Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Και θα φτύσει τα κοκκαλάκια!!

  Ο Νίκος Παπαδογιάννης ανοίγει την αυλαία των τελικών του ΝΒΑ, με κλεφτές ματιές στο ένδοξο παρελθόν.
"Εάν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στον Μάικλ Τζόρνταν και τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, θα διάλεγα χωρίς συζήτηση τον ΛεΜπρόν".
Τι είναι αυτά που λέτε, κύριε; Μήπως δεν είδατε ποτέ τον Τζόρνταν σε δράση;
"Εγώ, μωρέ; Εγώ, ο Μπιλ Λαμπίερ με τ'όνομα, που τον έριχνα κάθε χρόνο στο καναβάτσο μέχρι που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου;"
Α, συγγνώμη, μίστερ. Εσείς έχετε το δικαίωμα εις το ομιλείν. Σας ακούμε λοιπόν.
"Ο Τζόρνταν μπορούσε να σε καταστρέψει με το σκοράρισμά του και με τα φαρμακερά του σουτ και με τα θεαματικά του καρφώματα, ναι. Αλλά ο ΛεΜπρόν μπορεί να κάνει περισσότερα. Θα σε σκοτώσει με 18 ριμπάουντ. Θα μοιράσει 15 ασίστ. Θα βάλει και 50 πόντους όταν το θελήσει. Η τριπλή απειλή που αντιπροσωπεύει είναι πραγματικό φαινόμενο".
Ναι, αλλά τα δαχτυλ......
"...και μη μου πείτε για τα δαχτυλίδια του Τζόρνταν, γιατί οι Μπουλς ήταν ομαδάρα. Δείτε ποιους έχει γύρω του φέτος ο ΛεΜπρόν. Ο Τζόρνταν δεν θα έφτανε ποτέ στους τελικούς με τέτοιους συμπαίκτες. Είχε Πίπεν, είχε Ρόντμαν...".
Μα, ο ίδιος ο Τζόρνταν έκανε τους συμπαίκτες του να φαίνονται καλύτεροι.
"Δεν ήταν πάντοτε έτσι. Έμαθε να το κάνει με το πέρασμα των χρόνων. Αντίθετα, ο ΛεΜπρόν είχε αυτή τη νοοτροπία από την πρώτη μέρα. Ας μη ξεχνάμε ότι δεν πήγε ποτέ σε κολέγιο. Ο Τζόρνταν είχε για εφόδιο όσα του έμαθε ο Ντην Σμιθ".
Οι Ουόριορς θα προσπαθήσουν να τον κουράσουν, τον ΛεΜπρόν.
"Αυτό κάναμε και εμείς στον Τζόρνταν, τότε, με τους Πίστονς. Και τα καταφέραμε, τρία χρόνια σερί. Συγγνώμη, αλλά αποκλείεται να πιάσει το ίδιο κόλπο με τον ΛεΜπρόν. Δεν έχει ξαναβγάλει η φύση τέτοιο εξωπραγματικό μοντέλο. Είναι 2μ05, δυνατός, 140 κιλά, τρέχει σαν τον άνεμο, πηδάει σαν αίλουρος. Πώς να τον σταματήσεις; Μου προκαλεί δέος αυτός ο άνδρας...".
Καλά τα λέει, ο Μπιλ Λαμπίερ. Κι ας πιστεύει το 34% των Αμερικανών, ότι ο 52χρονος Τζόρνταν θα κέρδιζε, σήμερα, τον ΛεΜπρόν σε ένα μονάκι 1v1!
Όταν ένας από τους ορίτζιναλ "Bad Boys" δηλώνει τρομαγμένος, πάσα κριτική παυσάτω.
Οσο διάβαζα τις αιρετικές δηλώσεις του Λαμπίερ, θυμόμουν μία συζήτηση μέσα στο πούλμαν των δημοσιογράφων, το 1994 στο Χιούστον. Το σκορ ήταν 3-2 υπέρ των Νικς και οι υποστηρικτές του Πάτρικ Γιούιν ξεσπάθωναν.
"Εάν προσπαθήσεις να βάλεις καλάθι μπροστά στον Χακίμ Ολάζουον, θα φας τάπα. Εάν δοκιμάσεις το ίδιο μπροστά στον Γιούιν, θα δολοφονηθείς...".
Διαβάζεται και με όρους 2015 αυτός ο αφορισμός.
Εάν ο Στεφ Κάρι βρεθεί σε μεγάλη μέρα, θα βάλει 50 πόντους και 8 τρίποντα και δεν θα τον προφταίνεις ούτε με λάσο. Εάν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς βρεθεί σε μεγάλη μέρα, θα τους καταπιεί όλους ζωντανούς και θα φτύσει τα κοκκαλάκια...
"Οταν ο γιος μου πήγαινε στο γυμνάσιο, είχε ύψος 1μ74 και ζύγιζε 64 κιλά", ψελλίζει από τις θέσεις των επισήμων ο Ντελ Κάρι, δίπλα στην αστραφτερή g.i.l.f. σύζυγό του, Σόνια.
Μη μας το ισοπεδώσεις, καλέ ΛεΜπρόν, το παιδί...
Ο Στεφ Κάρι τα ακούει όλα αυτά και γελάει. Για να τον ισοπεδώσει, κάποιος, πρέπει πρώτα να τον προλάβει. Οι περισσότεροι δεν προφταίνουν όχι να τον μαρκάρουν, αλλλά ούτε να τον δουν στα μάτια τους.
Τα κόλπα του στην προθέρμανση, με τις δύο μπάλες και τις σταυρωτές ντρίμπλες κάτω από τα πόδια, έγιναν ακόμη και κινούμενο σχέδιο. Θα τα έκανε και μέσα στον αγώνα, αν επιτρεπόταν να βάλει και δεύτερη μπάλα στο γήπεδο.
Οταν ο Στεφ Κάρι δέχθηκε "σκαμνάκι" από τον Τρέβορ Αρίζα στον 4ο αγώνα με τους Ρόκετς, έπεσε από τον ουρανό σαν πάνινη κούκλα. Έτσι, τουλάχιστον, έγραψε το ESPN.
Λάθος. Η κούκλα δεν είναι πάνινη, αλλά λαστιχένια. Ο Στεφ έκανε γκελ στο παρκέ και πετάχτηκε όρθιος, όπως τα μικρά παιδιά, που πέφτουν και ξανασηκώνονται σαν να μη τρέχει τίποτε.
Ποιος θα τον ξεχώριζε από 16χρονο αγόρι, αν τον έβλεπε στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο ντυμένο με μία κολεγιακή ζακέτα, φαρδύ χιπ-χοπ παντελόνι και καπελάκι του μπέιζμπολ; Εγώ πάντως θα του έδινα ένα πεντοδόλλαρο, να πάει να φάει κάτι να δυναμώσει.
Ο Στεφ Κάρι μου θυμίζει το παιδί από το βενζινάδικο. Μόνο που το παιδί από το βενζινάδικο είναι πιο ψωμωμένο.
Στα τελευταία λεπτά ενός αμφίρροπου αγώνα, εάν υπάρξει τέτοιος, ο ΛεΜπρόν θα μαρκάρει τον Κάρι. Ο Κάρι μπορεί να μαρκάρει τον ΛεΜπρόν, έστω για μία φάση;
Ο ένας μοιάζει με σουβενίρ από τη δεκαετία του '50 και ο άλλος με επισκέπτη από το 2050. Και μόνη η φωτογραφία, προκαλεί γέλιο. Και οίκτο.
Θα κερδίσουν, όμως, οι Ουόριορς. Και εύκολα.
Επειδή έχουν τρία σκυλιά του πολέμου για να ρίξουν πάνω στον ΛεΜπρόν: Ντρέιμοντ Γκρην, Αντρέ Ιγκουοντάλα, Χάρισον Μπαρνς. Και είναι και καλοί παίκτες, οι αφιλότιμοι.
Επειδή, σε αντίθεση με τους Καβς, αυτοί έχουν γεμάτο πάγκο. Ο 11ος της ομάδας (Ντέιβιντ Λη) είναι Ολ-Σταρ.
Επειδή ο Κάιρι Ιρβινγκ δεν μπορεί να μαρκάρει ούτε τον Κάρι ούτε τον Κλέι Τόμπσον ούτε οποιονδήποτε άλλον.
Επειδή δεν υπάρχει Κέβιν Λαβ για να τεντώσει την αντίπαλη άμυνα και να ανοίξει διαδρόμους για ΛεΜπρόν και Κάιρι.
Επειδή ο Αντριου Μπόγκουτ παίζει "πόιντ-σέντερ" και ξέρει διπλάσιο μπάσκετ από τον Τιμοφέι Μαζγκόφ.
Επειδή ο Ντέιβιντ Μπλατ θα ήταν σήμερα βοηθός του Στηβ Κερ, αν είχαν αργήσει λιγάκι οι Καβς.
Επειδή ακρογωνιαίος λίθος των Ουόριορς είναι η υποτιμημένη άμυνά τους. Η καλύτερη, φέτος, στο ΝΒΑ.
Επειδή η καλύτερη ομάδα έχει στη φαρέτρα της και το πανίσχυρο (46-3 φέτος) πλεονέκτημα της έδρας.
Επειδή η δίψα είναι ένα πανίσχυρο κίνητρο.
Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα στις 5 επισκέψεις του στους τελικούς. Εάν οδηγήσει αυτούς τους Καβαλίερς στον φετινό τίτλο, τότε ναι, η συζήτηση τελειώνει, είναι ένας νέος Τζόρνταν. Μου φαίνεται, όμως, σχεδόν απίθανο.
Ποντάρω ότι οι Ουόριορς θα τελειώσουν τη δουλειά στον 4ο ή στον 5ο τελικό. Ας πούμε στον πέμπτο, ώστε να πανηγυρίσουν τη στέψη μπροστά στο κοινό τους, φέτος που άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής: Γκόλντεν Στέιτ, 4-1.
Σας αφήνω τώρα, πάω να φτιάξω καφέ.  Αν και τέτοιες μέρες δεν χρειάζεται ούτε αυτός. Σαμπάνια, καλύτερα. Το μπάσκετ γιορτάζει.
ΛεΜπρόν Τζέιμς και Στεφ Κάρι
Χακίμ Ολάζουον και Πάτρικ Γιούιν
Μάικλ Τζόρνταν και Μπιλ Λαμπίερ
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: