Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ομάδα - «Θρύλος» και στα πολύ δύσκολα!! (pics & vids)

Ο Δημήτρης Τομαράς γράφει στο Gazzetta για τον Ολυμπιακό που σε όμιλο - «φωτιά» στέκεται όρθιος, τον killer Ιντέγιε και το γκολ copy paste με Καστίγιο, τον «στρατηγό» Σίλβα και τις «γκέλες» Μάμιτς.
Εάν κάποιος τον Αύγουστο είχε προβλέψει πως σήμερα 21 Οκτωβρίου ο Ολυμπιακός σε έναν όμιλο με Μπάγερν Μονάχου, Άρσεναλ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα ήταν πρώτος (!) μαζί με τους Βαυαρούς σίγουρα θα τον περνούσαν για τρελό...
ADVERTISEMENT
Ακόμα και με αυτήν την ποιότητα στην μεσοεπιθετική του γραμμή και με έναν τέτοιο προπονητή, όπως είναι ο Μάρκο Σίλβα. Οι ερυθρόλευκοι βάλθηκαν να τους διαψεύσουν όλους. Έπεσαν σε έναν εκ των πιο δύσκολων ομίλων της ιστορίας τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και σαφώς τον... χειρότερο των τελευταίων ετών και όμως επεβίωσαν...
Ο όμιλος προφανώς και δεν έχει... τελειώσει. Προφανώς και δεν έχει κριθεί. Όμως ποιός να το έλεγε όταν κληρώθηκε ο Ολυμπιακός με Μπάγερν και Άρσεναλ στον ίδιο όμιλο, ότι στο πρώτο... μισό θα είχε τους ίδιους πόντους με την Μπάγερν και πως θα διεκδικούσε με αξιώσεις 2η θέση και πρόκριση.

Οι παίκτες του Μάρκο Σίλβα στάθηκαν όρθιοι γράφοντας ιστορία με δύο σερί εκτός έδρας νίκες! Με μία αξιοπρεπή ήττα κόντα στην Μπάγερν Μονάχου, την τόσες φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και μία εκ των τριών κορυφαίων ομάδων στον κόσμο, και δύο νίκες στην Άρσεναλ (πρώτη τους επί αγγλικού εδάφους) και στη Ντιναμό...
Οι κακοπροαίρετοι και οι εμπαθείς (σ.σ. είμαστε γεμάτοι από δαύτους και στον χώρο του ποδοσφαίρου) θα μιλήσουν για τύχη, για δοκάρια και για ότι άλλο βάλει το μυαλό τους για να προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν (ξανά) μία ευρωπαϊκή πορεία των πρωταθλητών Ελλάδας.
Οι έχοντες ποδοσφαιρική λογική και υγιή τρόπο σκέψης θα δουν πως οι Πειραιώτες κάνουν το... απίθανο πιθανό με την αξία τους, το ευρωπαϊκό τους... μέταλλο και τον χαρακτήρα και την ταυτότητα που έχουν αποκτήσει ως ομάδα σε έναν όμιλο... φωτιά! Και φυσικά τον πολύ καλό προπονητή τους, που διαχειρίζεται άριστα τα... όπλα που έχει. Αρκεί να σας θυμίσω τα γκρούπ τους τα προηγούμενα χρόνια για να πάρετε μία εικόνα:
2009 - 2010: Με Άλκμααρ, Σταντάρ Λιέγης και Άρσεναλ. Ο Ολυμπιακός πέρασε στους '16' και αποκλείστηκε από την Μπορντό (1 τίτλος στην Ευρώπη). 
 
2010 - 2011: Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Γιουρόπα Λιγκ και έμεινε εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο.
 
2011 - 2012: Με Μαρσέιγ (2 τίτλους στην Ευρώπη), Άρσεναλ και Ντόρτμουντ (2 ευρωπαϊκά τρόπαια και 1 διηπειρωτικό).
 
Ο Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε εκείνη την σεζόν τελείωσε τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ με 9 βαθμούς έχοντας νικήσει τη Ντόρτμουντ (εντός), την Μαρσέιγ (εκτός) και την Άρσεναλ (εντός). Συνέχισε την ευρωπαϊκή του περιπέτεια στο Europa League. Εκεί όπου προκρίθηκε στους '16' αποκλείοντας την Ρούμπιν με δύο νίκες. Συνάντησε την Μέταλιστ την οποία νίκησε στην Ουκρανία αλλά αποκλείστηκε στο τελευταίο 10λεπτο όταν και δέχθηκε δύο γκολ.
 
2012 - 2013: Με Σάλκε (3 τίτλους σε ευρωπαϊκό επίπεδο), Άρσεναλ και Μονπελιέ (1 ευρωπαϊκό τρόπαιο).
 
Με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ στον πάγκο ο Ολυμπιακός τελείωσε τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ ξανά με 9 βαθμούς. Νίκες με Μονπελιέ (εντός κι εκτός) και Άρσεναλ (εντός). Τρίτος ξανά και συνέχεια στο Europa League εκεί που με Μίτσελ προπονητή με δύο ήττες από την Λεβάντε αποκλείεται από την ευρωπαϊκή συνέχεια.
 
2013 - 2014: Με Παρί (2 τίτλους στην Ευρώπη), Μπενφίκα (2 τρόπαια στην Ευρώπη) και Άντερλεχτ (5 κατακτήσεις τίτλων στην Ευρώπη). Με τον Μίτσελ προπονητή πέρασε στην φάση των '16' και μετά τέθηκε εκτός από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (5 κατακτήσεις τίτλων στην Ευρώπη).
 
2014 - 2015: Με Ατλέτικο Μαδρίτης (φιναλίστ την προηγούμενη σεζόν και έξι τίτλοι στην Ευρώπη), Γιουβέντους (εννιά ευρωπαϊκά τρόπαια και δύο διηπειρωτικά) και Μάλμε. 
 
Με Μίτσελ στο τιμόνι του κατακτά και πάλι 9 βαθμούς στους ομίλους. Νίκες με Ατλέτικο (εντός), Γιουβέντους (εντός) και Μάλμε (εντός). Αποκλείστηκε πάλι την τελευταία αγωνιστική όταν Γιουβέντους και Ατλέτικο έμειναν στο 0-0 στην Ιταλία. Στο Europa με Περέϊρα προπονητή ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από τη Ντνίπρο με μία ήττα και μία ισοπαλία.
 
2015 - 2016: Μπάγερν Μονάχου (ομάδα με οκτώ ευρωπαϊκούς τίτλους, δύο διηπειρωτικά, ένα Παγκόσμιο συλλόγων και ενώ προέρχεται από δύο σερί χρονιές στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ), Άρσεναλ (με 2 τίτλους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις) και Ντιναμό Ζάγκρεμπ (1 τρόπαιο).
 
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό και πως μόνο και μόνο με την παρουσία των Βαυαρών στον όμιλο ο Ολυμπιακός έπεσε για τα καλά στα... βαθιά σε επίπεδο ομίλων. Η Μπάγερν Μονάχου είναι ομάδα επιπέδου... Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Τρία επίπεδα πάνω από τους νταμπλούχους Ελλάδας και κάθε άλλη ομάδα...
 
Τόσο πολύ έπεσαν στα... βαθιά οι πρωταθλητές Ελλάδας για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια και ενώ σίγουρα πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα γκρούπ στην ευρωπαϊκή ιστορία τους. Όμιλος... θανάτου με την σούπερ Μπάγερν, την πάντα επικίνδυνη Άρσεναλ και τη Ντιναμό ικανότατη για χοντρές... ζημιές... Με τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής να τους δικαιώνουν απόλυτα. Και με τον Ολυμπιακό πια να τα... παίζει όλα για όλα στο Καραϊσκάκη στις 4 Νοεμβρίου, όπου θέλει να νικήσει ξανά την ομάδα του Ζάγκρεμπ. 
 
Και ακόμα και τα... στατιστικά να δείχνουν την σημασία του διπλού στο Ζάγκρεμπ...
 
- Ο Ολυμπιακός στην περσινή σεζόν στον όμιλό του είχε χάσει και τα τρία ματς εκτός έδρας. Φέτος έχει κερδίσει όλα όσα έχει δώσει.
 
- Την τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Ντιναμό στην έδρα της (σ.σ. πρώην Κροάσια) ήταν το 1998. Εκείνη την χρονιά έφτασε στα προημιτελικά!
 
- Ο Ιντέγιε Μπράουν σκοράρει για τρίτο διαδοχικό ματς. Έχει βρει δίχτυα με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και τώρα με Ντιναμό Ζάγκρεμπ!
 
Ιντέγιε όπως λέμε... Καστίγιο!!!
 
Η αξία του Νιγηριανού killer φαίνεται διαρκώς στο γήπεδο το τελευταίο διάστημα. Ο Ιντέγιε Μπράουν έχει αρχίσει να εξαργυρώνει για τα καλά τα 6 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για να αποκτηθεί από την Γουέστ Μπρόμιτς αλλά και την μεγάλη επιστοσύνη του προπονητή του, Μάρκο Σίλβα, καθώς και της διοίκησης. Και προσέξτε: όλα τα γκολ του στα τρία σερί ματς που έχει βρει δίχτυα είναι κομβικά.
Με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα κάνει το 0-1. Με την ΑΕΚ το 0-2 για να... κλειδώσει το ματς. Και με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ το... χρυσό τέρμα. Και δεν είναι μόνο η κίνησή του με την μπάλα. Είναι κυρίως το πως κινείται δίχως αυτήν...

Το πως πλαγιοκοπεί λειτουργώντας σαν εξτρέμ, το πως γυρίζει πίσω να πάρει μπάλα, η δύναμή του, η ταχύτητά του αλλά και η τεχνική του.
Με τη Ντιναμό μπορεί να χάνει το... άχαστο (σ.σ. δείτε και την φωτό πιο κάτω με το γράφημα) αλλά βάζει γκολάρα. Από δύσκολη θέση και πλάγια. Στην κλειστή γωνία του Εντουάρντο.

Για να μας φέρει μνήμες από Νέρι Καστίγιο. Έναν παίκτη που έγραψε τις δικές του... χρυσές σελίδες με τον Ολυμπιακό. Με το γκολ του εν έτει 2005 να είναι... καρμπόν. Βαθιά μπαλιά από πλάγια θέση (σ.σ. όπως ο Σιόβας με Ντιναμό), πλαγιοκόπηση και γκολ από κλειστή γωνία... Για να το θυμηθούμε...




Ο... στρατηγός Σίλβα και τα... εγκληματικά λάθη Μάμιτς
Ο Ζόραν Μάμιτς δεν είναι ο πρώτος προπονητής στον οποίο παίρνει την ταυτότητα ο Μάρκο Σίλβα. Το έκανε με τον Αρσέν Βενγκέρ, το έπραξε με τον Ιγκόρ Τούντορ και το συνέχισε με τον Τραϊανό Δέλλα (αποτελώντας και την αιτία του... διαζυγίου του Έλληνα τεχνικού με την ΑΕΚ).
Ο Πορτογάλος... στρατηγός του πάγκου των πρωταθλητών έχει αρχίζει να χτίζει την δική του παράδοση στο στήσιμο και την τακτική. Με πολλή δουλειά σε όλους τους τομείς. Από τις τοποθετήσεις στο γήπεδο και τις καλύψεις χώρων μέχρι τα στημένα και το κομμάτι της ψυχολογίας.
Και με τρομερή δουλειά και από το προπονητικό του τιμ και όλους όσοι πλαισιώνουν το ποδοσφαιρικό τμήμα. Σε όλα τα επίπεδα.
Το κοουτσάρισμά του για ακόμα ένα παιχνίδι ήταν εξαιρετικό. Ξεκίνησε αυτήν την φορά δίχως εκπλήξεις το βασικό του σχήμα. Έχοντας εκτός τον Καμπιάσο και παίζοντας ξανά δίχως Μανιάτη και Μπουχαλάκη τα... κουκιά ήταν μετρημένα ως προς την διάταξή του.
Το θέμα είναι όμως το πως χειρίζεται το ματς. Και ακόμα και μετά από ένα κακό έως μέτριο α' μέρος. Με τους παίκτες του πάντως να εκπληρώνουν την μία των επιθυμιών του: από την στιγμή που δεν σκόραραν ήθελε να πάνε με το μηδέν στα αποδυτήρια για να... χτυπήσει το ματς στην επανάληψη...
Στο 72' ρίχνει στον αγώνα τον Τσόρι βλέποντας πως ο Φορτούνης έχει κουραστεί και δεν μπορεί να βοηθήσει άλλο. Στο 83' και ενώ ο Ολυμπιακός έχει σκοράρει από το 79' βγάζει τον Πάρντο για να ενισχυθεί αμυντικά στον άξονα με τον Σαλίνο μαζί με Κασάμι και Μιλιβόγιεβιτς. Το σχήμα 4-2-3-1 γίνεται 4-3-3 για να... θωρακιστεί πιο καλά η ομάδα του. Και στο 90' εκεί που η μπάλα.. έκαιγε και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ των δύο δοκαριών πίεζε ξανά βάζει και τρίτο στόπερ για να κλείσει το παιχνίδι με Μποτία - Σιόβα - Ντα Κόστα.
Ο Μάμιτς από την άλλη τέθηκε νοκ άουτ και λόγω δικών του λαθών. Ορισμένων... εγκληματικών... Παίρνει τον Φερνάντεζ από τα άκρα όπου δημιουργούσε προβλήματα και τον τοποθετεί στην κορυφή, αδρανοποιώντας τον για τα καλά. Μετά τον κάνει και αλλαγή, εκνευρίζοντάς τον...
Δεν ξεκινάει βασικό τον ποιοτικό Ενρίκεζ ως φορ και όταν τον βάζει είναι πια αργά, όπως αποδεικνύεται... Και επέλεξε να ρισκάρει σε αλλαγή του με τον τεχνίτη πλην ανέτοιμο Πιάτσα, που είχε πρόβλημα τραυματισμού. Τελικώς τον έριξε στον αγώνα και ενώ αρχικά τον είχε στο μυαλό του και για βασικό. Και κάπως έτσι έχασε για πρώτη φορά στην έδρα της η Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Σε 49 πλέον ματς έχει χάσει μόνο από Μπάγερν Μονάχου και Ολυμπιακό αλλά στην έδρα της μονό από την ελληνική ομάδα! Μην γελιέστε... Η Ντιναμό είναι καλή ομάδα. Με όποια άλλη ελληνική ομάδα θα έπαιζε θα την κέρδιζε... Για μένα δεν είναι καλύτερη του Ολυμπιακού αλλά είναι υπολογίσιμη και όποιος την υποτιμήσει θα την... πατήσει άσχημα, όπως και η Άρσεναλ...
Υ.Γ. Με την γλώσσα των αριθμών ο Ολυμπιακός χθες είχε 15 τελικές έναντι 12 της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, φανερώνοντας εκ νέου πως δεν είναι ομάδα που κλείνεται αλλά που επιδιώκει -στον βαθμό που μπορεί σε τέτοιο επίπεδο- να παίξει και στην κόντρα και επιθετικά. Και φυσικά για όσους στέκονται στο α' μέρος και την υπεροχή και κατοχή μπάλας της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ήταν απλά δίχως ουσία, καθότι ούτε την μεγάλη φάση για γκολ έκανε ούτε ανησύχησε ιδιαίτερα τον Ρομπέρτο.
Υ.Γ. 2 Μιλιβόγιεβιτς (κυρίως) και Κασάμι από ένα σημείο και μετά έχουν κάνει ιδιαίτερα καλό ματς στο Ζάγκρεμπ. Το μεγαλό... όπλο βέβαια χθες ήταν ο Πάρντο μεσοεπιθετικά. Ειδικά μετά την αλλαγή πλευράς με τον Σεμπά όπου τον 'αισθάνθηκε' για τα καλά η αντίπαλη άμυνα.
Υ.Γ. 3 Πολύ άσχημο όλο αυτό που έγινε με την απαγόρευση της μετακίνησης των οπαδών των δύο ομάδων. Και φυσικά 'θλιβερή' η εικόνα του μισοάδειου Μάξιμιρ σε ματς Τσάμπιονς Λιγκ. 'Καυτή' έδρα δεν την λες και ας το... πάλευαν με φωνές και συνθήματα ορισμένοι Κροάτες... 
- Με αφορμή τα δύο φετινά διπλά του Ολυμπιακού στην Ευρώπη μπορείτε να θυμηθείτε εδώ και εδώ την κουβέντα μας μετά τα ματς. Τεσσεράμιση ώρες στο σύνολό τους ήταν αυτές.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: