Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Τζέκος; «Δεν υπάρχει κατηγορητήριο»

Με την απόφαση για το «ατύχημα» του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, να εκκρεμεί ο Χρήστος Τζέκος έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό «People». Αναλυτικά : 


- Την προηγούμενη εβδομάδα ο εισαγγελέας, κατά την αγόρευσή του, ζήτησε την καταδίκη σας υποστηρίζοντας ότι «το ατύχημα του Κεντέρη και της Θάνου με την μηχανή δεν έγινε ποτέ».

«Δεν μπορώ να κρίνω όσα είπε ο εισαγγελέας. Ο εισαγγελέας, για δικούς του λόγους, δεν πείστηκε και πρότεινε την καταδίκη, αλλά αυτό δεν πάει να πει κάτι στην ουσία της υπόθεσης, για όσους γνωρίζουν νομικά. Σημασία έχουν τα πραγματικά περιστατικά που ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα, σύμφωνα με τα οποία κατά τη δική μου άποψη, δεν υπάρχει κατηγορητήριο».

- Γιατί το λέτε αυτό;

«Όλος ο κόσμος πιστεύει ότι εμείς πέσαμε για να αποφύγουμε το ντόπινγκ κοντρόλ, κάτι το οποίο είναι ψευδές. Διότι το πρώτο πράγμα που φάνηκε από αυτή τη δίκη ήταν ότι ο έλεγχος τελείωσε στις 7.15μ.μ.. Μετέτρεψαν έναν αιφνίδιο έλεγχο σε προγραμματισμένος και τη συγκεκριμένη ώρα είχε πια τελειώσει. Από τις 7.15μ.μ. κι έπειτα, είτε πέφταμε είτε δεν πέφταμε, είτε γύριζε ο ουρανός ανάποδα, είτε γινόταν το οτιδήποτε, δεν είχε καμία σημασία. Ο Κεντέρης και η Θάνου όταν έπεσαν δεν ήταν δύο αθλητές που τους έψαχνε κάποιος. Δεν τους έψαχνε κανένας».

- Και όλα αυτά που γράφονται τα τελευταία χρόνια για «υπόθεση ντόπινγκ»;

«Είναι λάθος! Όλα αυτά εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Ποτέ δεν υπήρξε υπόθεση ντόπινγκ. Έπεσαν δύο αθλητές. Και τι έγινε; Το ατύχημα δεν έγινε για να εξυπηρετήσει κάτι. Τι σχέση έχει αν στις 11.30 το βράδυ ο Κώστας και η Κατερίνα θέλησαν να πάνε στο Ολυμπιακό Χωριό; Ούτε τους κυνηγούσε κανείς, ούτε ήταν «διωκόμενοι». Δεν είχαν κανένα λόγο εκείνη τη δεδομένη στιγμή να «δημιουργήσουν» κάποιο ατύχημα. Ούτε το ατύχημα σχετίζεται με το ντόπινγκ. Είναι δύο τελείως άσχετα πράγματα. Ακόμα κι αν παίρναμε το αεροπλάνο και φεύγαμε, τι θα γινόταν; Θα μας έψαχνε κανείς; Το συγκεκριμένο θέμα είχε ήδη τελειώσει».

- Δεν ήταν και ηθικό το θέμα; Υπήρξε έντονη η φήμη ότι δύο από τους μεγαλύτερους αθλητές της Ελλάδας είχαν ντοπαριστεί.

«Αυτά τα δημιουργούν όσοι θέλουν να δημιουργήσουν θέματα. Για να ντοπαριστεί ένας αθλητής, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να του γίνει έλεγχος και να πιαστεί ότι είναι πράγματι ντοπαρισμένος. Με θεωρίες δεν μπορεί να «ντοπαριστεί» κάποιος. Έχουμε περιπτώσεις αθλητών οι οποίοι πιάνονται ντοπαρισμένοι, αλλά στο τέλος αποδεικνύεται το αντίθετο. Εδώ είχαμε δύο αθλητές οι οποίοι είχαν μια τυπική παράβαση, το non show, κι εμείς θα βγούμε να τους καταδικάσουμε; Είναι οι πρώτοι ή οι τελευταίοι που δεν βρέθηκαν σε έλεγχο; Όταν κάνεις ένα non show, δεν είσαι σε καμία περίπτωση ντοπαρισμένος».

- Ωστόσο, πολλοί Έλληνες θεωρούν ότι ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου τούς κορόιδεψαν;

«Δεν είναι έτσι. Ο Κώστας και η Κατερίνα δεν κορόιδεψαν κανέναν. Αυτό περάστηκε εκείνο το διάστημα, αλλά και στην περίοδο που ακολούθησε από εκείνους που τα γράφουν. Άλλωστε, αυτός που δεν μπορούσε και δεν είχε κανένα λόγο να σκηνοθετήσει κανένα ατύχημα είμαι εγώ ο ίδιος, που ήξερα ότι στις 7.15μ.μ. τελείωσε ο έλεγχος».

- Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του έδωσε ελαφρυντικά στον Κεντέρη και στην Θάνου αναφέροντας ότι «οι δύο αθλητές είχαν ψυχική εξάρτηση από τον προπονητή τους και τον θεωρούσαν πατέρα τους» και δεν έδωσε κανένα ελαφρυντικό σε σας.

«Αν για τον κύριο εισαγγελέα το να με θεωρούν οι δύο αυτοί αθλητές πατέρα τους είναι ελαφρυντικό, για μένα είναι τιμή. Αλλά ένας πατέρας δεν λέει ποτέ στα παιδιά του «πηγαίνετε να πέσετε με τη μηχανή!». Θα έθετα σε κίνδυνο τους δύο αθλητές μου, να πάνε και να πέσουν από μια μηχανή στις 11.30 το βράδυ, ενώ γνώριζα πολύ καλά ότι ο έλεγχος έχει, ήδη, τελειώσει;».

- Οι σχέσεις σας με τον Κώστα και την Κατερίνα πώς είναι τώρα;

«Άριστες. Και τότε και τώρα. Δεν έχουμε καμία διαφορά με τα παιδιά».

- Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί σε μερίδα του κόσμου είναι ότι ο Κώστας αποστασιοποιήθηκε από εσάς.

«Ο Κώστας δεν είναι μικρό παιδάκι, έχει οικογένεια, έχει δουλειές. Η διαφορά του Κώστα με την Κατερίνα είναι ότι την Κατερίνα τη μεγάλωσα από πολύ μικρή ηλικία, ενώ η σχέση μας με τον Κώστα κράτησε λιγότερα χρόνια. Δεν μπορώ να έχω την ίδια σχέση με τον Κώστα, όπως είχα με την Κατερίνα».

- Έχετε μετανιώσει που ασχοληθήκατε όλα αυτά τα χρόνια με την προπονητική, ύστερα από την εξέλιξη που είχαν τα γεγονότα στη ζωή σας;

«Δεν ξέρω αν ποτέ θα μετάνιωνα γι’ αυτά που έχω κάνει. Εγώ, αν μου το ζητούσε η Ελλάδα, ό,τι έκανα θα το ξανάκανα, παρόλο που μπορεί να γνώριζα εκ των προτέρων ότι θα με πρόδιδαν, γιατί πιστεύω σε ιδανικά. Εμείς βασιστήκαμε μόνο στην προπόνησή μας, ό,τι κερδίσαμε δεν βασίστηκε σε καμία περίπτωση σε ψεύτικα πράγματα».

- Ούτε σε φαρμακευτική βοήθεια;

«Όχι βέβαια. Μόνο σε προπονητικές θεωρίες, σε μεγάλη και δυνατή έρευνα, σε καινούργια πράγματα που εφαρμόσαμε. Δεν είμαστε άνθρωποι που βασιστήκαμε σε ντόπινγκ».

- Όταν περπατάτε στο δρόμο, πώς εισπράττετε τα βλέμματα του κόσμου; Σα να είστε ήρωας ή σα να είστε προδότης;

«Ποτέ δεν με έχουν κοιτάξει σαν προδότη. Το αντίθετο. Τώρα που γίνεται το δικαστήριο, με σταματάει κόσμος στο δρόμο και μου λέει: «Μη σε νοιάζει, είμαστε μαζί σου, εμείς δακρύσαμε με τα παιδιά αυτά, για όσα πετύχατε». Αυτό το ένιωθα το 2004, όταν ήταν ακόμα πολύ νωπά τα πράγματα».

- Έχετε αναθεωρήσει πράγματα στη ζωή σας μετά τα γεγονότα του 2004;

«Ήμασταν και είμαστε άνθρωποι ταπεινοί. Ακόμα και στις μεγάλες δόξες μας εμείς δεν το παίξαμε «κάποιοι» άρα δεν έχουμε να αναθεωρήσουμε πράγματα. Είμαστε γνήσιοι. Εμένα δεν με αλλάζουν ούτε τα δημοσιεύματα, ούτε ο τρόπος που σκέφτονται οι άλλοι για μένα. Ο δικός μου τρόπος σκέψης είναι συγκεκριμένος και δεν πρόκειται να αλλάξει, όσο κι αν κάποιοι μπορεί να προσπαθούν για το αντίθετο».

- Ακόμη κι όταν αναφέρονται σε εσάς ως «ο προπονητής των ντόπινγκ»;

«Όσοι τα γράφουν αυτά έχουν πειστεί ότι όλα αυτά τα κάναμε χρησιμοποιώντας ντόπινγκ. Το μόνο που μπορώ να άνω για αυτό είναι να στενοχωρηθώ για τη μέθοδο με την οποία κάποιοι τους έχουν πείσει να σκέφτονται έτσι, ότι δηλαδή όλοι εμείς είμαστε οι λάθος και οι άλλοι είναι οι σωστοί».

- Είστε, δηλαδή, περήφανος για όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα στην πορεία σας στον αθλητισμό;

«Φυσικά. Δεν θα άλλαζα τίποτα. Αυτά που έχουμε κάνει είναι πολύ μεγάλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: