Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Το... όνειρο έσβησε νωρίς



Οι παίκτες της Εβερτον πανηγυρίζουν.... Η ΑΕΚ είχε έναν στόχο να κυνηγήσει φέτος, όμως και αυτός χάθηκε. Η "Ένωση" ηττήθηκε από την Έβερτον και στο "Σπύρος Λούης" (αυτή τη φορά με 1-0) και αποχαιρέτησε τις λιγοστές είναι αλήθεια ελπίδες που είχε για πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε στο 6' ο Μπιλιαλεντίνοφ.

Πλέον η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς στρέφει το... ενδιαφέρον της αποκλειστικά στη Σούπερ Λιγκ, όπου θα προσπαθήσει να κατακτήσει την τρίτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και να μειώσει -όσο αυτό είναι δυνατό- την απόστασή της από το δεύτερο του βαθμολογικού πίνακα, ώστε να διεκδικήσει στα play off κάτι καλύτερο...

Από την άλλη η Έβερτον σε συνδυασμό και με την εντός έδρας ήττα της Μπάτε Μπορίσοφ, από τη Μπενφίκα, εξασφάλισε την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ως δεύτερη από τον 9ο όμιλο.

Τα αρχικά πλάνα των δύο τεχνικών
Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με παρόμοια σχεδόν σχήματα στον αγωνιστικό χώρο (σ.σ. με διαφορετικές εκδοχές του 4-5-1). Η ΑΕΚ με 4-2-3-1 και η Έβερτον με 4-4-1-1. Σε ότι αφορά την "Ένωση" ο Ντούσαν Μπάγεβιτς εξέπληξε πολλούς με τις επιλογές του. Λεονάρντο, Ταχτσίδης και Παυλής, ήταν στην αρχική ενδεκάδα αντί των Μαντούκα, Σκόκο και Μπλάνκο. Ίσως ο τεχνικός της ΑΕΚ σκεφτόταν το κυριακάτικο ματς στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο.

Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Σάχα, στα άκρα της άμυνας οι Γεωργέας και Χουανφράν και στο κέντρο αυτής, οι Μαϊστόροβιτς και Ζεράλδο Αλβες. Μάκος και Καφές ήταν οι δύο παίκτες που αγωνίζονταν ως κεντρικοί μέσοι (με τον πρώτο να έχει αμυντικά καθήκοντα και τον δεύτερο οργανωτικά. Ο Χέρσι ήταν στο δεξί άκρο της μεσοεπιθετικής τριπλέτας, ο Λεονάρντο στο αριστερό και ανάμεσά τους βρισκόταν ο Ταχτσίδης. Μοναδικός προωθημένος ήταν ο Παυλής.

Από την άλλη ο Ντέιβιντ Μόγιες είχε επιλέξει για τερματοφύλακα τον Χάουαρντ, ο Γκόσλινγκ και Μπέινς ήταν στα άκρα της άμυνας, ενώ οι Χίμπερτ και Ντιστέν αποτελούσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Πίεναρ και Φελαΐνι αγωνίστηκαν ως κεντρικοί χαφ, με τους Κόλεμαν και Μπιλιαλετντίνοφ να αγωνίζονται στα άκρα της μεσαίας γραμμής. Ο Κέιχιλ ήταν ο συνδετικός κρίκος του κέντρου με τον Ζο που ήταν ο μοναδικός προωθημένος των "ζαχαρωτών".

Βροχή και... γκολ
Το παιχνίδι ξεκίνησε υπό καταρρακτώδη βροχή, οι γηπεδούχοι έψαχναν τα πατήματά τους στον αγωνιστικό χώρο και πριν τα βρούνε οι φιλοξενούμενοι που είναι συνηθισμένοι να αγωνίζονται υπό αυτές τις συνθήκες ευτύχισαν να προηγηθούν. Το γκολ αυτό έκανε το έργο της ΑΕΚ -που εξαρχής ήταν δύσκολο- να μοιάζει πλέον με... Γολγοθά!

Ο ρυθμός του αγώνα και ο τρόπος ανάπτυξης της "Ένωσης", δεν ήταν σωστός, η Έβερτον κρατούσε άνετα τους παίκτες της ΑΕΚ μακριά από την εστία του Χάουαρντ και ο χρόνος κυλούσε χωρίς οι "κιτρινόμαυροι" να μπορούν να απειλήσουν τον Αμερικανό τερματοφύλακα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς και συγκεκριμένα ο Ταχτσίδης απείλησε τον Χάουαρντ για πρώτη φορά στο 32' και για δεύτερη και τελευταία (στο α' μέρος) στο 40'...

Προσπάθησε αλλά...
Με την έναρξη του β' ημιχρόνου ο Μπάγεβιτς αντικατέστησε τον αρνητικό -για ένα ακόμα παιχνίδι- Λεονάρντο με τον Σκόκο και λίγο μετά τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα τον Παυλή με τον Μπλάνκο. Η ΑΕΚ άλλαξε σύστημα έπαιξε με 4-3-3 και με 4-4-2, πίεσε ψηλά, δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες, όμως η Έβερτον σχετικά άνετα κρατούσε.

Σημαντικότερες στιγμές για τους "κιτρινόμαυρους" στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο ήταν το δοκάρι του Χέρσι στο 59' και του 75', όταν από το σουτ του Μαντούκα η μπάλα κατευθυνόταν στο... πλεκτό, όμως ο Μπάξτερ πρόλαβε και την πέταξε κόρνερ.

Η Έβερτον από την άλλη έπαιξε συντηρητικά προκειμένου να διαφυλάξει το υπέρ της 1-0 που της χάριζε την πρόκριση, έψαξε σε δύο τρεις περιπτώσεις που έφυγε στην κόντρα το 0-2 που θα "κλείδωνε" τη νίκη της, όμως με εξαίρεση τη φάση του 60' με τον Ζο και τις δύο φάσεις του Φελαΐνι στο 78' και στο 79', δεν απείλησε...

Το τελικό σφύριγμα του Τσιρκέτα βρήκε τους φιλοξενούμενους να πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση της διοργάνωσης (αλλά και τον Ντέιβιντ Μόγιες να έχει πονοκέφαλο αφού και οι τρεις αλλαγές που πραγματοποίησε ήταν αναγκαστικές αφού οι Γκόσλινγκ, Ντιστέν και Ζο αποχώρησαν τραυματίες) και τους γηπεδούχους να εισπράττουν το χειροκρότημα των οπαδών τους για την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Γήπεδο: "Σπύρος Λούης", ΟΑΚΑ
Διαιτητής: Κλαούντιο Τσιρκέτα (Ελβετία)ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Γεωργέας, Χουανφράν, Μαϊστόροβιτς, Ζεράλδο Αλβες, Μάκος (30' Μαντούκα), Ταχτσίδης, Καφές, Χέρσι, Λεονάρντο (46' Σκόκο), Παυλής (62' Μπλάνκο)
ΕΒΕΡΤΟΝ (Ντέιβιντ Μόγιες): Χάουαρντ, Γκόσλινγκ (10' Μπάξτερ), Μπέινς, Χίμπερτ, Ντιστέν (18' Ντάφι), Πίεναρ, Φελαΐνι, Κόλεμαν, Μπιλιαλετντίνοφ, Κέιχιλ, Ζο (73' Αγιεκμπένι)

Δεν υπάρχουν σχόλια: