Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΑΕΚ, Μανωλάς, Μπάγεβιτς και διάδοχος…!!

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για το καλό που έκανε στην ΑΕΚ που είχε αντίπαλο τον Ηρακλή, τα πρόσωπα σε πάγκο και κερκίδα, αλλά και τον αντικαταστάτη του Δέλλα.
Συνήθως μετά την καταιγίδα έρχεται το ουράνιο τόξο… Μία κοινοτυπία που ταιριάζει άριστα στην ΑΕΚ και τα όσα ακολούθησαν στην «διαβολοβδομάδα» μετά το ματς στο Φάληρο με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.
 
Ο Στέλιος Μανωλάς έκανε αυτό ακριβώς που απαιτούνταν στα αποδυτήρια τις ημέρες που ακολούθησαν την παραίτηση Δέλλα και γνώριζε από την εμπειρία του ως (top level) ποδοσφαιριστής. Δούλεψε όπως κι ο ίδιος υπογράμμισε στο κομμάτι της ψυχολογίας των παικτών δίνοντάς τους επιπλέον κίνητρο να ξεπεράσουν την άδικη σε έκταση ήττα που ήρθε στο ντέρμπι…
 
Ο υπηρεσιακός τεχνικός της ΑΕΚ που εννοείται ξεκαθάρισε πως η ομάδα που είδαμε επί της ουσίας είναι δουλειά της προηγούμενης τεχνικής ηγεσίας, άρα και το αποτέλεσμα αυτής στον αγωνιστικό χώρο, αποδείχτηκε ΚΥΡΙΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία απέναντι στον προκάτοχό του και κυρίως στον ίδιο τον κόσμο της ΑΕΚ.
 
Έγιναν σκόπιμα ερωτήσεις που ήθελαν να καθοδηγήσουν στη στοχοποίηση του Τραϊανού Δέλλα αλλά ο νυν τεχνικός της Ένωσης που γνωρίζει καλά τα συγκεκριμένα τερτίπια έβαλε στη θέση τους εκείνους που η σχέση τους με την ΑΕΚ θα έπρεπε να ήταν ανάλογη με ενός ιδιοκτήτη του παλιού πατροπαράδοτου καφενείου.
 
Κι αυτό διότι το επίπεδό τους και η ποιότητά τους είναι καφενειακού επιπέδου, πάντα ήταν, απλά τώρα που μιλάνε-γράφουν πιο… δυνατά με ξένες πλάτες επιβεβαιώνουν όλα όσα τόσα χρόνια φαίνονταν στην ανάγνωση ενός (μέτριου σε ποιότητα και επίπεδο) άρθρου…
Δεν θα γράψω όσα είπε ο Στέλιος Μανωλάς και απέδειξε ότι ξέρει που βρίσκεται και όπως ο ίδιος τόνισε που πατάει, μπορείτε να βρείτε και να δείτε (δεν λέω να διαβάσετε γιατί μπορεί να το κάνετε από λάθος μέσο και να μην έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε όσα ακριβώς ειπώθηκαν) τη συνέντευξη Τύπου και θα τα καταλάβετε όλα.
 
Θα ασχοληθώ με τα αγωνιστικά κυρίως και έπειτα με το γεγονός ότι ήμασταν μάρτυρες παλιών… επεισοδίων σε ένα κακόγουστο και κακογυρισμένο «σίριαλ» στην ιστορία της ΑΕΚ και αφορά τις αντιδράσεις για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Η ομάδα κατάφερε με σύμμαχο τον Ηρακλή να ξεπεράσει με τον καλύτερο, ονειρικό θα χαρακτήριζα, τρόπο την ήττα από τον Ολυμπιακό. Πριν το ματς το οποίο η ΑΕΚ έκανε εύκολο και περίπατο, όλοι στις αναφορές με σε αυτό υπογραμμίζαμε το δύσκολο της υπόθεσης για την Ένωση αφού αντιμετώπιζε μία ομάδα με ταυτότητα και η οποία δεν είχε ηττηθεί σε κανένα από τα προηγούμενα εκτός έδρας ματς.
 
Φαίνεται όμως πως την ΑΕΚ δεν πρέπει να την φοβάσαι στο ΟΑΚΑ όπου μετράει μόνο νίκες. Η ομάδα του Παπαδόπουλου ήταν μακράν της δεύτερης η χειρότερη που έχει περάσει από την έδρα της Ένωσης. Πραγματικά αν το σκορ έφτανε και σε επίπεδα… τρελά με 7 και 8 γκολ για την ΑΕΚ δεν θα έκανε καμία εντύπωση σε κανέναν!
 
Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν 18 τελικές προσπάθειες εκ των οποίων οι 11 ήταν στην εστία και ταυτόχρονα ένα δοκάρι με πρωταγωνιστή τον φυσικό ηγέτη της ομάδας, τον Πέτρο Μάνταλο που ήταν εξαιρετικός και μαζί με τους Βάργκας, Μπαρμπόσα έκαναν τη διαφορά στο δημιουργικό – παραγωγικό παιχνίδι της Ένωσης.
 
Μπορεί ο διεθνής Βενεζουελάνος μεσοεπιθετικός να έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα πως του αρέσει να παίζει κυρίως πίσω από τον φορ αλλά με τον Ηρακλή ως δεξί εξτρέμ έκανε την καλύτερή του εμφάνιση με την ΑΕΚ, ίσως γιατί άλλαξε ο τεχνικός χωρίς να έχει πάντως δικαιολογία αφού ήταν πάντα βασικός και με τον Δέλλα και στα περισσότερα ματς ως δεκάρι…
 
Δεν χρειάζεται θαρρώ να γράψουμε πολλά για το αγωνιστικό κομμάτι. Ευχή όλων θαρρώ είναι ανάλογη συνέχεια και δυο νίκες άμεσα με Ξάνθη και Παναθηναϊκό, οι ίδιοι παίκτες θα είναι, ευθύνη ο κόουτς δεν θα ‘χει, όποτε προχωράμε και μπορούμε να πιστεύουμε ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας (να μας κάτσει και καμιά γκέλα των υπολοίπων να δικαιωθεί και ο Μανωλάς που είπε πριν το ματς με Ηρακλή –και έχει μεγαλύτερη αξία έτσι– ότι μαζεύεται η διαφορά).
 
Πάμε τώρα και στα… καυτά ζητήματα και τις άσχημες αντιδράσεις στο ΟΑΚΑ στο πρόσωπο του Ντούσαν Μπάγεβιτς και αρκετά άδικες θα συμπληρώσω εγώ αν πρόκειται για… επίθεση που αφορά τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, την αποχώρηση Δέλλα και γενικά το γεγονός ότι (τάχα μου) παρεμβαίνει στο έργο του εκάστοτε κόουτς.
 
Γνωρίζουν ΑΠΑΝΤΕΣ εντός κι εκτός ΑΕΚ πως δεν είμαι φαν του Βόσνιου εκτελεστικού διευθυντή της Ένωσης. Αντίθετα θα έλεγα ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων εκείνων που βρίσκονται απέναντι και δεν θέλουν να ξεχνάνε, ή δεν μπορούν (όσο γραφικό κι αν είναι, ή φαίνεται αυτό). Όμως δεν μπορώ να είμαι ψεύτης απέναντί σας και απέναντι στα τρία πιο όμορφα και λατρεμένα γράμματα της ζωής μου (την ΑΕΚ για όσους αδυνατούν να καταλάβουν)…
 
Αντιλαμβάνομαι σε απόλυτο βαθμό την πίκρα και την απογοήτευση όσων (που δεν ήταν μόνο από την Original21 αφού όταν στο πρώτο 10λεπτο ακούστηκαν συνθήματα κατά του Μπάγεβιτς οι οργανωμένοι ήταν έξω από το πέταλο) βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ για την ήττα από τον Ολυμπιακό και όσα ακολούθησαν αυτής. Όμως πρέπει αν τιμώ τα παντελόνια που φοράω να γράψω την αλήθεια.
 
Δεν έχει ευθύνη ο Μπάγεβιτς και όσο είδα εγώ με τα ματάκια μου σ’ αυτά τα τρία καλοκαίρια προετοιμασίας δεν έκανε ΚΑΜΙΑ απολύτως παρέμβαση στο έργο του Τραϊανού Δέλλα. Ούτε επιχείρησε απ’ όσο γνωρίζω ΠΟΤΕ να τον κατευθύνει σε επιλογές 11άδας και όχι μόνο. Γι’ αυτό και ο Δέλλας δεν άφησε την παραμικρή αιχμή για τον Μπάγεβιτς στην γραπτή του δήλωση. Άλλωστε αν γίνονταν τα παραπάνω από τον εκτελεστικό διευθυντή της ΑΕΚ στον προπονητή και εκείνος συνέχιζε στον πάγκο θα ήταν απλά μαριονέτα και κάτι τέτοιο δεν μπορείς να το πεις για τον «Τράι».
 
Αν τώρα το ερώτημα είναι: προκύπτουν ευθύνες για τον Μπάγεβιτς στον αγωνιστικό σχεδιασμό; Η απάντηση αναπόφευκτα είναι σαφέστατα και προκύπτουν. Έχει μεγάλο μέρος ευθύνης και αντίστοιχο με εκείνο των Μιλοβάνοβιτς και Δέλλα. Για να είμαστε σωστοί, τίμιοι και ειλικρινείς…
Το μοναδικό ενδεχόμενο να έχει κάποιο παράπονο ο Δέλλας από τον Μπάγεβιτς είναι  πως έβλεπε καθημερινά ο εκτελεστικός διευθυντής τις προπονήσεις, ήταν στην προετοιμασία, άρα ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος τον Άρθο και την εικόνα του, τον Μπουονανότε και ότι άλλο μπορεί να καταλόγισαν στον Δέλλα.
 
Υγ: Η περίπτωση του Πογιέτ διατηρείται στο προσκήνιο. Τα χρήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει η υπόθεση του Ουρουγουανού τεχνικού είναι στο εκατομμύριο ευρώ και ταυτόχρονα η αξίωσή του θα είναι τουλάχιστον για 2,5 χρόνια κλειστό συμβόλαιο. Για έναν προπονητή που θαρρώ πως κανείς δεν είναι σίγουρος πως είναι κάτι εξαιρετικό, όπως για παράδειγμα ήταν ο Βαλβέρδε… Έως την Τρίτη θα ξέρουμε για κόουτς λοιπόν, για να δούμε.
 
Υγ2: Κανείς δεν λέει συνολικά για το ρόστερ πως δεν είναι καλό. Το γράφω εδώ να το εμπεδώσουν οι άνθρωποι του χώρου μου που όσο δεν ξέρουν να γράφουν άλλο τόσο δεν μπορούν να καταλάβουν τι διαβάζουν, λογικό όμως. Αυτό που υποστηρίχτηκε από το καλοκαίρι και το σημείωναν το 70% των ΜΜΕ αλλά και ο απλός κόσμος ήταν πως στον αγωνιστικό σχεδιασμό που έκαναν στην ΑΕΚ ξέχασαν ένα σούπερ στόπερ (τέτοιο ΔΕΝ είναι ο Άρθο, εννοούμε επιπέδου Κάρλος Γκαμάρα για να εξηγούμαστε μιας και δεν μπορούν να καταλάβουν), ένα ενδεκαδάτο εξτρέμ και ένα φορ… Γράφοντας τα προβλήματα που υφίστανται δεν απαξιώνεις το ρόστερ, απλά βοηθάς, τα επαναλαμβάνω βέβαια αλλά προκοπή δεν πρόκειται να βρούμε.
 
Υγ3: Σωστή η επιλογή (και) του Μανωλά να μην ξεκινήσει και Μάνταλο, και Βάργκας, και Μπουονανότε κάτι που είχε κάνει ο Δέλλας στο παρελθόν χωρίς ποδοσφαιρική λογική και επειδή προφανώς οδηγούνταν σ’ αυτήν την απόφαση μέσω της προσπάθειας που γινόταν από συγκεκριμένους (άμπαλους) να αναδείξουν το γεγονός ότι όλοι οι καλοί χωράνε και σε ένα 4-2-3-1 δεν χρειάζεται να ‘χει η ομάδα εξτρέμ…
 
Υγ4: Ωραία το Σάββατο που μας άφησε. Νίκη και το μπάσκετ (εύκολα και με καλή απόδοση από Ουόρεν ο οποίος έπαιξε με άλλες εντολές και έκανε ματσάρα, φαίνεται πως ήταν λάθος αυτά που του ζητούσε ο κόουτς) και 3 στα 3 και κορυφή, ενώ στην Βέροια τεράστιο διπλό έκαναν οι μάγκες του χάντμπολ… Μια χαρά…

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: