Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ράφα Μπενίτεθ: Κάθε αρχή και (συνήθως) δύσκολη!!

Με αφορμή τη λευκή ισοπαλία της Ρεάλ Μαδρίτης στην πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει το... αγαπημένο ξεκίνημα του Ράφα Μπενίτεθ σε κάθε ομάδα που αναλαμβάνει.
Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, λέει ο σοφός λαός και όπως φαίνεται στην περίπτωση του Ράφα Μπενίτεθ το συγκεκριμένο ρητό ταιριάζει... γάντι. Τι κι αν το έργο της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν φαινομενικά εύκολο απέναντι στη Σπόρτινγκ Χιχόν, εντούτοις το τελικό 0-0 ήρθε να επιβεβαιώσει τον «κανόνα» του Ισπανού τεχνικού. Ποιόν; Ότι δεν κερδίζει – σχεδόν – ποτέ στο πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος με την εκάστοτε ομάδα του.
Το «αγαπημένο» του αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία, όμως παρά το σύνηθες ξεκίνημα με το... αριστερό, ο Μπενίτεθ πήρε τίτλο από την πρώτη κιόλας σεζόν ΚΑΙ στις πέντε τελευταίες του ομάδες. Άλλοτε εγχώριο, άλλοτε ευρωπαϊκό. Κάτι που ευελπιστούν για φέτος και οι φίλοι της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Ισπανό στον πάγκο της ομάδας τους.
Ρεάλ Βαγιαδολίδ
Ο πρώτος σταθμός στην καριέρα του στη μετά-Ρεάλ Μαδρίτης εποχή το 1995. Κάθε αρχή και δύσκολη, λοιπόν, με τον Μπενίτεθ να γνωρίζει την ήττα στο πρώτο του παιχνίδι, με την Μπαρτσελόνα να επικρατεί με σκορ 0-2 στο Χοσέ Θορίγια.
Εξτρεμαδούρα
Στον πάγκο της Εξτρεμαδούρα βρέθηκε για δύο χρόνια από το 1997 έως το 1999. Στην πρώτη του σεζόν ανέβασε την ομάδα από τη δεύτερη κατηγορία στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, όμως το ξεκίνημα στα «μεγάλα σαλόνια» ήταν... με το αριστερό. Λευκή ισοπαλία εντός έδρας απέναντι στη Βαγιαδολίδ.
Βαλένθια
Το 2001 ο Ράφα Μπενίτεθ ανέλαβε την πρώτη «μεγάλη» ομάδα στην καριέρα του. Το ξεκίνημά του νικηφόρο, όμως υπάρχει μια... ιδιαιτερότητα. Αντίπαλος ήταν η τωρινή του ομάδα, η Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία «πλήγωσε» στο Μεστάγια, επικρατώντας με 1-0, χάρις σε ένα τέρμα του Ανγκούλο. Στο τέλος της σεζόν, οι «νυχτερίδες» πανηγύρισαν την κατάκτηση του πρωταθλήματος, για πρώτη φορά έπειτα από 31 χρόνια.
Λίβερπουλ
Η ομάδα-σταθμός στη μέχρι σήμερα καριέρα του Ράφα Μπενίτεθ. Το 2004 ο Ισπανός τεχνικός πέρασε το κατώφλι του Άνφιλντ, όμως το ξεκίνημα του στην Πρέμιερ Λιγκ δεν ήταν νικηφόρο. Στην πρώτη αγωνιστική, οι «κόκκινοι» αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 1-1 απέναντι στην Τότεναμ, στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, με το γκολ της ομάδας του Μπενίτεθ να το σημειώνει ο «δικός μας» Τζιμπρίλ Σισέ. Παρά το στραβοπάτημα στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, στο τέλος της σεζόν η Λίβερπουλ πανηγύρισε την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, έπειτα από το συγκλονιστικό τελικό κόντρα στη Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη, με τον Μπενίτεθ να γίνεται «θρύλος» για τους φίλους της ομάδας.
Ίντερ
Μετά από έξι χρόνια στο Άνφιλντ, ο Μπενίτεθ κατηφόρισε το 2010 στην Ιταλία, για λογαριασμό της πρωταθλήτριας Ευρώπης – τότε – Ίντερ. Το πρώτο του παιχνίδι στο Καμπιονάτο διεξήχθη στο Ρενάτο Νταλάρα, απέναντι στην Μπολόνια, με την Ίντερ να «κολλάει» στο 0-0 απέναντι στους «ροσομπλού». Στο Μιλάνο μπορεί να έμεινε μόλις για λίγους μήνες, όμως πριν αποχαιρετήσει τους «νερατζούρι» τον Δεκέμβριο του 2010, πρόλαβε να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Τσέλσι
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια απραγίας, ο Μπενίτεθ επέστρεψε στους πάγκους τον Νοέμβριο του 2012 για λογαριασμό της Τσέλσι, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους φίλους των «μπλε». Το «κόκκινο» παρελθόν του (λόγω Λίβερπουλ) και κάποιες παλιές του δηλώσεις εναντίον της Τσέλσι προκάλεσαν... εξέγερση στο πρώτο του παιχνίδι στο Στάμφορντ Μπριτζ. Το 0-0 κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι ήταν το λιγότερο, μπροστά στις αποδοκιμασίες του κόσμου εναντίον του νέου τους προπονητή. Στο τέλος της σεζόν, πάντως, ο Μπενίτεθ πανηγύρισε την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ με τους «μπλε».
Νάπολι
Σε κάθε κανόνα υπάρχει και η εξαίρεση. Στην περίπτωση του Ράφα Μπενίτεθ αυτό ίσχυσε στην παρουσία του στη Νάπολι. Με τους «παρτενοπέι», ο Ισπανός μπήκε με το δεξί στο Καμπιονάτο τη σεζόν 2013-14, επικρατώντας στο Σαν Πάολο της Μπολόνια με σκορ 3-0. Το... γούρι (μια και κέρδισε στην πρεμιέρα) μπορεί να χάλασε, όμως στο τέλος της σεζόν ο Μπενίτεθ κατέκτησε με τη Νάπολι το κύπελλο Ιταλίας.
Υ.Γ. Γίνεται αναφορά στην παρουσία του Μπενίτεθ αποκλειστικά στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας και όχι στη Σεγούντα Ντιβιζιόν.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: