Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ελαφρά υποχώρηση του ντόπινγκ!!


Μείωση άνω του 10% εμφάνισαν το 2014 τα θετικά δείγματα από ελέγχους αθλητών για απαγορευμένες ουσίες σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η WADA.

Ελαφρά υποχώρηση του ντόπινγκ

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ίχνη απαγορευμένων ουσιών σε πάνω από 3.800 δείγματα από ένα σύνολο 283.304 ελέγχων την περυσινή χρονιά σε όλο τον κόσμο. Η μείωση κατά 10% των δειγμάτων αντιστρέφει την τάση αύξησης που είχε διαφανεί το 2013 σε σχέση με το 2012, καθώς τότε είχε σημειωθεί άνοδος κατά 10%. Επίσης μειώθηκε ο αριθμός των δειγμάτων ελέγχου που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Ο WADA αποδίδει εν μέρει την πτώση στην εφαρμογή του βιολογικού διαβατηρίου των αθλητών, εξηγώντας ότι κάποιες «ανωμαλίες» στα επίπεδα των δειγμάτων ούρων και αίματος οφείλονται στα χαρακτηριστικά του οργανισμού του αθλητή και όχι σε ουσίες που έχει προσλάβει.

Τα 283.304 δείγματα ελήφθησαν το 2014 από τις αθλητικές ομοσπονδίες και τις εθνικές υπηρεσίες κατά του ντόπινγκ και παραδόθηκαν στα 32 πιστοποιημένα εργαστήρια του WADA ανά τον κόσμο προς ανάλυση.

Το 2013 είχαν ληφθεί 269.878 δείγματα.

Υποπτα χαρακτηρίστηκαν 3.866 δείγματα ούρων ή αίματος, δηλαδή ποσοστό 1,36% των δειγμάτων που ελήφθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το ποδόσφαιρο ήταν το άθλημα με τη διεξαγωγή των περισσότερων ελέγχων, που ανήλθαν σε 31.242 πέρυσι. Ωστόσο, μόνο 144 δείγματα βρέθηκαν θετικά, δηλαδή ποσοστό 0,46%. Ακολούθησαν σε αριθμό δειγμάτων ο στίβος με 25.830 δείγματα, η ποδηλασία (22.471) και ο υγρός στίβος (12.120). Ωστόσο, τα υψηλότερα ποσοστά θετικών δειγμάτων εμφανίστηκαν στην άρση βαρών (1,9%), στην ιππασία (1,8%) και στο... γκολφ (1,6%). Βεβαίως, εκτός ολυμπιακών και παραολυμπιακών αθλημάτων τα κάθε άλλο παρά ζηλευτά πρωτεία κρατά το μπόντι μπίλντινγκ με 13,7% των δειγμάτων να βγαίνουν θετικά σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Απαγορευμένες ουσίες εντοπίστηκαν ακόμη στα δείγματα από αθλήματα που δεν περιμένει κανείς να είναι διαδεδομένο το ντόπινγκ, όπως το μπριτζ και τα... βελάκια («νταρτς»)!

Ο παγκόσμιος χάρτης του ντόπινγκ και των ελέγχων δείχνει ότι τους περισσότερους ελέγχους διεξήγαγαν οι Κινέζοι, αλλά μόνο το 0,4% των 13.180 δειγμάτων βρέθηκε θετικό. Ακολούθησαν οι Ρώσοι με 12.556 ελέγχους και οι Γερμανοί με 9.073.

Στον αντίποδα, η Επιτροπή κατά του Ντόπινγκ στην Τζαμάικα διεξήγαγε πέρσι μόλις 347 ελέγχους χωρίς να βρει ούτε ένα δείγμα θετικό... Το αρνητικό ρεκόρ το έχει όμως το Εθνικό Κέντρο κατά του Ντόπινγκ της Ουκρανίας, που έκανε μόλις δύο ελέγχους, και το ένα δείγμα βρέθηκε θετικό.

Τα αναβολικά στεροειδή πήραν τη μερίδα του λέοντος (48%) μεταξύ των απαγορευμένων ουσιών που ανιχνεύθηκαν στα δείγματα των αθλητών κατά το 2014. Ακολούθησαν τα διεγερτικά (15%) και οι ουσίες-μάσκες (13%) που σκοπό έχουν να καλύπτουν τα ίχνη άλλων, ισχυρότερων ουσιών.

Η διευθύντρια του Βρετανικού Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ, Νικόλ Σάπστεντ, δήλωσε πως «τα αναλυτικά μας ευρήματα καταδεικνύουν διεύρυνση στη χρήση στεροειδών, που για μένα αποτελεί ένδειξη για αύξηση σε ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Πρόκειται για κάτι πάνω στο οποίο θα ασχοληθούμε με το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα για να βοηθήσουμε, διότι δεν είναι μόνο θέμα του αθλητισμού ή του ντοπαρίσματος».

Προσφάτως κάποιοι έχουν ισχυριστεί ότι το ντόπινγκ είναι πολύ πιο διαδεδομένο από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία του WADA, ιδιαιτέρως στον στίβο. Τον περασμένο Δεκέμβριο ένα γερμανικό τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ ανέφερε ότι το 99% των Ρώσων αθλητών έχει λάβει απαγορευμένες ουσίες.

Ο γενικός διευθυντής του WADA, Ντέιβιντ Χάουμαν, δήλωσε προ μερικών εβδομάδων στο BBC ότι η εκτίμηση του οργανισμού για το μέγεθος της παραβατικότητας ποικίλλει ανά άθλημα: «Κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις με βάση έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Οι χρήστες είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι θα φανταζόμασταν, πάνω από 10%. Αυτό είναι ανησυχητικό διότι το σύστημα πιάνει πολύ μικρότερο αριθμό από αυτόν. Οχι σε όλα τα αθλήματα, σε κάποια αθλήματα», είπε.

Ο Χάμις Κόφι, επικεφαλής του τμήματος ελέγχων του Βρετανικού Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ, προσθέτει ότι «σκοπός μας είναι να μην εστιάζουμε τόσο πολύ στους αριθμούς, παρά στην ποιότητα των ελέγχων, κι εκεί βρίσκονται και οι προσπάθειές μας που βασίζονται σε πληροφορίες».

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: