Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Δίλημμα πολυτελείας!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την αναγεννημένη Γκλάντμπαχ και το εντυπωσιακό ξεκίνημα του Αντρέ Σούμπερτ στον πάγκο.
Πριν λίγες εβδομάδες είχε έρθει η μέρα της κρίσης για την Γκλάντμπαχ. Ο Μαξ Έμπερλ είχε ενημερωθεί για την παραίτηση του Λουσιέν Φαβρ την ώρα που έκανε βόλτα τον σκύλο του το πρωί και ενώ είχε μείνει με την εντύπωση ότι οι δύο πλευρές θα συνέχιζαν μαζί. Ο κόσμος της Μπορούσια είχε καταρρεύσει. Μέσα σε λίγες ώρες ο τεχνικός διευθυντής έπρεπε να λάβει αποφάσεις, που δε θα έβαζαν σε κίνδυνο το πρότζεκτ και όλα αυτά που με τόσο κόπο εκείνος και ο Ελβετός τεχνικός είχαν χτίσει τα τελευταία χρόνια.
Τελικά, βρήκε τη λύση στο πρόσωπο του Αντρέ Σούμπερτ, του προπονητή της ομάδας U23. Η επιλογή ήταν προσωρινή. Το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία του συλλόγου με 5 ήττες στις 5 πρώτες αγωνιστικές, έχει ακολουθήσει ένα εκπληκτικό σερί 4 νικών. Από τους 0 βαθμούς και τα 2-12 τέρματα στο απόλυτο με 14-4. Τελευταία νίκη εκείνη επί της Άιντραχτ στη Φρανκφούρτη με το εντυπωσιακό 5-1. Η μεγαλύτερη εκτός έδρας από το 1987!

Ξαφνικά, μία ομάδα που έμοιαζε να μην έχει αρχή και τέλος, παίζει εκπληκτικό ποδόσφαιρο. Τι άλλαξε; Σχεδόν τίποτα! «Είναι τρελό. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να εξηγήσεις αυτά που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο», τόνισε ο Γιάντσκε. «Δεν παίζουμε διαφορετικό ποδόσφαιρο», όπως είχε πει ο Σούμπερτ μετά τη νίκη επί της Βόλφσμπουργκ.
Ο 44χρονος τεχνικός μας έπιασε όλους στον ύπνο. Αυτή τη στιγμή αποδεικνύεται ο κατάλληλος άνθρωπος για την Μπορούσια την κατάλληλη στιγμή. Καμιά φορά είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τέσσερα ματς, τέσσερις νίκες. Δεν γίνεται κανένας να τα πάει καλύτερα. «Αμέσως αναλύσαμε τα προβλήματα στο παιχνίδι μας. Τελευταία, παίζαμε πολύ αμυντικά και αυτό μας έκανε να είμαστε παθητικοί. Τα τελευταία χρόνια το πλάνο δούλευε, όμως φέτος για κάποιον λόγο όχι. Η συμπεριφορά μας δεν ήταν σωστή, όταν κερδίζαμε την μπάλα», αποκάλυψε ο Σούμπερτ σε συνέντευξή του στο επίσημο site της Bundesliga.
«Το θέμα ήταν πώς η ομάδα θα έβρισκε ξανά αυτοπεποίθηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για εμάς ήταν ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να παίξουμε και πάλι επιθετικά και δυναμικά. Το δεύτερο αφορά το transtion», ολοκλήρωσε. Μετά το παιχνίδι με την Άιντραχτ η ίδια ερώτηση έγινε από τους δημοσιογράφους: είναι μόνιμη λύση ή προσωρινή; Ο Σούμπερτ, πλέον, είναι πολύ επιτυχημένος για να την αποφεύγει. «Αυτή η ιστορία είναι δική σας», ήταν η απάντησή του.

Μέχρι τη χειμερινή διακοπή θα είναι εκτός απροόπτου στη θέση του. Το θέμα είναι φυσικά, αν πρέπει να παραμείνει εκεί και στη συνέχεια. «Τι τον χρειαζόμαστε τον νέο προπονητή;», αναρωτήθηκε δημόσια ο Σάκα μετά τη νίκη επί της Βόλφσμπουργκ, χαρακτηρίζοντας ως  «τεράστια διασκέδαση» αυτό που βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες εκείνος και οι συμπαίκτες του.
Ο Νόρντβαϊτ ανοίγει το σκορ με τους Λύκους και ο Σούμπερτ βρίσκεται στον αέρα, πανηγυρίζοντας. Η ομάδα του είναι επιτομή του ροκ ποδοσφαίρου. Όλη η πίεση έχει φύγει. Ένας μικρός μάγος στο πράσινο φούτερ του. Αυτή είναι πάνω-κάτω η εικόνα. Η αντίληψη του τι μπορεί να έχει συμβεί στην Μπορούσια. Κάτι μαγικό. Πλέον, θα βρείτε αυτό το τυχερό φούτερ ακόμη και στην μπουτίκ του συλλόγου. Ίσως κάποια μέρα να κοσμεί και το μουσείο. Άλλωστε, ο Γερμανός τεχνικός έχει ήδη γράψει το όνομά του στην ιστορία της Γκλάντμπαχ. Τρεις νίκες στα τρία πρώτα ματς δεν είχε ποτέ κανένας άλλος. Τώρα, μοιάζει απλά να το βελτιώνει, ώστε να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Σούμπερτ έβαλε τέλος στη μιζέρια, στην «εσωτερική» αμφισβήτηση. Πήρε μία αποπροσανατολισμένη ομάδα και της έδωσε ξανά σκοπό. Την αναγέννησε. Τα πουλάρια παίζουν με περισσότερο θάρρος, μεγαλύτερο πάθος, δίψα. Όλα εκείνα που έμοιαζαν να έχουν χαθεί μια και καλή στο ξεκίνημα της σεζόν. Τελικά, όχι μόνο υπάρχει ζωή μετά τον Φαβρ, αλλά αυτή η ζωή αποδεικνύεται πολύ πιο διασκεδαστική από την προηγούμενη.
«Έχει κάνει εκπληκτική δουλειά. Μας έχει δώσει κίνητρο και έχει φέρει τη διασκέδαση και τη χαλαρότητα», αποκάλυψε ο Χαν, που σκόραρε δύο γκολ για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Νοέμβριο, μετά το ματς με την Άιντραχτ. «Ποτέ δεν είπα ότι δε θέλω τη δουλειά. Απλά είπα ότι δεν είναι αυτοσκοπός. Ζω στη στιγμή και απολαμβάνω τον χρόνο με τους παίκτες», τόνισε ο Σούμπερτ.
«Το θέμα δεν είμαι εγώ. Είναι η ομάδα. Και πρέπει να πω ότι αυτό που κάνουν τα παιδιά είναι εκπληκτικό», είχε πει πριν λίγες ημέρες. Για πρώτη φορά όλα τα φώτα είναι πάνω του, όμως το διαχειρίζεται άψογα. Η μέθοδός του είναι απλή: «Spielt einfach Fußball!», «απλά παίξτε ποδόσφαιρο!».
Ίσως το γεγονός ότι το τελευταίο feedback από την Ζανκτ Πάουλι, στης οποίας τον πάγκο είχε κάτσει για τελευταία φορά να έχει βάλει την Γκλάντμπαχ σε σκέψη. «Δύσκολο χαρακτήρα» τον είχαν χαρακτηρίσει. Η χημεία, όμως, είναι εδώ. Και το μόνο που έχει να σκεφτεί ο Έμπερλ είναι αν ο Σούμπερτ είναι κάτι παραπάνω από «ψυχολόγος». Ότι στη χειμερινή προετοιμασία μπορεί να δουλέψει στην τακτική και στη δική του ιδέα. Το «τώρα» δικαιώνει τον Γερμανό τεχνικό. Το «αύριο» είναι κάτι που απασχολεί τον τεχνικό του διευθυντή.

«Μιλάμε ανοιχτά», είπε ο Έμπερλ, που ακόμα δεν έχει πάρει την απόφασή του, όμως τόνισε ότι δεν έχει μιλήσει με άλλους προπονητές. Δεν έχει λόγο άλλωστε αυτή τη στιγμή να το κάνει. Ο παράγοντας της Γκλάντμπαχ βομβαρδίστηκε με ερωτήσεις σχετικά με το προσωρινό της σχέσης με τον Σούμπερτ. Ξεκάθαρη απάντηση δεν έδωσε. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχε να δώσει. «Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα. Τα καλά αποτελέσματα μας δίνουν την ηρεμία να κάνουμε την καλύτερη επιλογή», σχολίασε τη Δευτέρα (19/10) στην Rheinische Post.
Ο Έμπερλ βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο μπροστά σε ένα δίλημμα πολυτελείας. Σε ένα δίλημμα που δεν περίμενε καν να υπάρχει, όταν έδινε τη θέση στον Σούμπερτ. Ο χρόνος, όμως, είναι μαζί του σε μία σπάνια συνθήκη. Απέφυγε το λάθος μετά την παραίτηση του Φαβρ και δεν βιάστηκε. Είχε τη νηφαλιότητα να μην πάρει βιαστικές αποφάσεις. Στην ουσία δεν πήρε τη σωστή απόφαση, όμως είναι πολύ κοντά στο να αποδειχθεί τέτοια. «Το φθινόπωρο οι καλοί προπονητές δεν πέφτουν από τα δέντρα», είχε πει πριν από περίπου ένα μήνα. Μάλλον έπεσε στην εξαίρεση... Ο Σούμπερτ μοιάζει με ένα δώρο από το πουθενά.





*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: