεταγραφή του Παναθηναϊκού σε αυτό το πλαίσιο, με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα για τρία χρόνια να κοσμεί τα ελληνικά γήπεδα, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο. Οι «πράσινοι» τον απέκτησαν με μεταγραφή από την Άρσεναλ σε ηλικία 32 ετών και δεν δυσκολεύτηκε και ιδιαίτερα να αποδείξει ότι στην Ελλάδα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.
Θετικά δείγματα από τέτοιου είδους μεταγραφές έχει και ο ΠΑΟΚ, καθώς εκτός από τον Ράζβαν Ρατς που με την παρουσία του στα 33 του χρόνια έχει θετικό πρόσημο και ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο που φόρεσε τα ασπρόμαυρα σε ηλικία 34 ετών κατάφερε να προσφέρει στον «δικέφαλο».
Όσο για την ΑΕΛ που όπως προαναφέραμε προτιμούσε πολλούς παίκτες αυτής της λογικής, πέραν των αποτυχημένων μεταγραφών, είχε και πετυχημένες προσθήκες. Δύο εξ αυτών ήταν ο Ιμπραΐμα Μπακαγιόκο που έγινε «Θεσσαλός» σε ηλικία 31 ετών και ο Ματσέι Ζουράφσκι που φόρεσε τα βυσσινί στα 32 του χρόνια.
Όσο για τα υπόλοιπα δείγματα γραφής από άλλες ομάδες, ο Πανιώνιος και συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Τσακίρης πρόσφερε στο ελληνικό πρωτάθλημα τον Αλβάρο Ρεκόμπα που ήταν απόλαυση για αυτή τη Super League ενώ και ο Χρήστος Πανόπουλος δικαιώθηκε με τη μεταγραφή του Έμερσον που τον έφερε στην Ελλάδα σε ηλικία 33 ετών και μάλιστα τον πούλησε και στην ΑΕΚ.
Τέλος, ο Άρης είχε φέρει στη Θεσσαλονίκη τον τότε 33χρονο διεθνή Βραζιλιάνο σέντερ μπακ Ρονάλντο Γκιάρο που ήταν απόλυτα θετικός στην παρουσία του στους «κίτρινους».
*Πηγή: sport-fm.gr*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου