Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Γιατί οι μεταλάδες γουστάρουν το μπουζούκι του Χιώτη!!

Ο Μ. Χιώτης εκτός από δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, έπαιζε με την ίδια άνεση κιθάρα και μάλιστα λέγεται ότι ήταν ο πρώτος που έπαιξε με ηλεκτρική κιθάρα στην Ελλάδα. Διαβάστε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τον Έλληνα μουσικό, τον οποίο είχε θαυμάσει ακόμα και ο Τζίμι Χέντριξ!
Γιατί οι μεταλάδες γουστάρουν το μπουζούκι του Χιώτη
Πριν λίγες ημέρες (21 Μαρτίου) συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από τον θάνατο του αείμνηστου Μανώλη Χιώτη. Το παράδοξο είναι το έξης: 21/3/1920 ή 1921 (υπάρχει μια διχογνωμία για το ακριβές έτος) γεννήθηκε ο Μ. Χιώτης, 21/3 (ούτε εδώ μπορέσαμε να βρούμε το ακριβές έτος ή το 1946 ή το 1947) πήρε το πρώτο του τετράχορδο μπουζούκι στα χέρια του, 21/3/1970 πέθανε. Πραγματικά απίστευτες συμπτώσεις!

Γράφουμε αυτό το άρθρο σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγαλύτερο Έλληνα δεξιοτέχνη του μπουζουκιού σε έναν πραγματικά καινοτόμο και προοδευτικό μουσικό, σπουδαίο συνθέτη και μεγάλη προσωπικότητα. Ο Μ. Χιώτης εκτός από δεξιοτέχνης έπαιζε με την ίδια άνεση κιθάρα, λέγεται ότι ήταν ο πρώτος που έπαιξε με ηλεκτρική κιθάρα στην Ελλάδα, ούτι και βιολί, ενώ όπως είχε πει σε συνέντευξη του προσάρμοσε στο μπουζούκι την τεχνική και την νοοτροπία της κιθάρας. Επίσης ο Μ.Χιώτης έλεγε ότι δεν ήταν «μπουζουξής» αλλά... «μπουζουκίστας», γιατί, όπως συμπλήρωνε, «δεν λέμε κιθαριστής, λέμε κιθαρίστας!».
Η εύλογη απορία σας θα είναι τι σχέση έχει ο Μ. Χιώτης με την Heavy Metal μουσική; Ο υπογράφων πιστεύει ότι έχει! Το παίξιμο του Μ. Χιώτη εμπεριείχε τα παρακάτω χαρακτηριστικά: τεχνική-ταχύτητα-καθαρό ήχο! Ότι ακριβώς διαθέτουν στο παίξιμο τους, επίσης σε βαθμό τελειότητας, οι Shredding Hard Rock-Heavy Metal κιθαρίστες! Όπως καταλαβαίνετε ο βασικός λόγος που γουστάρουμε το παίξιμο του Μ. Χιώτη είναι ότι έχουμε «τρελό κόλλημα» με τους Shredding κιθαρίστες. Έτσι παρακολουθώντας σε ελληνικές ταινίες τον Μ. Χιώτη να παίζει μπουζούκι και τα δάχτυλά του να ανεβοκατεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα και δεξιοτεχνία την ταστιέρα του μπουζουκιού του πραγματικά ενθουσιαζόμαστε! Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες μεταξύ του Μ.Χιώτη και των μεταγενέστερων Shredding κιθαριστών και στα μουσικά όργανα (μπουζούκι-κιθάρα) στις μετατροπές που έκαναν σε αυτά, αλλά και στο πως αντιλαμβανόταν την μουσική ο Μ. Χιώτης και οι μετέπειτα Guitar Heroes. Χάρις στον Μ. Χιώτη το μπουζούκι από παρεξηγημένο όργανο εμφανίστηκε σε ορχηστρικά έργα ενώ και η Heavy Metal μουσική τα τελευταία χρόνια τυχαίνει ευρείας αποδοχής.
Η συνέχεια του αφιερώματος με πλούσια βίντεο και συνεντεύξεις στο www.elliniki-skini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: