Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Χριστόπουλος: «Τεράστια τιμή η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Ο Γιάννης Χριστόπουλος μίλησε στο sport-fm.gr για την επικείμενη συμμετοχή του με την εθνική Κίνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τα επόμενα σχέδιά του στην προπονητική.

Χριστόπουλος: «Τεράστια τιμή η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες»
Είναι από τους Έλληνες προπονητές που το φετινό καλοκαίρι μάς έκαναν περήφανους εκτός συνόρων διεκδικώντας και παίρνοντας το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με την Εθνική μπάσκετ της Κίνας. Επιπλέον είναι ο πρώτος Έλληνας προπονητής που θα συμμετέχει στο μεγάλο αυτό γεγονός όντας προπονητής μιας ξένης ομάδας. Αναφερόμαστε στο Γιάννη Χριστόπουλο, ο οποίος μίλησε στοwww.sport-fm.gr για την εμπειρία του, την αναγνώριση, τον τρόπο προσέγγισης σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, τα άμεσα σχέδιά του και το αν θα επέστρεφε κάποια στιγμή σε πάγκο ευρωπαϊκής ομάδας. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει δημόσια για ακόμη μία φορά τον Παναγιώτη Γιαννάκη που του άνοιξε το δρόμο για την Εθνική Κίνας και που παρά την αποχώρηση του ίδιου από εκεί τον παρότρυνε να παραμείνει και να συνεχίσει το έργο του.

-Κόουτς, συγχαρητήρια για τη φετινή σας επιτυχία. Θα θέλαμε αρχικά να σας ρωτήσουμε πώς μπορεί να νιώθει ένας Έλληνας προπονητής ο οποίος πετυχαίνει στο εξωτερικό και ειδικά εργαζόμενος σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με την Ευρώπη; «Η χαρά είναι τρομερή γιατί καταφέρνεις να είσαι μέλος μιας ομάδας η οποία με την επιτυχία αυτή εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες που είναι η πιο μεγάλη επιθυμία κάθε ανθρώπου που ασχολείται με τον αθλητισμό. Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι μέσω του αθλητισμού δίνεις χαρά σε τόσα εκατομμύρια ανθρώπων, όπως είναι ο λαός της Κίνας. Από εκεί και πέρα νιώθω περήφανος και ως Έλληνας προπονητής καθώς με τη συμμετοχή μου αυτή αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες προπονητές είναι ικανότατοι και μπορούν να τα καταφέρουν σε οποιοδήποτε επίπεδο και σε οποιαδήποτε πρόκληση».

-Πόσο σημαντικό λοιπόν, για να συνεχίσω τα όσα μόλις μας ανέφερες, είναι για τους Έλληνες προπονητές να ανοίγουν τα φτερά τους στο εξωτερικό; Και ταυτόχρονα πόσο δύσκολο να αναγνωριστεί η αξία τους; «Είναι θετικό το ότι καταφέρνεις ως Έλληνας προπονητής να "παντρέψεις" δύο διαφορετικούς κόσμους, δύο διαφορετικές αθλητικές και μπασκετικές φιλοσοφίες με πολλή επιτυχία. Αυτό είναι ακόμα ένα γεγονός που με χαροποιεί. Το ότι καταφέραμε να "παντρέψουμε" αυτές τις δύο φιλοσοφίες, δηλαδή την αμυντική φιλοσοφία και την ομαδικότητα, στοιχεία τα οποία ως λαός τα εκφράζουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο στις ελληνικές μας ομάδες. Αυτό έγινε και στη φετινή παρουσία της Εθνικής Κίνας η οποία παρουσίασε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο στο τουρνουά αυτό σε σχέση με ό,τι είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια. Στηριζόμενοι στην ενέργεια, στην άμυνα, χωρίς προσωποκεντρικό χαρακτήρα αλλά με ομαδικότητα και αγωνιστική πειθαρχία. Καλώς ή κακώς η αναγνωσιμότητα των προπονητών προέρχεται από τα καλά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά θα ήθελα να προσθέσω ότι η διάρκεια κάποιων ανθρώπων που εργάζονται σωστά και υπηρετούν αυτό που κάνουν τους κάνει να πετυχαίνουν».

-Τι σας λένε συνάδελφοι σας από το εξωτερικό και την Ελλάδα; Μιλήσατε με κάποιον από αυτούς; «Ναι. Καταρχήν υπάρχουν συνάδελφοι από την Ελλάδα που επικοινώνησαν αμέσως μαζί μου και τους ευχαριστώ πάρα πολύ γι' αυτό. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει σύμπνοια και συμπάθεια μεταξύ μας και είναι εξίσου σημαντικό ο καθένας μας να αναγνωρίζει την επιτυχία του άλλου. Να επισημάνω ότι το ασιατικό πρωτάθλημα προσέλκυσε τα βλέμματα πολλών σε παγκόσμιο επίπεδο. Άνθρωποι που είτε δεν τους γνώριζα είτε δεν περίμενα να επικοινωνήσουν άμεσα ή έμμεσα μαζί μου, το έκαναν και με εξέπληξαν ευχάριστα δίνοντας μου συγχαρητήρια».

-Μετά την επιτυχία σας με την Εθνική Κίνας ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας; «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή οργάνωση για τη συμμετοχή της Εθνικής Κίνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι κάτι το οποίο περιμένουν με ανυπομονησία τόσο οι Κινέζοι όσο και η Ομοσπονδία. Σαφώς θα υπάρξει συγκεντρωτική προσπάθεια ως προς αυτό το στόχο. Και από οργανωτικής άποψης όπως επίσης και από αγωνιστικής άποψης η ομάδα στοχεύουμε να παρουσιαστεί όσο πιο έτοιμη γίνεται. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε με γνώμονα τα όσα σας ανέφερα στο κομμάτι του προγραμματισμού. Οπότε όπως καταλαβαίνετε τα σχέδιά μου είναι άρρηκτα δεμένα με την Κινεζική Ομοσπονδία».

-Η συμμετοχή σας σε Ολυμπιακούς αγώνες θα είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές της επαγγελματικής ζωής σας; «Είναι ένα παιδικό όνειρο που θα πραγματοποιηθεί. Είναι η υπέρτατη τιμή για οποιονδήποτε εμπλέκεται με τον αθλητισμό. Και για μένα προσωπικά είναι σημαντικό παρά το ότι έρχεται με τη συμμετοχή μου μέσω μιας άλλης χώρας».

-Τέλος, θα θέλατε να επιστρέψετε σε κάποιο πάγκο ευρωπαϊκής ομάδας ή ομάδας από την Ελλάδα; «Σκοπός του κάθε επαγγελματία προπονητή είναι να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και να προπονεί ομάδες που έχουν στόχους και όνειρα είτε αυτές βρίσκονται στην Ελλάδα είτε εκτός αυτής. Για να αναλάβεις λοιπόν μια ομάδα, όπως προανέφερα, πρέπει οι στόχοι και των δύο να είναι αλληλένδετοι. Από εκεί και πέρα αξιολογείς την εκάστοτε πρόταση και αποφασίζεις έχοντας πάντα ως γνώμονα την προσωπική και οικογενειακή σου κατάσταση».
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: