Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ύποπτα για πρόκληση καρκίνου τα συνθετικά τερέν γηπέδων ποδοσφαίρου!!


Ύποπτα για πρόκληση καρκίνου τα συνθετικά τερέν γηπέδων ποδοσφαίρου

Συγκλονίζει στη Βρετανία η ιστορία έφηβου ποδοσφαιριστή που νόσησε από την επάρατη νόσο. Ο πατέρας του 18χρονου, καταγγέλλει ότι για τον καρκίνο του γιου του φταίει ο συνθετικός χλοοτάπητας.

Καρκινογόνα ενδέχεται να είναι τα συνθετικά γήπεδα που χρησιμοποιούν επαγγελματίες αλλά ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Τα ερωτήματα που κατά καιρούς απασχολούν την επικαιρότητα επανέρχονται με δραματικό τρόπο.

Ο Βρετανός Νάιτζελ Μαγκουάιρ, πρώην διευθυντικό στέλεχος στον τομέα της υγείας, υποστηρίζει στην “The Telegraph” ότι ο καρκίνος που προσέβαλλε τον γιο του, Λιούις, προκλήθηκε επειδή, ως τερματοφύλακας ποδοσφαιριστής, έπαιζε σε πλαστικά γήπεδα.

Μάλιστα, με αφορμή του 18χρονου παιδιού του, ανέλαβε πρωτοβουλία για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα ποσοστά αρσενικού και μολύβδου στους χλοοτάπητες των αγωνιστικών χώρων.

Τα σφαιρίδια από καουτσούκ που προστίθενται στα τερέν για να τους δώσει αναπήδηση της μπάλας, συμπεριλαμβάνουν υδράργυρο, μόλυβδο, βενζόλιο και αρσενικό.

Οι παραπάνω χημικές ουσίες υπάρχουν φόβοι ότι είναι πιθανό να ευθύνονται για πρόκληση ασθενειών σε παίκτες – ιδιαίτερα τους τερματοφύλακες που έρχονται σε στενότερη επαφή όταν βουτούν για την μπάλα.

inner

Ο Νάιτζελ Μαγκουάιρ, του οποίου ο γιος Λιούις αρρώστησε σοβαρά έπειτα από προπονήσεις με τη Λιντς Γιουνάιτεντ, είπε:

«Ο Λιούς επέστρεφε στο σπίτι με τη στολή του τερματοφύλακα να είναι καλυμμένη με κομματάκια χλοοτάπητα. Για να φύγουν έπρεπε να τα ξεκολλήσουμε».

«Γκολκίπερς, όπως ο γιος μου, πέφτουν δεκάδες φορές σε κάθε προπόνηση, εισπνέοντας ή καταπίνοντας συνθετικά σωματίδια», πρόσθεσε ο Νάιτζελ Μαγκουάιρ.

Ο 52χρονος χαρακτηρίζει αναγκαίο να τοποθετηθούν νέα, φιλικότερα στον άνθρωπο, τερέν σε ποδόσφαιρο και ράγκμπι.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα δεν φαίνεται να προβληματίζει τη σπορ βιομηχανία των δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Ιανουάριο του 2016 αποκαλύφθηκε ότι ακτιβιστές στις ΗΠΑ έχουν συνδέσει τη χρήση των συνθετικών γηπέδων με περισσότερες από 150 περιπτώσεις αθλητών που προσβλήθηκαν από καρκίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην άσος των Λίβερπουλ και Έβερτον, Γκάρι Άμπλετ, πέθανε το 2012 από την ίδια μορφή καρκίνου (σύνδρομο no-Hodgkin's lymphoma) από την οποία πάσχει ο Λιούς Μαγκουάιρ, σε ηλικία μόλις 46 ετών.

Πάντως, η FIFA αποφάνθηκε, έπειτα από έρευνα, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα γήπεδα με τον καρκίνο και ότι οι αγωνιστικοί χώροι είναι ασφαλείς. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: